Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Kastamonu’da UNESCO sevinci: 657 yıllık Mahmutbey Camii ziyaretçilerini bekliyor

Kültür Sanat Yayın: 24.09.2023 04:00
İhlas Haber Ajansı

UNESCO Dünya Miras Komitesi tarafından Kastamonu’nun Kasaba köyünde yer alan Mahmutbey Camii’nin Dünya Mirası Listesi’ne alınması kentte büyük sevinçle karşılandı.
Suudi Arabistan’ın başşehri Riyad’da düzenlenen 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında Türkiye’nin farklı vilayetlerindeki ahşap dayanaklı mescitler, UNESCO Dünya Mirası Listesine alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığınca UNESCO’ya “Anadolu’nun Orta Çağ Periyodu Ahşap Direkli ve Kirişli Camileri” ismiyle iletilen mescitler ortasında Kastamonu merkez ilçesine bağlı Kasaba köyünde bulunan Mahmutbey Cami’de de yer aldı. Caminin listeye girişi kentte sevinçle karşılandı. 1366 yılında inşa edilmiş olan ve günümüze kadar korunan Mahmutbey Camii, hipostil planlı ahşap cami tipolojisinin, devrinin Anadolu’daki en kıymetli temsilcilerini ve sahip oldukları ahşap oymacılığı sanatının örnekleriyle yansıtıyor. Kapıları, minberleri, sütun başlıkları, tavan kirişleri ve konsollarında görülen ihtimamlı ahşap personelliği ile ustaların isimlerinin kayıtlı olduğu kündekari tekniğindeki ahşap minberleri ve “Kalem İşi” ismi verilen bezemeleriyle Kasaba Köyü Mahmutbey Camii, inanılmaz marangozluk marifeti ile estetik anlayışı da sergiliyor.
“Herkesi bir an evvel çivisiz camiyi görmeye davet ediyorum”
Kentte “Çivisiz Cami” ismi ile bilinen Mahmutbey Camii’nin kıymetli bir eser olduğunu söz eden Kastamonu Valisi Meftun Kollu, “İlimizin Kasaba köyünde bulunan Candaroğulları’ndan kalan yapıtı ’Çivisiz Cami’ olarak da bilinen Mahmutbey Camii, 4 yıl süren çalışmanın akabinde yapılan oylama ile UNESCO Dünya Mirası Listesine giren 21’inci ahşap yapıtımız oldu. Bu çalışmalar 4 yıldır devam ediyordu. Başta belediyemiz, Kültür Vilayet Müdürlüğümüz, Vilayet Özel Yönetimimiz, üniversitemiz başta olmak üzere emeği, katkısı geçen bütün kurumlarımızın yetkilerine çok teşekkür ediyorum. Bunun vilayetimize iyi olmasını diliyorum. Bu son derece kıymetli bir gelişme. Ortaçağ devri, ahşap taşıyıcı yapılar kategorisinde gerçekleşmiştir. Çivisiz Camii’ni görmeyen başta hemşehrilerimiz olmak üzere herkese, bir an evvel gidip görmelerini tavsiye ediyorum. İçerisine girdiğinizde hissedilen o huzuru herkesin tatmasını isterim. Bu kıymetli bir gelişme. Buranın bütün dünyadaki envanterlerde gözükeceği manasına geliyor. Türkiye’deki turizm hareketleri içerisinde bunun katkısı olacağını düşünüyorum. Buraya gelecek turistler bu türlü bir yapıtı bilerek gelecek, gelmek isteyecekler. Oranın korunması, yaşatılması, etrafında farklı şeyler yapılması manasında da katkı sağlayacak. Bunun geliştirilmesi için de değerlendirmelerde bulunacağız” dedi.
“Camimizin Dünya Mirası listesine girmesinden ötürü çok mutluyuz”
