Kastamonu’da İç Sularda Av Yasağı Başladı

Karabük Postası tarafından
23 Mart, 2015 08:55 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

KASTAMONU Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, iç sularda av yasağının başladığını duyurdu. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, yaptığı yazılı açıklamada, iç sularda üreme döneminin başlaması nedeniyle av yasağının başladığını açıkladı. Yapılan açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, şunları kaydetti: “1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ve buna istinaden çıkarılan ve 18 Ağustos 2012 tarih ve 28388 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 3/1 Numaralı Ticari Amaçlı ve 3/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğler gereği; İlimizdeki iç sularda 15 Mart 2015 tarihinde başlayan su ürünleri genel av yasağı; 15 Haziran 2015 tarihine kadar devam edecektir. İlimizde tüm iç sularımızda 15 Mart-15 Haziran 2015 tarihleri arasında Sazan, Kadife, Siraz, Yayın, Tatlı Su Kefali ve diğer türlerin avlanması yasaktır. Su Ürünleri Yönetmeliği ve ilgili mevzuat gereği, söz konusu yasaklara uymayan amatör avcılar için 310 TL ticari avcılar için bin 55 TL idari para cezası uygulanmakta olup, ayrıca av aracına ve ürüne el konulmaktadır. Söz konusu av yasakları, bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal hususlar göz önüne alınarak iç su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir avcılığın sağlanması amacıyla, iç su balıklarının genel üreme dönemleri dikkate alınarak düzenlenmektedir. Tüm vatandaşlarımızın gerekli hassasiyeti göstererek; ilgili yasaklara uymaları, uymayanları ise Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlükleri, Jandarma (156) ve Polis (155) teşkilatlarına bildirmeleri önem arz etmektedir. Unutmamalıyız ki sürdürülebilir avcılık, balıkların yaşamlarında en az bir kere üremelerine imkân vermekle sağlanır. Kaçak avcılık yaparak günü kurtarmak yerine, av yasaklarına uyarak hep birlikte geleceğimizi kurtaralım”

Bizi sosyal medyadan takip edin

Dış kabuğunun üstünde duran asırlık çınar ağacı görenleri şaşkına çeviriyor

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Mayıs, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun’un İlkadım ilçesinde yer alan ve gövdesi yandıktan sonra dış kabuğu üzerinde hayata tutunan tescilli asırlık çınar ağacı, görenleri hayrete düşürüyor. Dışarıdan bakıldığında içi büsbütün boş olan ve yalnızca dış kabukla ayakta kalan çınar ağacı, üst kollarındaki yeşilliklerle tabiata tutunmaya devam ediyor.

1894’te yapılan Yalı Cami ile yaşıt
Yalı Cami’nin inşa edildiği 1894 yılından sonra büyümeye başladığı iddia edilen çınar ağacı, Buğday Pazarı mevkisinde vatandaşların dinlenme noktası haline gelmişti. Gövdesi bir müddet evvel yandığı öğrenilen ağaç, sırf dış kabuğu üzerinde ayakta kalmayı başardı.

"Hayret verici bir durum"
Ağacı birinci defa gören İstek Dikmen, "Ağacın kurumuş gövdesi içimi burktu fakat üst kısımlarının yeşil olduğunu görünce gözlerime inanamadım. Hayrat verici bir durum. Daha evvel bu türlü bir şey görmedim" dedi.

Koruma altında, kurtarılabilir mi?
Bülent Petek isimli vatandaş ise ağacın bir devir çok görkemli olduğunu söz ederek, "Yandıktan sonra bu halini aldı. Artık hasta bir ağaç. Yıkılma riski var ama Anıtlar Kurulu tarafından müdafaa altına alındı. Gerekli müdahale yapılırsa kurtarılabilir" diye konuştu.
Asırlık ağacın eski yıllarda çok görkemli olduğunu söz eden başka etraf esnafı da gövdesi yanan çınarın yeniden de yeşil kalarak etrafa hoşluk kattığını vurguladı.

Tescilli 20 anıt ağaçtan biri
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Samsun genelindeki 20 anıt ağaçtan biri olarak tescillenen çınar ağacı, 1985 yılında Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Muhafaza Kurulu’nun kararıyla muhafaza altına alındı. Bakanlığın kayıtlarında, ağacın gövdesi yanmadan evvelki görkemli haline dair fotoğraf ve bilgiler de yer alıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.