Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Kayak severlerin uğrak noktası Uludağ oldu

Türkiye Yayın: 23.01.2024 11:20
Kayak severlerin uğrak noktası Uludağ oldu

Kayak yapmak isteyen bir tatilcinin günlük masrafı yaklaşık 5 bin TL

Türkiye’nin en önemli kış turizm merkezlerinin başında gelen Uludağ’da kayak bilmeyenlerin eğitim, ekipman ve kıyafet maliyetleri günlük yaklaşık 5 bin lirayı buluyor.
En önemli kış turizm merkezlerinin başında gelen Uludağ, yarı yıl tatilinin ardından kayak severlerin buluşma noktası oldu. Uludağ’da kar kalınlığı 45 santimetreyi bulurken, en düşük hava sıcaklığı da eksi 11 derece olarak ölçülüyor. Bunun yanı sıra kayak sever bir vatandaşın günlük kayak takımı maliyeti kıyafet olarak bin 800 TL civarında. Uludağ’da kayak bilmeyenlerin saatlik eğitim ücreti ise bin 750 ile 2 bin TL arasında. Türkiye Kayak ve Snowboard Öğretmenleri Derneği’nin uzman hocaları tarafından kayak bilmeyen bir kişiye 2 saat içinde eğitim verilerek kayak öğretiliyor. Baton ve kayak takımlarının günlük kiralanması ise 600 ile bin lira arasında değişiklik gösteriyor. Uludağ’da günlük 950 (online 850 TL) liralık skipass ücretleri ile toplam rakam yaklaşık 5 bin liraya ulaşıyor. Kars Sarıkamış’ta günlük skipass ücreti 550 lira, 17.00-20.00 saatleri arasında ise 150 lira olarak belirlendi. Erzurum Palandöken’de bazı oteller müşterilerinden skipass ücreti almazken, diğer tesislerin günlük skipass ücretinin de 700 lira olduğunu görüldü. Kayseri Erciyes’te ise günlük skipass satılmazken, bir yetişkinin bir defa çıkış ücreti 60 lira, çocuk 45 lira, yetişkin yaya 25 lira, çocuk yaya 15 lira oldu. Uludağ hariç diğer kayak merkezlerinde oteller hariç skipass işletmeleri de kamu tarafından çalıştırılıyor. Kayak öğretmenleri, kayak bilenlerin ve ekipmanları olanların bu ücreti ödemeden sadece skipass satın alarak kayak yapabileceğinin altını da çiziyor.
Uludağ’da kayak takımı kiralama işletmecisi Gökhan Özgaç, “Bir kayak severin günlük ortalama kayak kıyafeti takımı maliyeti bin 800 TL. Standart kayak 700 TL’den başlıyor bin 200 TL’ye kadar çıkıyor. Kayağın tarzına göre fiyatlar değişiyor. Biz de sömestir tatili sebebiyle fiyat artışı olmadı. Kayağın kalitesine göre fiyatı arttıran firmalar vardır. Cuma günü karne günüydü ve yoğunluk başladı. Yarıyıl tatili boyunca da işlerin hızlı olacağını ümit ediyoruz. Yarın da kar yağışı bekliyoruz. 20-30 santim kar yağışı olacağı söyleniyor. Uludağ’da kayak ekipman fiyatları bana göre çok yüksek değil. Ortalama 700 ile bin 200 TL arasında değişiyor. Bugünün enflasyon oranına bakarsak gayet normal olduğunu düşünüyorum. Diğer kayak merkezlerine bakacak olursak Uludağ’da fiyatlar çok normal” dedi.(İHA)


Mesajınızı gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rize’de AFAD ekiplerinden tatbikat

Gündem Yayın: 02.07.2024 16:52
İhlas Haber Ajansı

Rize’de arama ve kurtarma ekipleri tarafından gerçeği aratmayan bir tatbikat gerçekleştirildi.

Rize’de bugün Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde 23 Afet grubunun katılımı ile tatbikat gerçekleştirildi. Rize’de daha önce gerçekleşen meteorolojik afetler örnek alınarak heyelan ve sel odaklı bir senaryo tatbikatı hazırlandı. Hazırlanan tatbikata kamu kurumlarından ve sivil toplum kuruluşlarından toplamda 8’i dalgıç, 6’sı gemi adamı, 30’u su üstü kurtarma personeli olmak üzere toplam 250 personel, 20 araç ve 4 bot katıldı. Gerçekleştirilen tatbikat senaryosunda Askoroz mevkiinde 3 kişinin bulunduğu bir araç sel sularına kapılarak köprüden aşağıya düştü. Meydana gelen olayın üzerine 1 vatandaş araç üzerinde mahsur kalırken, 2 vatandaş ise sel sularına kapılıp gözden kayboldu. Kurtarma ekiplerince araç üzerinde mahsur kalan vatandaş kurtarılırken, sel sularına kapılan 2 vatandaş ise su üstü ve dalgıç ekiplerince aranarak ölü olarak çıkarıldı. Bu tatbikat, kendi kendine yetebilirliğin ölçülmesi, koordinasyon ve iş birliğinin geliştirilmesi, bilgi ve tecrübe paylaşımı hedeflenerek gerçekleştirildi.

“Buradaki amacımız hazırlıklarımızı gözden geçirmek”

Yapılan tatbikatlar sayesinde afetlerde daha önceden hazırlık yapabilmek olduğunu belirten Rize AFAD Müdürü Mehmet Salih Avcı, “Tatbikattaki asıl amacımız yaşanabilecek herhangi bir acil durum ve beklenmedik bir durumda yaptığımız planların hazırlıklarını gözden geçirmektir. Biz bu sayede hem sahada hem de masa başında bugün bir hazırlık yaptık. Buradaki amacımız hazırlıklarımızı gözden geçirmek. Kurum ve STK’larımızın koordinasyonunu nasıl sağlayabiliriz. Eksiklerimiz nelerdir. Bunları planladık. Ayrıca bizim masa başında da 23 tane çalışma grubumuz var. Altyapı hasarlarından, sosyal yardımlardan, barınma gibi birçok hazırlık AFAD merkezimizde gerçekleştiriliyor” ifadelerini kullandı.

“Bizim temel amacımız bir can kurtarabilmek”

Masa başı tatbikatların yanı sıra saha tatbikatların da gerçekleştirildiğini ifade eden Rize AFAD Arama ve Kurtarma Birlik Müdür Vekili Önder Taş, “Yılın bu zamanında genellikle sarı ve turuncu kodlu uyarılar veriliyor. Biz bu uyarılar çerçevesinde ilin çeşitli noktalarına afet başlamadan önceden öncelik ekip olarak gönderiyoruz. Bugün senaryo gereği 5 sektöre bir tatbikat yazdık. Çamlıhemşin’de bir turistin mahsur kaldığını. Aynı zamanda Ardeşen ve Çayeli’ne iki tane ekip göndermiştik. Orada da bir balıkçı vatandaşımız mahsur kaldı. 30 kişilik bir ekiple birlikte yapılan çalışmalar neticesinde kurtarıldı. Masa başından ziyade saha tatbikatında da biz burayı seçtik. Sel sularına kapılan bir araç burada dereye düştü. Biz gelen ihbarın üzerine de bir vatandaşın üzerinde olduğu ve 2 vatandaşın da sel sularına kapıldığı bilgisi alındı. Hemen çalışmalara başlandı. Bizim temel amacımız bir can kurtarabilmek. Biz tabi cansız beden de çıkarttığımız oluyor” şeklinde konuştu.