Samsun’da Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu atölyede, doğal yapısıyla öne çıkan kenevir kumaşından giysiler üretiliyor. Nefes aldıran yapısıyla dikkat çeken kenevir kumaşından kıyafetler ilgi görüyor.
Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Kenevir ve İpek Dokuma Atölyesi’nde, kavurucu yaz sıcaklarında nefes aldıran yapısıyla öne çıkan kenevir kumaşından bayan ve erkek kıyafetleri üretiliyor. 22 ahşap dokuma tezgahı ve 18 işçiyle faaliyetlerine devam eden atölyede, yüzlerce yıllık kültürel miras günümüz dizaynlarıyla buluşturuluyor. Kenevir ve İpek Dokuma Atölyesi Sorumlusu Şermin Fazilet, kenevirden yapılan kıyafetlerin sert yapısına karşın bedenin elektriğini aldığını, kenevir kumaşının yaz aylarında serin tutmasıyla tercih sebebi olduğunu söyledi.
"Her ilmekte hayatın tüm tonları var"
Kenevir ve İpek Dokuma Atölyesi Sorumlusu Şermin Fazilet, atölye çalışmalarıyla ilgili, "Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan atölyemizde 22 ahşap dokuma tezgahı ve 18 çalışanla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Unutulmaya yüz tutmuş Türk dokumalarının yaşatılması, doğal kumaşların sağlıklı yapısıyla toplumsal farkındalık amaçlıyoruz. Yüzlerce yıllık kültürel mirasımızı günümüze taşıyoruz. Geçmişin izlerini bugünün dokumalarıyla buluşturuyoruz. Dokumalarımızda şimdi sözlere aktarılmamış kaç his ve fikir motiflere aktarılmıştır. Her ilmek sevinç ve hüzün üzere hayatın tüm tonlarını taşımaktadır. Dokumaların değeri de burada anlaşılıyor. Aktüel dizaynlarla tarihi kıymeti olan Türk dokumalarını günümüz dokumasıyla buluşturarak kıyafete dönüştürüyoruz" dedi.
Kadın emeğiyle tabiattan modaya
Kadın istihdamına özel ehemmiyet verdiklerini belirten Fazilet, şunları söyledi: "Doğal kumaşların sağlıklı yapısından insanların faydalanması için yüklü olarak giysi kısmına yöneldik. Kullandığımız iplik kenevir liflerinden oluştuğu için büsbütün doğaldır. Kimyasal hiçbir sürece tabi tutulmayan kenevir, bakteri bulundurmuyor. Bedenin hava almasını sağlıyor. Pamuk ve ketene oranla daha sağlıklıdır. Terletmez, bedenin hava almasını sağlar. Yazın serin, kışın sıcak fiyat. Ayrıyeten takı, çanta, fular, bileklik, kolye modelleri yapıyoruz. Bayan kıyafetlerinde elbise, etek, ekip, trençkot biçiminde kıyafetlerimiz var. Erkek koleksiyonunda iç giysiye yöneldik. Ceket, gömlek ve kravat yapıyoruz. Nevresim kadroları, perde, kırlentler yapıyoruz. Her türlü tasarımı kenevir kumaşından şekillendirerek insanlarımızın beğenisine sunuyoruz. İlgi çok hoş. Sert yapıya sahip olmasına karşın bedenin elektriğini alıyor. Buradan bulunan bayanlarımız hem manevi kıymeti olan Türk dokumalarını günümüze taşırken hem de onların toplumsal, ekonomik olarak güçlenmelerine katkı sağlıyoruz. Olumlu ayrımcılıkla büsbütün bayanlarımızdan oluşan bir gruba sahibiz. Büyükşehir Belediye Liderimiz Halit Doğan’a teşekkür ederim."