blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
02 Ekim, 2023 00:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Kastamonu’da göletlere 1 milyon balık salındı

Kastamonu’da 2023 yılı içerisinde il genelindeki göletlere yaklaşık 1 milyon yavru sazan balığı salındı.
Su kaynaklarındaki nesli tehlike ve baskı altında olan türlerin desteklenmesi, gölet ve barajlardaki mevcut balık stoklarının korunması ve ekonomik değeri yüksek balık türlerinin artırılması amacıyla Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından bilimsel temele dayalı balıklandırma çalışmalarına aralıksız devam ediliyor. 2023 yılı balıklandırma çalışmaları çerçevesinde ortalama 1 - 3 gram ağırlığında olan yaklaşık 1 milyon adet aynalı (pullu) sazan yavrusu, Amasya Yedikır Su Ürünleri Üretim İstasyonu Müdürlüğü’nden temin edilerek Kastamonu’ya getirildi. Proje çerçevesinde, Tarım ve Orman İl Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Mehmet Çabuk, Araç İlçe Tarım ve Orman Müdürü Bülent Bilen, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve ilçe müdürlükleri personelinin katılımıyla, il genelindeki baraj ve göletlere 1 milyon yavru sazan balığı salındı.
Uygulanan bu proje çerçevesinde, Kastamonu’da, 2013 yılında 30 bin, 2014 yılında 210 bin, 2015 yılında 119 bin, 2016 yılında 90 bin, 2017 yılında 20 bin, 2018 yılında 80 bin, 2019 yılında 52 bin, 2020 yılında 20 bin, 2021 yılında 158 bin, 2022 yılında 158 bin ve 2023 yılında 1 milyon adet olmak üzere son 11 bir yılda toplam 1 milyon 937 bin 500 adet yavru sazan balığı göletlere bırakılmış oldu.

Türkiye Sağlıkta Dönüşüm Programına Ev Sahipliği Yaptı
blank
Haber Merkezi tarafından
02 Ocak, 2025 14:43 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Türkiye Sağlıkta Dönüşüm Programına Ev Sahipliği Yaptı

Karabük Üniversitesi tarafından Sağlık Eski Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ın katılımıyla “Liderlik ve Sistem Dönüşümü: Türkiye Sağlıkta Dönüşüm Programı” konulu etkinlik düzenlendi. Etkinlik, 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Programa Sağlık Eski Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Cumhuriyet Başsavcısı Selçuk Akman,  Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Vali Yardımcısı Mustafa Şahin, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz Ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, İl Protokolü, Dekanlar, Müdürler, Akademik Ve İdari Personel, Öğrenciler ve çok sayıda Davetli katıldı.

Rektör Kırışık: “Karabük Üniversitesi, Ulusal ve Uluslararası Alanda Büyümeye Devam Ediyor”

Programın açılış konuşmasını yapan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, üniversitenin ulusal ve uluslararası başarılarını, faaliyetlerini ve çalışmalarını katılımcılarla paylaştı. 

Üniversitenin sürekli geliştiğini vurgulayan Kırışık, “Yeni açılan bölüm ve programlarla çağın ihtiyaçlarına cevap verecek bir üniversite olma yolunda ilerliyoruz. Karabük Üniversitesi hem ulusal hem de uluslararası alanda hızla büyümeye devam etmektedir. Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde olan ülkelerimizin üniversiteleri ve uluslararası iş birliklerimizle akademik gücümüzü artırıyoruz. Bilimsel alandaki uluslararası başarılarımız da giderek daha fazla dikkat çekiyor.” dedi. Rektör Kırışık, üniversitenin uluslararası alandaki başarısını şu sözlerle özetledi: “Bu yıl, disiplinler arası bilimsel çalışmalarımızda uluslararası düzeyde önemli başarılar elde ettik ve Türkiye çapında üniversiteler arasında 16. sıraya yerleştik. Ayrıca, URAP verilerine göre 64. basamaktan 54. basamağa yükseldik. Bu büyük başarı, bilimsel çalışmalarımızın ve araştırmalarımızın meyvelerini verdiğini gösteriyor.” 

Prof. Dr. Kırışık, Türkiye’de ilk defa Lisansüstü Eğitim Otomasyon Sistemini Karabük Üniversitesi olarak hazırladıklarını da belirterek, bunun büyük bir yazılım başarısı olduğunu vurguladı.

Türkiye Sağlıkta Dönüşüm Programı

Programda konuşan Sağlık Eski Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Türkiye’nin sağlık sistemindeki dönüşümün uluslararası başarılarına dikkat çekti. Prof. Dr. Akdağ, 2003-2012 yılları arasında  Türkiye Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın dünya çapında büyük bir ilgiyle takip edildiğini ve birçok uluslararası yayında başarıyla ele alındığını belirtti. Özellikle The Lancet dergisinde 2013 yılında yayımlanan özel sayının, Türkiye’deki sağlık dönüşümünün büyük başarısını detaylı bir şekilde ortaya koyduğunu ifade etti. Akdağ, The Lancet dergisinin, dünya tıbbı açısından en prestijli yayınlardan biri olduğunu hatırlatarak, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), OECD, British Medical Journal ve Dünya Bankası raporları gibi saygın uluslararası kuruluşlar da Türkiye Sağlıkta Dönüşümünün başarısının dünyaya örnek olarak gösterildiğine işaret etti.

Sağlık Sisteminin Hedefleri

Konuşmasında sağlık sisteminin hedeflerinden söz eden Akdağ, “Hangi işi yaparsak yapalım, nihai gayelerimizi doğru belirlemişsek ve o gayelere bizi ulaştırdığını gösterdiğimiz göstergelere doğru belirlemişsek işimizi iyi takip edebiliriz. Aksi takdirde süreçlere saplanıp kalabiliriz. Bu da dönüşümün esaslarından birisi. Mutlaka nihai gayemizi koyacağız. Nihai gayeleri doğru koymak lazım. Sağlığın bir toplum açısından nihai gayelerini sağlık durumu, parasal açıdan vatandaşın korunması ve vatandaşın memnuniyeti olarak alabiliriz. Tabii ki sürdürülebilirlik seviyesinde olması lazım.” dedi.

Liderlik ve Yöneticilik

Programda liderlik kavramına da değinen Prof. Dr. Recep Akdağ, liderlik ve yöneticiliğin farklı olgular olduğunu belirtti. Akdağ, liderliğin doğuştan gelen bir özellik değil, zamanla geliştirilebilen bir pratik olduğunu söyledi. “Lider doğulur mu, yoksa geliştirilir mi?” sorusuna da yanıt veren Akdağ, liderliğin bir süreç olduğunu ve bu sürecin, kişinin karşılaştığı zorluklar ve kırılma noktalarından sonra gelişebileceğini ifade etti. Program, hediye takdimi ve hatıra fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.