Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Kaymakamlar Evi Tarihi Dokusunu Koruyor

Safranbolu Yayın: 04.09.2022 11:21
Yazar:
Kaymakamlar Evi Tarihi Dokusunu Koruyor

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan  Safranbolu ilçesinde tarihi evler arasında önemli bir örnek olan Kaymakamlar Müze Evi, mimari özellikleri ve tarihi dokusuyla turistlerin cazibe merkezi olmaya devam ediyor.
Kaymakamlar Müze Evi, 18 ve 19.yüzyıl Türk toplumunun geçmişini, kültürünü ve yaşama biçimi ile teknolojisini yansıtan tarihi Safranbolu Evleri arasında önemli bir yere sahip.
Kültür ve Turizm Bakanlığının “Safranbolu’nun Korunması ve Sağlıklaştırılması Projesi” çerçevesinde 1979’da kamulaştırılarak restore edilen Kaymakamlar Evi, 1981’de Eğitim Merkezi olarak hizmete girdi. 19. Yüzyılın başlarında yapıldığı tahmin edilen son yıllarda “müze ev” olarak kullanılan yapı, özgün bir “Türk evi” niteliğine sahip. Evde çok sayıda bulunan pencereler evin bol ışık almasını sağlarken, ceviz ve çam kerestesinden yapılmış tavan süslemeleri ise estetik bir görüntü oluşturuyor. 2021 yılında restorasyonu tamamlandıktan sonra yeniden hizmete açılan tarihi yapı kentsel dokusunu ve tüm mimari özelliklerini günümüze kadar koruyabilmesinden dolayı yerli ve yabancı ziyaretçilerini ilk günkü gibi etkileyip geçmişe götürüyor.
İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine konuşan Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Kaymakamlar Müze Evi’nin tarihi, kültürel ve doğal güzelliklere sahip olduğunu ve turizm için önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
“BU EV SİZİ BİR ANDA 300 YIL GERİYE TAŞIYOR”
Tarihi yapının yaklaşık 300 yıllık geçmişiyle 18. yüzyılın benzersiz mimari özelliklerini en güzel şekilde yansıtması dolayısıyla en güzel Osmanlı mimarilerinden bir tanesi olduğunu ifade eden Yazıcı, “Doğrusu bu mimariye benzer çevremizde 2 bin adet Safranbolu evimiz var. İçerisinde bulunduğumuz Kaymakamlar Gezi Evi en eşsiz benzerliğini taşıyor. İçerisine girdiğiniz zaman o gerçek silüetini soluyorsunuz. Bu ev sizi bir anda 300 yıl geriye taşıyor. Hem ülke hem dünya çapında gözde bir turizm noktamız” diye konuştu.
Pandemi öncesinde yaklaşık 100 bin turistin Kaymakamlar Müze Evi’ni ziyaret ettiğini kaydeden Yazıcı, “Çok ilgi ve rağbet gören turizm noktası. İnşallah 100 bin olan misafir sayımızı ileri noktalara taşıyacağız. Ben vatandaşlarımızı bu eşsiz mimariyi, eşsiz güzelliği görmeleri için davet ediyorum” ifadelerine yer verdi.
“Buranın çok güzel bir ambiyansı var”
Osmanlı kenti Safranbolu’yu gezmek için Ankara’dan gelen Savaş Mercan ise “Gelmişken Kaymakamlar Gezi Evi’ni de görmek istedik. Buranın çok güzel bir ambiyansı var. Özellikle sandık odası ve çocuk odası çok hoşumuza gitti. Birbirine geçişleri çok güzel ve çok ince düşünülmüş. Safranbolu’ya gelen herkesin buraya gelmesini tavsiye ederim. Gerçekten burada 18.yüzyılda nasıl bir yaşam sürüldüğünü anlamak için görülmesi gereken bir yer diye düşünüyorum” dedi. (İHA)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Bu sütunlar 642 yıllık caminin sigortası

Kültür Sanat Yayın: 03.05.2024 20:24
İhlas Haber Ajansı
Bu sütunlar 642 yıllık caminin sigortası

Bolu’da 1382 yılında yapılan ve 2 yangın, 3 büyük deprem yaşayan Yıldırım Bayezid Camii’nin sigortası olarak adlandırılan denge sütunları ilk günkü gibi çalışıyor.

