blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Haziran, 2025 00:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Kastamonu Üniversitesi’nin Dil Ağacı Projesi Türk Dil Kurumunda tanıtıldı

Kastamonu Üniversitesi tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliğince desteklenen Lisan Ağacı Projesi, Türk Lisan Kurumuna tanıtımı yapıldı.
Kastamonu Üniversitesi’nin koordinatörlüğünü yürüttüğü Avrupa Birliği dayanaklı Lisan Ağacı Projesi çerçevesinde geliştirilen Lisan Ağacı WEB Uygulaması, Türk Lisan Kurumunda tanıtıldı. Toplantıya, Türk Dil Kurumu Lideri Prof. Dr. Osman Mert, Lider Yardımcısı Doç. Dr. Harun Şahin ve Türk Lisan Kurumu uzmanları katıldı.
Tanıtım sunumu, projenin yürütücüsü Kastamonu Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinden Öğretim Vazifelisi Dr. Harun İlçioğlu ile Proje Yönlendirme Komitesi Başkanı ve YADOT Eğitim Derneği temsilcisi Öğretim Vazifelisi Zehra Kum tarafından gerçekleştirildi. Sunumda, Türkçeyi yabancı yahut miras lisanı olarak öğrenen bireylerin temel seviyede konuşma hünerlerini geliştirmeyi amaçlayan Lisan Ağacı WEB Uygulaması tanıtıldı. Görüntü temelli ve yapay zeka takviyeli yapısıyla dikkat çeken uygulamanın teknik özellikleri, pedagojik altyapısı ve kullanıcıya sunduğu etkileşimli öğrenme tecrübesi ayrıntılarıyla aktarıldı.
Kullanıcıların yazılı, görsel ve kelamlı ipuçlarıyla yönlendirilerek çoklu görüntü karşılıkları aracılığıyla ilerlediği modüler bir öğrenme platformu olarak geliştirilen ve "Dil Ağacı Konuşma Robotu" olarak da isimlendirilen sistem, Türkçenin tesirli ve yaygın öğretimini destekleyen yenilikçi bir dijital araç olarak öne çıkıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Aralık, 2025 16:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Kastamonu Üniversitesi ile Kazakistan’daki üniversite ortaklığındaki yüksek lisans programı onay aldı

Kastamonu Üniversitesi ile Karaganda Buketov Üniversitesi iş birliğiyle yürütülecek olan ortak yüksek lisans programı, Yükseköğretim Kurulu’ndan onay aldı.
Kastamonu Üniversitesi ile Kazakistan’daki Karaganda Buketov Üniversitesi iş irliğinde yürütülmesi planlanan "Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ortak Tezli Yüksek Lisans Programı", Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylandı.
Kastamonu Üniversitesi’nin 14 Kasım 2025 tarihinde yaptığı müracaat, YÖK Yürütme Kurulu’nun 26 Kasım 2025 tarihli toplantısında kıymetlendirilerek ortak program açılmasına uygun bulundu.
İki üniversite ortasında akademik iş birliğinin güçlendirilmesi, ortak araştırmaların teşvik edilmesi ve kültürel etkileşimin artırılması maksadıyla geliştirilen programdan çok sayıda öğrencinin yararlanması hedefleniyor.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, YÖK tarafından verilen onayın, Kastamonu Üniversitesi’nin milletlerarasılaşma sürecine katkı sağlayan bir gelişme olduğunu tabir ederek, "Karaganda Buketov Üniversitesi ile yürüttüğümüz bu ortak yüksek lisans programı, Türk dünyasının kültürel ve bilimsel birikimini akademik seviyede buluşturan pahalı bir iş birliğidir. Bilhassa Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları alanında uzmanlaşmak isteyen öğrencilerimize iki üniversitenin akademik imkanlarından birlikte yararlanma fırsatı sunacağız" dedi.
Programın hem öğrenci hem de öğretim üyesi hareketliliğini destekleyeceğini vurgulayan Rektör Topal, "Bu tıp memleketler arası ortak programlar, Üniversitemizin bilimsel kapasitesinin gelişmesine katkı sağlarken öğrencilerimize milletlerarası nitelikte bir eğitim ortamı sunuyor" sözlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin