Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
03 Şubat, 2024 00:24
blank
İhlas Haber A.

Kastamonu’nun yaylalarında kartpostallık kış görüntüleri

A+ A-

Kastamonu’nun Araç ilçesinde beyaz örtüyle kaplanan yaylalar, ziyaretçilerine eşsiz güzellik sunuyor. Kartpostallık görüntülerin ortaya çıktığı yaylalar don ile havadan görüntülendi.
Kastamonu’nun Araç ilçesinde 58 kilometrelik rota üzerinde birbirine bağlantılı 33 yaylada kar yağışı ile birlikte mest eden güzellikler ortaya çıktı. Kastamonu Üniversitesi tarafından turizm bölgesi olarak ilan edilmesi için rota çalışmalarının yapıldığı yaylalar, beyaz örtüyle kaplandı. Kartpostallık manzaraların ortaya çıktığı Araç ilçesindeki yaylalar, Kastamonu’ya özgü yayla evi mimarisi ile dikkat çekerken, kar yağışı ile birlikte ziyaretçilerini hayran bıraktı. İlçeye bağlı Gölcük ve Fındıklı yaylalarını ziyaret eden vatandaşlar, ortaya çıkan manzaranın tadını çıkartma fırsatı buluyor.

“Doğayı, tabiatı buraya gelen tüm katılımcılara anlatmak istiyoruz”
Araç ilçesindeki yaylaların tanıtılması için projeler yürüten Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Hikmet Haberal, “Kastamonu Üniversitesi ormancılık ve tabiat turizmi alanında ihtisaslaşmış bir üniversitedir. Biz de bu alanda üniversitemizdeki tüm fakültelerde projeler yapıyoruz. Onlardan birisi Araç Yayla Kış Festivali’ydi. Biz bunu yaparken mağara turizmi rotalarını çıkardık. Bu nokta da bir turizm aktivitesi gerçekleşiyor. Buraya gelen üniversite öğrencileri, yerel halk ve burayı hiç bilmeyenlere, doğa severlere bölgedeki 33 yayladan en otantik olanları seçtik. Etraftaki yaylaları, şelaleleri göstereceğiz. Bölgedeki yerli halkın kültürünü anlatacağız. Doğayı, tabiatı buraya gelen tüm katılımcılara anlatmak istiyoruz. Hedefimiz buranın tam bir yayla turizm merkezi olmasını düşünerek, bunları ilgili kurumların değerlendirmesini düşünüyoruz. Otantik yaşam, otantik mimari, yayla evleri, Kastamonu’nun araç ilçesine özel bir yapı. Burada ayrıca tarihi bir kültür yolu var. Araç ilçesinden başlayarak Cide ilçesine ulaşan bir taş yol. 14 kilometrelik bu mesafede isteyenler yürüyüş yapabilir” dedi.

“Her köşesi ayrı bir güzellik”
Yaylaları ilk kez ziyaret ettiğini ifade eden Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Serap Yıldız İlden, “İlk kez ben bu yaylaya geldim. Buralar yaylalar cennetiymiş. Doğası harika, ağaçların karla buluşması gerçekten bambaşka bir güzellik. Ben buraya aşık oldum. Doğası çok güzel. Kastamonu’yu çok seviyorum, her köşesi ayrı bir güzellik. Saklı cennet gibi. Görülmesi gereken bir yer. Çok beğendim” diye konuştu.

“Kendimi bir pamuk tarlasında hissediyorum”
Erzurum’un İspir ilçesinden Kastamonu’ya gelen ‘Dağların Oğlu’ lakaplı belgeselci Bülent Erkan da, “Bu yaylalarda çok güzel olanlar var. Tabiatı, mağaraları, şelaleleri çok güzel. Yeşil karla buluşunca çok güzel görüntüler ortaya çıkıyor. Yazın buraya geldiğimde her yer yemyeşildi. Şimdi her taraf bembeyaz, çok güzel bir görsel var. Bunu herkesin yaşamasını istiyorum. Kendimi bir pamuk tarlasında hissediyorum” şeklinde konuştu.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

03 Kasım, 2024 12:07
blank
İhlas Haber A.

Kastamonu Üniversitesi’nde nadir genetik hastalıklar konuşuldu

A+ A-

Kastamonu Üniversitesi ile İspanya’daki Salamanca Üniversitesi tarafından düzenlenen panelde nadir genetik hastalıklar ele alındı.
Kastamonu Üniversitesi Fen Fakültesi ve İspanya’daki Salamanca Üniversitesi işbirliğiyle, uluslararası katılımla düzenlenen "Nadir Genetik Hastalıklar” paneli, Hoca Ahmet Yesevi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Panelde, nadir genetik hastalıkların bilimsel ve klinik yönleri detaylı bir şekilde ele alındı. Panel, alanında uzman bilim insanları ve öğrencilerden büyük ilgi gördü.
Panelin moderatörlüğünü Kastamonu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Barış Bani üstlendi. Prof. Dr. Bani, nadir genetik hastalıkların tanı, tedavi ve araştırmalarının önemine dikkat çekerek etkinliğin açılışını yaptı. Bani, bu tür hastalıkların genellikle kalıtsal olması ve düşük sıklıkla görülmesi sebebiyle teşhis ve tedavi süreçlerinin karmaşıklığına vurgu yaptı.
Salamanca Üniversitesinden Prof. Dr. Jesus Lacal Romero ise, “Reproducing Rasopathy Patient-Specific DNA Variants for In Vitro Cellular and Molecular Analysis” başlıklı konuşmasıyla panelde yer aldı. Prof. Dr. Lacal, rasopati olarak bilinen nadir genetik hastalıklarda hasta odaklı DNA varyantlarının laboratuvar ortamında analiz edilmesi üzerine yürüttüğü çalışmalarını paylaştı. Prof. Dr. Lacal, sunumunda bu tür araştırmaların hastalıkların moleküler düzeyde anlaşılmasına katkı sağladığını belirtti.
“Nadir Hastalıklarda Madalyonun Diğer Yüzü: Enfeksiyon ve Nadir Hastalıkların Kesişim Noktası” başlıklı sunumunu gerçekleştiren Kastamonu Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ergin Murat Altuner de enfeksiyonların nadir hastalıklarla olan bağlantısını ve bu iki alanın kesişim noktalarını katılımcılara aktardı. Altuner, sunumunda nadir hastalıklarda bağışıklık sisteminin rolünü ve enfeksiyonların bu hastalıklar üzerindeki etkilerini detaylandırdı.
Panelde Dr. Öğretim Üyesi Aslı Uğurlu Bayarslan ise “Multipl Sklerozun Inflamatuar ve Nörodejeneratif Yolaklarında Makroflajların Rolü” konulu sunumunu gerçekleştirdi.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Şifa Eczanesi
Şifa Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi İnönü Caddesi Sen Is Hanı No:1 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3500

Üniversite Eczanesi
Üniversite Eczanesi
Adres

Üniversite Mahallesi, Efsa Nur Sokak B-Blok No:1-A-B Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-2726

Asuman Eczanesi
Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455