Caminin bulunduğu köyde 30 yıldır muhtarlık yapan Kemal Hamzaoğlu ise haberin köyde büyük sevinçle karşılandığını belirterek “Cenab-ı Allah bu camiyi Kasaba köyümüze nasip etmiş. Bundan gurur duyuyoruz. Tarihi camimiz, UNESCO Dünya Mirası Listesine girdi. Bundan ötürü çok memnunuz. Bizler, vaktinde elimizden geldiği kadar bu camiyi müdafaaya çalıştık. Hatta camimizin kapısı için bizler cami önünde nöbet dahi tuttuk. Vaktinde devletimizin bir tedbir almayınca ne yazık ki camimizin kapısı çalındı ve kısa mühlet sonra çalınan kapı bulundu. Şu anda kapı, Kastamonu Müzesinde sergileniyor, üzerindeki kapı ise imitasyonudur. Bizler, vaktinde elimizden gelen her türlü imkanı camimiz için kullandık. Hem Türkiye içerisinden hem de yurt dışından ziyaretçiler geliyor. Bilhassa hafta sonları mescidimize ziyaretçilerin ilgisi çok fazla oluyor” diye konuştu.
“Camimiz, 1366 yılında yaptırılmış, 657 yıllık bir camidir”
Mahmutbey Camii’nin 1366 yılında yaptırıldığını ve 657 yıllık bir cami olduğunu söyleyen Mahmutbey Mescidi İmam Hatibi Hüseyin Al da, “Kasaba köyü Mahmutbey Camii, beylikler devrine ilişkin mescitlerden bir adedidir. Yaptıran kişi Candaroğulları beyefendilerinden Adil Beyin oğlu Mahmut Bey’dir. Lakin bu camiyi bu halde inşa eden mimar aşikâr değildir. Bindirme metodu yani baskı biçiminde üst üste konularak yapılmıştır. Bu yüzden de tavanın üst kısmında yarım metre kadar toprak bulunuyor. Tavana baskı ve izole olsun diye konulmuş olabilir. Camimiz 1366 yılında yaptırılmıştır ve 657 yıllık bir camidir. Camimiz, Kastamonu yöresinde çivisiz cami olarak bilinir” halinde konuştu.
“Hem Türkiye’den hem de Dünya’dan Kastamonu’ya ziyaretçiler gelecektir”
Mahmutbey Mescidinin Dünya Miras Listesine alınmasıyla Kastamonu’ya çok fazla ziyaretçi gelmesini beklediklerini belirten Al, “UNESCO Dünya Mirası listesine alınması çok hoş bir olay. Kasaba köyümüz içinde hoş bir gelişme. Bilhassa Kastamonu için başka bir hoş olay. Zira Kastamonu’da Dünya Miras Listesinde bulunan rastgele bir öteki eser yok. Bu türlü bir yapıtın Kastamonu’da olması, Kastamonu’nun tanıtımı açısından çok hoş bir gelişme oldu. Bu yüzden Kastamonu ismine da çok memnunum. Camimizin UNESCO Dünya Mirası listesine alınmasıyla birlikte yalnızca Kastamonu ya da Türkiye değil, tüm dünya tanıyacak. Hem Türkiye’den hem de dünyadan Kastamonu’ya ziyaretçiler gelecektir” tabirlerini kullandı.


Mesajınızı gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eski muhtarı öldüren yeni muhtar ve oğlu tutuklandı

Gündem Yayın: 27.07.2024 00:52
İhlas Haber Ajansı

Tokat’ın Madas köyünde aralarında husumet bulunan eski muhtar Mustafa Ceylan’ı öldüren muhtar Dursun ve oğlu Ahmet Bezin, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Geçtiğimiz gün köy muhtarı Dursun Bezin ile eski muhtar Mustafa Ceylan arasında yaşanan silahlı kavgada, eski muhtar Ceylan hayatını kaybetti. Olay sırasında Mustafa Ceylan’ın kızı Tülin Ceylan da yaralandı. Olayın hemen ardından gözaltına alınan köy muhtarı Dursun Bezin ve kavgaya karışan oğlu Ahmet Bezin, jandarmadaki işlemlerinin tamamlanmasının ardından bugün adliyeye sevk edildi. Hakim karşısına çıkan Bezin ve oğlu, tutuklanarak cezaevine gönderildi.