Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Şubat, 2024 08:12 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Kastamonu’nun nüfusu 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla 388 bin 990 kişi oldu

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine (ADNKS) göre Kastamonu’nun nüfusu 31 Aralık 2023 tarihi itibariyle 388 bin 990 kişi oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Kastamonu’da ikamet eden nüfus 2023 yılında, bir önceki yıla göre 10 bin 875 kişi arttı. Erkek nüfus 192 bin 48 kişi ile yüzde 49,4’e tekabül ederken, kadın nüfusu da 196 bin 942 kişi ile yüzde 50,6 olarak gerçekleşti. Kastamonu nüfus büyüklüğü bakımından 81 il içerisinde 51. sırada yer aldı.
Yıllık nüfus artış hızı 2022 yılında yüz binde 6,7 iken, 2023 yılında yüz binde 28,4 oldu. Kastamonu nüfus artış hızı bakımından 81 il içerisinde 10. sırada bulunuyor.
Merkez ilçede ikamet eden nüfus bir önceki yıla göre 275 kişi azaldı
İl ve ilçe merkezlerinde ikamet edenlerin oranı 2022 yılında yüzde 64,6 iken, bu oran 2023 yılında yüzde 61,9 olarak gerçekleşti.
Kastamonu nüfusunun yüzde 39,8’inin ikamet ettiği Merkez ilçe, 155 bin 11 kişi ile en çok nüfusa sahip ilçe oldu. Bunu sırasıyla takip eden ilçeler; yüzde 10,3 ile (39 bin 949 kişi) Tosya, yüzde 9,9 ile (38 bin 372 kişi) Taşköprü ve yüzde 5,9 ile (22 bin 965 kişi) Cide’dir. Ağlı ilçesi ise 3 bin 521 kişi ile en az nüfusa sahip ilçe oldu.
2022 yılına göre 2 ilçenin Merkez ve İnebolu’nun nüfusu azalırken, diğer 18 ilçenin nüfusu arttı. Kastamonu’da merkez ilçesi belediye nüfusu ise geçen yıla göre bin 216 kişi azalarak 127 bin 491 kişi oldu.
65 yaş üzeri nüfusun oranı bir önceki yıla göre arttı
Kastamonu’da 15-64 yaş grubunda bulunan (çalışma çağındaki) nüfusun oranı, 2022 yılına göre artarak yüzde 65,6 (255 bin 222 kişi) olarak gerçekleşti. Çocuk yaş grubundaki (0-14 yaş grubu) nüfusun oranı ise yüzde 14,9 (58 bin 41 kişi) olurken, 65 ve daha yukarı yaştaki nüfusun oranı da yüzde 19,5’e (75 bin 727 kişi) yükseldi.
Kastamonu’da 2022 yılında 41,6 olan ortanca yaş, 2023 yılında 42,4’e yükseldi. Cinsiyete göre incelendiğinde ortanca yaş erkeklerde 40,5’den 41,3’e yükseldi. Kadınlarda ise 42,8’den 43,5’e yükseldiği görüldü. Kastamonu ortanca yaşı en yüksek olan 3. il konumunda bulunuyor.
Kastamonu’da kilometrekareye düşen kişi sayısı 30 kişi oldu
Nüfus yoğunluğu olarak ifade edilen "bir kilometrekareye düşen kişi sayısı”, Türkiye genelinde 2023 yılında 111 kişi oldu. Kastamonu’da kilometrekareye düşen kişi sayısı ise 2023 yılında 30 kişi oldu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
28 Ocak, 2026 14:41 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Ustaoğlu’ndan bağımlılıkla mücadelede toplumsal mücadele çağrısı

Yeşilay Karabük Şube Başkanı Ahmet Ustaoğlu, basının bağımlılıkla mücadelede kritik rol oynadığını vurguladı.

Yeşilay Karabük Şube Başkanı Ahmet Ustaoğlu ve ekibi basın mensupları ile kahvaltı programında bir araya geldi.

Programda konuşan Ustaoğlu, demokratik cumhuriyet rejimlerinde medyanın toplumun şekillenmesinde çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "Bugün dördüncü kuvvet olarak tanımlanan medyayı, hatta birinci kuvvet olarak nitelendirebiliriz. Çünkü medya, toplumun yönlendirilmesinde bir numaralı rolü oynamaktadır" dedi.

Yeşilay'ın milletin ve özellikle gençliğin sağlığı için her alanda faaliyet gösterdiğini ifade eden Ustaoğlu, anaokulundan üniversiteye kadar toplumun her kademesinde yer aldıklarını söyledi.

Yeşilay'ın 1920 yılında kurulduğunu hatırlatan Ustaoğlu, "Kurulduğu günden bugüne ülkemizin maddi ve manevi sağlığı için çok büyük hizmetler ortaya koymuştur. Bugün bu hizmetlerin bir karşılığı olarak Dünya Yeşilay Teşkilatları Genel Başkanlığı görevini de üstlenmiş bulunuyoruz" diye konuştu.

Karabük'ün bağımlılıklardan arındırılması için herkesin sorumluluk alması gerektiğini vurgulayan Ustaoğlu, bağımlılıkların şehirde ciddi sosyal sorunlara yol açtığını belirtti.

Trafik kazalarından aile içi geçimsizliklere, toplumsal huzursuzluklardan bireyler arası çatışmalara kadar birçok problemin temelinde bağımlılıkların bulunduğunu dile getiren Ustaoğlu, "Bu sorunların yüzde 90'ından fazlası bağımlılığa düşmüş bireylerin sosyolojik problemlerinin bir yansımasıdır. Dengeli, düzenli bireyler yetiştirebilirsek, huzursuzluk şehrimizden kendiliğinden kaybolacaktır" ifadelerini kullandı.
Basın mensuplarını toplumun gözü, kulağı ve sesi olarak nitelendiren Ustaoğlu, medyanın önem verdiği konuların toplum tarafından da önemsendiğine dikkat çekti. Bu nedenle basın mensuplarını birer Yeşilay gönüllüsü olarak görmek istediklerini aktaran Ustaoğlu, Yeşilay'ın beş bağımlılıkla mücadele ettiğini söyledi.

Amaçlarının önce Karabük'te, ardından Türkiye'de ve dünyada insanlığın huzur ve mutluluğuna hizmet etmek olduğunu dile getiren Ustaoğlu, bağımlılıktan kurtulmak isteyen herkesin yanında olduklarını belirtti. Ustaoğlu, "Sigara, alkol, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığından kurtulmak isteyen, çocuğu için yardım talep eden herkese yol göstermek istiyoruz. Basın mensuplarımızdan da bu noktada vatandaşlarımızı doğru şekilde yönlendirmelerini talep ediyoruz" şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin