Kastamonu'da 112 Çağrılarının Yüzde 87'si Asılsız - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
10 Aralık, 2015 08:31 tarihinde yayınlandı
0
0

Kastamonu’da 112 Çağrılarının Yüzde 87’si Asılsız

KASTAMONU İl Sağlık Müdürlüğü, toplumda 112 bilincinin arttırılması hedefiyle bir alışveriş merkezinde etkinlik düzenledi.
Sağlık Bakanlığı, sağlık hizmetlerinin ulaşabilirliğinin ve kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmaları kapsamında acil sağlık hizmetlerinin sunumunda 112 Acil Çağrı Hattı’nın gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi konularına dikkat çekmek amacıyla, Barutçuoğlu Alışveriş Merkezi’nde etkinlik düzenledi.
Acil sağlık hizmetlerinin yurt genelinde en uç noktalara kadar yayılmış, kesintisiz hizmet veren büyük bir sistem olduğunu vurgulayan Kastamonu İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Öztürk, 112 acil sağlık hizmetlerinin amacının günün 24 saatinde acil sağlık hizmeti oluşan vatandaşlara kısa sürede ulaşarak tedavisinin en uygun şekilde yapılabileceği sağlık merkezine ulaştırmak olduğunu söyledi. 112 Acil Çağrı Hattı’nın hayati tehlike oluşturan durum ortaya çıktığında aranması gereken önemli bir hat olduğuna dikkat çeken Öztürk, “112 Acil Çağrı Hattı’nın hayati tehlike durumu olmayan kişiler tarafından meşgul edilmesi yüzünden acil sağlık yardımına ihtiyacı olan hasta ve vakalara ulaşmada güçlük yaşıyoruz. Ayrıca yollarda ambülansların öncelikli geçişi için güvenlik şeridi olmaması, diğer sürücülerin ambülanslara yol vermemesi, bazı saatlerde yaşanan trafik yoğunluğu vakalara ulaşmamızı zorlaştırıyor. Sağlık hizmetlerinin ulaşabilirliğinin ve kalitesinin arttırılmasına yönelik çalışma kapsamında ‘112 Acil Çağrı Hattı’nın gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambülansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi’ amacıyla medya kampanyası düzenledik” dedi.
KASTAMONU’DA 112 ÇAĞRILARININ YÜZDE 87’Sİ ASILSIZ
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü olarak acil sağlık hizmetleri kapsamında 43 ambulans, 7 hasta nakil aracı ve 2 UMKE aracı ile hizmet verdiklerini kaydeden Dr. Metin Öztürk, “Kastamonu’da 112 hizmetleri olarak vakaya ulaşabilirlik oranımız yüzde 100 olup, bu hizmetler için kişinin sosyal güvencesi olsun veya olmasın herhangi bir ücret talep edilememektedir. 2015 yılı için yaklaşık 30 bin vaka taşıma kabiliyetine ulaşmış bulunmaktayız.
Bu 30 bin vakaya karşılık 112 Komuta Kontrol Merkezimize 202 bin 722 kere arama yapılmıştır. Neredeyse her bir vaka için 7 arama gerçekleştirilmiştir. 12 ay boyunca 28 bin 381 vaka için görevlendirme yaptık. Ancak 1 yıl boyunca yapılan 202 bin 722 çağrının ne yazık ki yüzde 87’si asılsız ihbarlardan oluşuyor. Bu rakamlar ise 112 hizmetlerinde asılsız ve gereksiz aramaların ne derece yüksek olduğunun göstergesidir” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
sqsqqs
Mustafa Akgün Avatarı
Mustafa Akgün tarafından
22 Nisan, 2026 13:02 tarihinde yayınlandı
0
0

Yıldırım’dan Yöresel Ürün Sergilerine Tepki

Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yıldıray Yıldırım, son dönemde Karabük’te “yöresel ürünler” adı altında açılan sergilere yönelik sert eleştirilerde bulundu. Yıldırım, bu etkinliklerin amacından saptığını ve denetimsiz ticaret alanlarına dönüştüğünü ifade etti.

Yıldırım, söz konusu sergilerde satılan ürünlerin önemli bir kısmının gerçek üreticilerle bağlantılı olmadığını, “al-sat” yöntemiyle piyasaya sunulduğunu belirtti. Bu durumun hem yerel üreticilere hem de esnafa zarar verdiğini vurguladı.

Ayrıca sergilerde hijyen kurallarına uyulmadığına dikkat çeken Yıldırım, ürünlerin saklama koşullarının yetersiz olduğunu ve gerekli yasal denetimlerin yapılmadığını dile getirdi. Bu eksikliklerin yalnızca ekonomik değil, halk sağlığı açısından da ciddi riskler oluşturduğunu söyledi.

Karabük esnafının vergi ödeyen, istihdam sağlayan ve şehir ekonomisine katkı sunan temel bir unsur olduğunu hatırlatan Yıldırım, dışarıdan gelen ve herhangi bir yükümlülüğe tabi olmadan faaliyet gösteren satıcıların haksız rekabete yol açtığını ifade etti.

Daha önce de bu konuda uyarılarda bulunduklarını belirten Yıldırım, gelinen noktada etkin bir denetim ve yaptırım uygulanmadığını savundu.

Yıldırım, yetkililere çağrıda bulunarak ruhsatsız ve denetimsiz satış faaliyetlerinin derhal sonlandırılmasını, gıda güvenliği ve hijyen denetimlerinin eksiksiz yapılmasını ve yerel esnafın haklarının korunmasını istedi.

Açıklamasının sonunda, “Karabük sahipsiz değildir” diyen Yıldırım, mevcut durumun şehirde sahipsizlik algısı oluşturduğunu belirterek, oda olarak sürecin takipçisi olacaklarını ve gerekli idari ile hukuki girişimleri başlatacaklarını kamuoyuna duyurdu.

Bizi sosyal medyadan takip edin