Kastamonu’da heyelan: Cide-Doğanyurt yolu ulaşıma kapandı

Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Şubat, 2025 08:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu’nun Doğanyurt ile Cide ilçelerini birbirine bağlayan karayolunda heyelan meydana geldi. Heyelan sebebiyle yol ulaşıma kapandı.
Edinilen bilgiye nazaran, Cide-Doğanyurt karayolu üzerinde İlyasbey köyü mevkiinde son günlerde tesirli olan yağışların akabinde heyelan meydana geldi. Heyelan sebebiyle Cide ilçesi ile Doğanyurt ilçesini birbirine bağlayan yol ulaşıma kapandı. Vatandaşların ihbarı sonrasında olay yerine jandarma takımları sevk edildi. Jandarma takımları, heyelan yaşanan bölgede güvenlik tedbirleri aldı.
Cide Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği ile Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü grupları, heyelanın yaşandığı yolda çalışma başlattı.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

40 metrekarelik dükkandan Amerika’ya gemi maketi gönderiyor

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Şubat, 2025 12:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Trabzon’da küçük yaşlarda hobi olarak başladığı ahşap sanatını işe dönüştüren Boğaçhan Şatıroğlu, 17 sene evvel açtığı 40 metrekarelik atölyesi ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başta olmak üzere birçok ülkeye gemi maketi yapıyor.
Trabzon’un Ortahisar ilçesindeki yaşayan Boğaçhan Gökhan Şatıroğlu (47), 5 yaşında dayısının kendisine oyma küçük tekne yapması ile ahşap sanatına ilgi göstermeye başladı. Bir müddet gemi nakliyeciliğinde çalıştıktan sonra aklının bir köşesinde kalan ahşap sanatını yapmak için kolları sıvayan Şatıroğlu, meskeninde maket gemiler yapmaya başladı. Vakit zaman arkadaşlarının marangoz atölyelerine giderek kesme işleri yapan Şatıroğlu, gelen talepler nedeniyle bir atölye açmaya karar verdi. 40 metrekarelik atölyesinde ahşap hünerlerini sergileyen Şatıroğlu’nun el emeği eserleri yurtdışından ilgi gördü. Toplumsal medya aracılığıyla ile gelen siparişlere yetişemeyen Şatıroğlu, Amerika, İngiltere, Fransa, Almanya ve Japonya üzere ülkelere maket gemiler tasarladı. Devasa teknelerin birebir ölçekli planlarına nazaran gemi maketi yapan Şatıroğlu, 17 yıldır 40 metrekarelik dükkanından yurtdışına çok sayıda maket gemi gönderdi. Gemi maketinin yanı sıra ahşap saat, oyma sanatı ve fotoğraf üzere yetenekleri de bulunan Şatıroğlu, çocuklarının da ahşap sanatına ilgi gösterdiğini söyledi.
5 yaşında oyma tekne ile ahşaba olan ilgisinin başladığını belirten Şatıroğlu, "5 yaşlarındayken büyük dayım bana küçük bir oyma tekne yapmıştı. Bu işe onu yüzdürerek başladım. Dedem balıkçıydı, küçük kayık tamirleri yapardı onu görerek yanında işte her çocuğun olduğu üzere çivi ve keseri elime alarak başladım. Sonrasında okumayı tercih ettik. Sonra gemilerde bir periyot çalıştık hayatımızı sürdürdük. Daha sonra bu ahşap işi her vakit benim kalbimdeydi. Ahşapla uğraşmak, ahşap ile ilgili bir atölye açmak yani gönlümde yatan buydu. Ahşap bir derler ya aşktır sahiden o denli. Konutta maket yapmaya başlamıştım. Çok ilgi gördü ve sonrasında küçük bir dükkan açtım derken bu vakitlere kadar geldik" dedi.
Teknelerin hepsini ölçekli olarak birebir plandan yaptığını kaydeden Şatıroğlu, "Dükkanı açalı 17 sene oldu. Arkadaşlarım marangoz dükkanı vardı giderdim onların makinelerinde çalışırdım fakat talep fazla olunca kendi atölyemi açmama sebep oldu. Her türlü tarihi tekne, Türk tekneleri geçmişten günümüze olan dünya tarihindeki tekneleri, kalyonları, motoryat, dalgıç gemilerini, açık deniz gırgırları, günümüzdeki teknelerin hepsini ölçekli olarak birebir plandan yapıyorum" diye konuştu.

"Vatandaşlar Karadeniz teknelerini tercih ediyor"
Her yaptığı maket gemisinin çocuğu üzere olduğunu vurgulayan Şatıroğlu, "Vatandaşlar daha çok Karadeniz teknelerini tercih ediyor. Bir akrabasının teması oluyor ya da geçmişte o teknelerle ilgili bir anısı oluyor ve ya rastgele bir yerde teknenin imajı onu daha çok cezbediyor. Hayal eserleriyle çalışmıyorum büsbütün büyük teknelerin küçültülmüş planlarıyla çalışıyorum. Büyük teknede gerçeğinden ne varsa onun yüzde olarak küçültülmüş halini yapıyorum. En çok maket yapmak hoşuma gidiyor. Maket yaparken de o kadar keyifli oluyorum. Her yaptığım tekne benim bir çocuğum üzere. Fiyatlar teknenin boyutuna, üretim zorluğuna nazaran değişiyor" biçiminde konuştu.

"Amerika’dan bile sipariş alıyorum"
Bangladeş’te bir müzeye 20 tane gemi siparişi aldığını lakin pandemi nedeniyle siparişlerinin iptal olduğunu vurgulayan Şatıroğlu, "Yurtdışından çok sipariş alıyorum. Armatörlere, koleksiyonculara, iş adamlarına, müzelere ve tersanelere çalışıyorum. Amerika’dan bile sipariş alıyorum. Barcelona’daki bir müze için tekne istemiştiler onu tamamlayarak gönderdim. İngiltere, Fransa, Almanya ve Japonya’ya kadar tekne yapıp gönderdim. İnternet olmadan insanların buradan haberleri olmuyordu. Japonya ve Amerika’daki bir arkadaşın bile benden haberi oluyor. Beyaz Saray’da çalışan bir kişi beni aramıştı. Bangladeş’te bir müzeye 20 tane tekne yapılacaktı. Bu teknelerin üretimi için 2 sene orada kalabileceğimi söyledim. Tam anlaşmışken pandemi oldu gidemedim. O denli bir anım vardı" sözlerini kullandı.

"Bu 40 metrekarelik dükkanda sevgi, aşk ve ahşabın güzelliği"
Yoğunluk nedeniyle sipariş alamadığını kaydeden Şatıroğlu, "İki oğlum bir kızım var. Çocuklarım çok meraklı. Çocukları ister istemez atölyeye geldiklerinde her tarafı karıştırıyorlar. Kızım bile maket yapmak istiyor. İnşallah ileride kendilerine bunları öğretmek istiyorum. Ellerinde bir hobi olsun. Kalyon, Queen Elizabeth, Tirhandil, Mahmudiye üzere tekne siparişleri aldım. Şuan onları yapıyorum. 7-8 tane yapacağım maket var. Şu anda siparişte alamıyorum. Bu 40 metrekarelik dükkanda sevgi, aşk ve ahşabın güzelliği" dedi.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.