blank
Ramazan Öztürk tarafından
18 Kasım, 2024 09:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

KBÜ, ÜNİDES Projeleri’nde Türkiye İkincisi Oldu

Başarıdan başarıya koşan Karabük Üniversitesi, önemli bir başarıya daha imza attı. Karabük Üniversitesi’nin Öğrenci Kulüpleri, Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı” (ÜNİDES) kapsamında sundukları projelerden 6’sı destek almaya hak kazanarak Türkiye’deki üniversiteler arasında en çok projesi kabul edilen ikinci üniversite oldu. Karabük Üniversitesi öğrenci kulüpleri, ÜNİDES’te üstün bir başarı sergiledi.

Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ve gençlerin kişisel ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunmayı hedefleyen ÜNİDES kapsamında öğrenci projeleri başvuru sonuçlarını açıkladı. 2024 – 2025 Dönemi boyunca 4 dönem halinde gerçekleştirilecek programın 1. dönem sonuçlarına göre, Karabük Üniversitesi öğrenci kulüplerinin 10 projesinden 6’sı kabul edilerek ikinci sıraya yerleşti. Üniversite Genç Ofisi’nin öncülüğünde ve Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın destekleriyle Karabük, en fazla projesi kabul edilen iller arasında öne çıktı.

Karabük Üniversitesi’nin öğrenci kulüpleri, binlerce proje arasından 6 projesi desteklenmeye hak kazanarak listeye girmeyi başardı. Destek alan projeler arasında, Karabük Üniversitesi’nden Dil ve Sanat Kulübü’nün “Mevlana’nın İzinde: Manevi ve Kültürel Farkındalık” Projesi 100.000 TL ile en yüksek desteği alırken, Bilimtey Bilim Kulübü’nün “Sektör ve Kariyer Keşfi” Projesi 62.000 TL destek kazandı. Uluslararası İlişkiler Kulübü, “TİKA Teknik İncelemesi” Projesi ile 50.000 TL bütçe elde etti. Coğrafi Bilimler Kulübü’nün “İklim Değişikliğinin Doğadaki İzleri” Projesi 46.000 TL destek aldı. Savunma Teknolojileri Kulübü, “Savunma Sanayi Günleri” Projesi için 32.000 TL hibe kazandı. UNIKA SATIVUS Uzay, Havacılık ve Teknoloji Kulübü’nün “Mezunlarımız Anlatıyor” Projesi ise 20.000 TL ile desteklendi.

Elde edilen bu hibeler, projelerin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayarak öğrencilerin topluma katkı sağlamasına olanak tanıyacak. ÜNİDES programı, üniversitelerdeki öğrenci topluluklarına projelerini gerçekleştirme fırsatı sunarak, gençlerin sosyal ve kültürel gelişimlerine katkı sağlamayı hedefliyor. Önemli başarılarından dolayı öğrenci kulüplerini tebrik eden Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, “Üniversitemizin son aylarda elde ettiği başarılar, bilim merkezli çalışmalarımızda attığımız sağlam adımların bir yansımasıdır. Akademisyen ve öğrencilerimizin başarıları bizim için büyük bir gurur kaynağıdır. Üniversitemizin bilim merkezli vizyonu doğrultusunda önemli başarılara imza atmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Ocak, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Bu sanatın tarihi M.Ö. 4 binli yıllara dayanıyor

Tarihi M.Ö 4 binli yıllarına kadar dayanan Kaytan dokumacılık unutulmaya yüz tutmuş el sanatları ortasında yerini alsa da, günümüzde düzenlenen kurslar sayesinde yaşatılmaya çalışılıyor.

Kaytan (Çarpana) dokuma, M.Ö 4 bin yıllarında günümüze kadar gelen dokuma tekniği olurken, Anadolu’da çok eski bir gelenek olarak sürdürülüyor. Çarpana dokumalar, başka dokumalar üzere bilhassa turistlerin ağır olduğu yerlerde ilgi görürken, üretimin eski dokumalarla çok benzerlik göstermemesi ilginin az olmasına neden oluyor. Çarpana genelde, sepet, çuval, heybelerde sap olarak hayvanların koşum gruplarında (süslemede), bayan giysilerinde (baş süslemesinde, çocuk kundağı, beşik v.s) erkek giysilerinde (barutluk, fişek çantası, kılıç askısı v.s) günümüzde ise mesken aksesuarlarında, giysi aksesuarlarında kullanılıyor.

Trabzon’da Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde Alacahan’da faaliyet gösteren ‘Kaytan’ dokuma kurslarına gençler de ilgi göstermesi dikkat çekti.

Ortahisar Halk Eğitim Merkezi Kaytan dokuma usta öğreticisi Aslı Kurnaz, Kaytan dokumanın tarihinin milattan önceye dayandığını belirterek “Kaytan dokuma çok eski yıllara dayanıyor. Tarihi M.Ö 4 binli yıllarına kadar gidiyor. Günümüzde Trabzon’un Şalpazarı, Tonya ve Düzköy’de kaytan dokuma hala devam etmekte. Kaytan, Türkiye’nin birçok yerinde dokunuyor lakin metotlarımız farklı olup çıkan sonuç birebirdir ikisi de iptir. Kartlarla dokunan, tezgâhlarda dokunanlar var. Daha evvelce toprağa çakılı dokunurmuş biz de sınıf ortamında tezgâhlarda dokuyoruz. Evvelden yük ipi, sepet bağı, nesil bağı olarak kullanılıyordu. Artık biz bunlarla çanta sapları, bileklikler, kolyeler, küpeler, masa örtüleri kemer üzere bir çok eserlere uyguladık. Kaytan dokuma unutulmaya yüz tutmuş dokumaların ortasında içinde yer alıyor. Kurslarımıza bu yıl bayağı talep var. Ortalarında 18 yaşında olan kursiyerler bile var” dedi.

Kursiyerlerden 18 yaşındaki Ceren Buyruk, kaytan öğrenmenin kendisi için eğlenceli olduğunu söz ederek “Yaz mevsiminden beri kursa geliyorum. Benim için eğlenceli güzel” tabirlerini kullanırken, Yıldız Erten ise ” Emekli memurum. Kursa yeni başladım. Kaytan öğrenerek kendimi rahatlatıyorum” diye konuştu.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.