Bolu’da, Büyük Cami Mahallesi’nde bulunan ve 1382 yılında Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan 642 yıllık tarihi Yıldırım Bayezid Camii, mihrabının her iki yanında bulunan denge sütunlarıyla görenleri hayrete düşürüyor. O yıllarda ahşap olan bu cami 1891 yılında yanmış ve 1899 yılında ise kubbeli olarak yeniden yapılmıştır. 1944 yıllarında hasar görürken orijinali yer yer bozularak onarıldı. Çiftminareli, tek kubbeli olan caminin iç mekanları Türk motifleri ile süslendi. 642 yıldır ayakta kalan Yıldırım Bayezid caminin en büyük özelliği mihrabın her iki tarafında dönen denge sütunları. Sütunlar caminin statik dengesini ve geçirdiği depremlerde herhangi bir hasar alıp almadığını gösteriyor. Yaşanan afet sonrasında eğer sütunlar dönmezse, caminin temelinde veya dengesinde bir bozukluk olduğu anlaşılıyor.

“Şu anda 650 yıllık bir yapının içerisindeyiz”

Her yıl binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiye Bolu’yu tanıtan turist rehberi Levent Kahveci, “Şu anda 650 yıllık bir yapının içerisindeyiz. Yıldırım Bayezid Camii, Bolu’da bilinen ismiyle Büyük Cami’deyiz. Büyük Cami denmesinin sebebini açıklayayım. Osmanlı döneminde hüküm sürülen her yere ‘Cuma Camisi’ yapılırmış. Hanefi mezhebine göre ‘Cuma Camisi’ Cuma namazları en büyük camide ve hep beraber kılınmalıdır. Eğer en büyük cami dolmaz ise diğer camilerde kılınan namazlar geçersizdir. Bu yüzden Cuma namazının sonunda Zuhr-i âhir namazı da kılınır ki Cuma namazı kabul olmazsa o günkü öğle namazının yerine geçsin diye. O dönemde Cuma namazının ana amacı, yöneticiler namazı kıldırır, minbere çıkarak hutbeyi okurlar. Duyurulması gereken ne varsa halka duyururlar” ifadelerini kullandı.

“Buradaki sütunlar eğer hareket edebiliyorlarsa temelleri sağlam demektir”

Caminin çevresine yapılan hamamlar ve dükkanlara da değinen Kahveci, “Bu camiyi Yıldırım Bayezid, şehzadeliği döneminde yaptırmıştır. Bayezid, camiyi yakınında bulunan orta hamamla birlikte yaptırmıştır. Eskiden camiler külliye şeklinde yapılırdı. Yani caminin yanında mutlaka ya hanlar yapılır ya da dükkanlar yapılırdı. Oranın geliriyle cami kendini idame ettirirmiş. Bu cami 2. Abdülhamit döneminde bir tadilat geçirmiştir. Camiye birkaç ekleme de yapılmıştır. Bu caminin en güzel özelliklerinden bir tanesi mihrapta bulunan deprem sütunları. Anadolu’da birkaç camide daha bunların örneğini görmekteyiz. Buradaki sütunlar eğer hareket edebiliyorlarsa temelleri sağlam demektir” diye konuştu.

“Bu sütunlar, aslında camimizin sigortası”

Caminin mihrabında bulunan 2 sütunun, caminin sigortası olduğunu dile getiren Levent Kahveci, “Bu sütunlar, aslında camimizin sigortası olarak da adlandırılabilir. Temelinde herhangi bir kayma veya hasar oluştuğunda bu sütunlar dönmez hale gelir. Sütunlar dönmez hale geldiğinde de mimarlar anlarlar ki caminin temeli bakıma ihtiyacı vardır” dedi.