Reklam
Reklam
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Ekim, 2023 00:36 tarihinde yayınlandı
0

KBÜ’de “1512 TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim Hızlandırma” programı

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Teknokent ile Düzce Üniversitesi Teknopark iş birliğinde “1512 TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim Hızlandırma” (BİGG) bilgilendirme programı gerçekleştirildi.

KBÜ Hamit Çepni Konferans Salonu’nda yapılan toplantıya; KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, rektör yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz, Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş ve Prof. Dr. Elif Çepni, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Düğenci, Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammet Tahir Güneşer, Düzce Üniversitesi Teknopark yetkilileri, fakülte dekanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Programda konuşma yapan KBÜ Rektörü Kırışık, Teknokent’i önemsediklerini belirtti. Mühendislik ve Teknoloji Fakültesi, Teknokent, Demir Çelik Enstitüsü, Teknoloji Transfer Ofisinin iş birliği içerisinde üretim yapacağı, hayalleri hayata geçireceği yeni bir ekosistem oluşturmak için çaba gösterdiklerini ifade eden Kırışık, “Bu bizim için gerçekten çok önemli. Çünkü bir ülkenin bağımsızlığı önce teknoloji sahasında ilerlemesi ve gelişmesiyle başlar. Belli bir coğrafi alanı yabancı işgalinden, saldırısından koruyamıyorsanız orada bir medeniyet kuramazsınız, hiçbir şeyi geliştiremezsiniz. Önce teknoloji sahasında gelişmek zorundasınız ki, bağımsızlığınızı sağlayabilesiniz ve sürdürebilesiniz. Bunu gerçekleştirmek öncelikli olarak son derece önemli, sonra da bunu sürdürülebilir kılmak, düzenli olarak yeni gelişmeler, yeni buluşlarla çağın ötesinde diğer ülkelere karşı kendinizi koruyabileceğiniz bir teknolojiye sahip olmak son derece önemli. Bunu yaptıktan sonra artık bunun üzerine medeniyetimizi inşa edebiliriz” dedi.

Teknolojik sahada birlikte çalışma kültürünü harekete geçirmeleri gerektiğini anlatan Kırışık, “Birlikte çalışma kültürü noktasında biraz eksiklerimiz olduğunu düşünüyorum. Genelde tek çalışma ağırlıklı bir yapımız var. Bireysel çalışıyoruz, ama kişi tek çalıştığı zaman ilerlemesi sınırlı olur, daha yavaş olur. Birlikte çalıştığınız zaman ayrı bir boyuta geçersiniz. Kendiniz de yaptıklarınıza inanamazsınız. ’Bunları ben mi söyledim, bunları biz mi yaptık?’ diyebilirsiniz. O yüzden en önemli güçlerimizden bir tanesi birlikte çalışma kültürünü harekete geçirmek” diye konuştu.

“Batı’nın teknoloji hegemonyası, büyük ölçüde kırıldı”

Rektör Kırışık, Düzce Üniversitesi ile bir program kapsamında iş birliği yaptıklarını bildirerek, şunları kaydetti:

“Teknokent’lerimiz arasında iş birliği var. Biz istiyoruz ki, bu iş birliklerini ve birlikte çalışma kültürünü bütün üniversitelerimizle bütün Teknokent’lerimizle, bütün mühendislik fakültelerimiz ile güçlerimizi birleştirerek birlikte çalışma kültürünü zenginleştirelim. Sorunlarımız varsa sorunlarımızı geliştireceğimiz ortak yöntemlerle çözelim ve birlikte Türkiye’yi bilimde birinci sıraya getirmek için çalışalım, gayret edelim. Türkiye’nin bilimde birinci sıraya gelmesi bir hayal değil. Çin üniversitelerini gözlemliyoruz. Geçmişte derece olarak, basamak olarak çok geride olan Çin üniversiteleri inovatif teknolojilerle birlikte son derece yüksek basamaklara doğru çıkmaya başladı. Artık o eski hegemonya, Batı’nın teknoloji hegemonyası, büyük ölçüde kırıldı. Yakın bir zamanda yeni büyük gelişmelere şahit olacağız. O yüzden birlikte çalışma kültürünü geliştirmeye dikkat edelim. İkincisi de büyük Aşık Neşet Ertaş’ın dediği gibi ’aşk ile çalışan yorulmaz’ ifadesini kendimize rehber edinelim. Büyük bir aşk ve şevkle çalıştığımız zaman, birlikte üretmeye başladığımız zaman, bizim bileğimizi hiç kimsenin bükebileceğine inanmıyorum. O halde Türkiye Yüzyılı başlamıştır. Türkiye Yüzyılında, Türkiye dünyada birinci bilim gücü olmalıdır, birinci sıraya gelmelidir.”

Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir de, “Türkiye’mizin ikinci yüzyılına giriyoruz. İlk yüzyılı çok güzel şekilde tamamladık, ikinci yüzyıl çok önemli. Burada bilim, teknoloji ve sanayiyi önemsiyorum. Yüksek teknoloji üretmemiz gerekiyor. Ben bilim, teknoloji ve sanayiyi bir ağaca benzetiyorum. Ağacın toprağı bilim, toprak yani üniversiteler bilim yapıyor, ağaç teknoloji, meyveleri de sanayi. Türkiye’nin ikinci yüzyıldaki hedefi olarak yüksek teknolojiye sahip, sözü dinlenen, gücü hissedilen, gücünü herkesin anladığı bir ülke olmasını temenni ediyorum. Öyle olacağına da inanıyorum. Burada bilimde bizim görevimiz, Türkiye’nin muasır medeniyetlerin üzerine geçip bilim ve teknoloji üreten ülke olmasını diliyorum. İnşallah öyle de olacak. Bu temenniler ile hepinize saygılar sunuyor, teşekkür ediyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Program soru cevap bölümünün ardından gerçekleşen hediye takdimi ile sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
rize sehir hastanesi saglik turizmiyle de on plana cikacak Em9B4sHI
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Haziran, 2026 12:30 tarihinde yayınlandı
0 0

Rize Şehir Hastanesi sağlık turizmiyle de ön plana çıkacak

Yapımı devam eden Rize Şehir Hastanesi projesi Rize’nin sağlık turizmine de katkıda bulunacaği belirtildi.

Bölgenin en önemli sağlık yatırımlarından biri olarak gösterilen Rize Şehir Hastanesi projesinde, hem kaba inşaat hem de ince işçilik süreçlerinde önemli ilerleme kaydedildi. Toplam 282 bin metrekarelik inşaat alanına sahip projede 1053 yatak, 206 poliklinik, 156 yoğun bakım ünitesi ve 28 ameliyathanenin yer alması planlanıyor. Otopark kapasitesi ise 2 bin 125 açık ve 548 kapalı olmak üzere toplam 2 bin 673 araç olarak projelendirildi. Ayrıca hastane bünyesinde 56 tane de asansör hizmet verecek.

1053 yatak kapasiteli Rize Şehir Hastanesi inşaatının hız kesmeden ilerlediğini ifade eden Rize İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Gökhan Demiral “Burana çok hummalı bir çalışma var. 10 bin metrekare bir acil bizi bekliyor. 285 bin metrekare bir inşaatımız olacak. 1053 yatak kapasiteli olacak, 30 tane ameliyathanemiz olacak. Bunun yanı sıra radyasyon onkolojisi, nükleer tıp, medikal onkolojinin çok daha ferah, çok cihaz açısından donanımlı hizmetle burada sağlık hizmeti devam edecek. Bunun yanı sıra da yoğun bakım yatak kapasitemiz artacak. Mevcudun 100 tane daha üzerine yoğun bakım yatağı ekleyeceğiz” dedi.

Deniz dolgusunda yapılan hastanenin deniz suyuna bağlı korozyondan etkilenmemesi için her türlü çalışmanın yürütüldüğünü, hastane için olabilecek bir depreme karşı da önlem alındığını hatırlatan Demiral “Şuan bulunduğumuz alan aslında deniz seviyesinden 10 metre yukarıda. Hastanenin bodrumu da deniz seviyesinden 4 metre yukarıda. Dolayısıyla korozyon, deniz suyuna bağlı etkinin çok daha uzağında bir inşaat alanında aslında bu çalışmalar sürdürüldü. 1 yıl kadar bir süre sadece alt yapı çalışmalarıyla geçildi. 1088 tane kazık dolgu burada yapıldı ve bu 60 bin metrekare gibi bir inşaat alanı ve üzerinde zemin haricinde 6 katlı bir yapıyla beraber 285 bin metrekare oldu. Tabi depremde unutulmadı olası bir deprem riskiyle 996 tane de deprem izolatörü projede yer aldı” ifadelerini kullandı.

Son yıllarda artan sağlık turizmine de katkı sunacağını ifade eden Demiral “Ülkemiz sağlık konusunda bölgenin parlayan yıldızı. Sadece bizim yanı başımızdaki Gürcistan değil Avrupa ülkelerinden de, diğer farklı ülkelerden de ülkemize sağlık turizmi talebi gelmekte. Bizde son yıllarda ilimizde bu taleplerle karşılaşmaktayız. Biz bu hastanemiz bittiğinde Gürcistan’la beraber sağlık turizmiyle ilgili güzel projeler ortaya koyacağız” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin