Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Eylül, 2024 16:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu Üniversitesi’nin çalışmasıyla omurga hastalıklarının tedavisi kolaşlaşacak

Kastamonu Üniversitesi, TÜSEB destekli proje ile Omurga Hastalıklarının Tedavisi için daha etkili yöntemler geliştirmek üzere çalışmalar yürütecek.
Kastamonu Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fatih Uğur’un yürüttüğü “Sıçanlarda Tek Taraflı Lumbar Arter Ligosyonu: İntervertebral Disk Dejenarasyonunda Yeni Bir Model” başlıklı proje, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından desteklenmeye hak kazandı.
Projede Dr. Uğur’un yanı sıra Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Kayahan Kayıkcı, Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Nurtaç Sarıkaş ve Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İrfan Çınar da yer alıyor.
Bu çalışma ile omurgadaki disklerin kanlanma bozukluklarının disk dejenerasyonu ve skolyoz gibi hastalıklara nasıl yol açabileceğini inceleyecek. Deney hayvanları üzerinde yapılan müdahalelerle omurga disklerindeki değişiklikler izlenecek ve radyolojik, mikroskobik, genetik incelemelerle hasar düzeyleri değerlendirilecek. Araştırma, disk dejenerasyonunun nedenlerini anlamada yeni bilgiler sunarak, bel ve sırt ağrıları ile skolyoz gibi hastalıkların tedavisinde daha etkili yöntemlerin geliştirilmesine katkıda bulunacak.
Çalışma ayrıca, omurga hastalıklarının nedenlerini daha iyi anlamakla kalmayıp, özellikle bel ve sırt ağrıları ile skolyoz gibi rahatsızlıkların tedavisinde yeni ve daha etkili yöntemlerin geliştirilmesine katkı sunmayı hedefliyor.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, bu tür projelerin Kastamonu Üniversitesi’nin akademik ve bilimsel vizyonuna katkıda bulunarak, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde sağlık alanında önemli bir etki oluşturma potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.
Projenin, sadece bilimsel bilgiye katkıda bulunmakla kalmayıp, aynı zamanda toplum sağlığının iyileştirilmesine yönelik somut ve etkili çözümler sunacağını vurgulayan Rektör Topal, bu anlamlı çalışmayı destekleyen TÜSEB’e ve TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Hakan Eroğlu’na teşekkür ederken, projede yer alan akademisyenlere başarılar diledi.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Nisan, 2025 14:53 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Güvercinler için klimasını kapattı

Karabük'te bir inşaat mühendisi yuva yapan güvercinler için klima kullanımını durdurdu.

Kent merkezinde bir iş hanının 4'üncü katındaki ofisine gelen inşaat mühendisi Yusuf Aydın, pencere kenarında hareket eden iki yabani güvercini fark etti. Pencereyi açan Aydın, güvercinlerin klima motoruna yuva yaptığını gördü. Güvercinlerin yumurtlayacaklarını fark eden Aydın yuvayı çalı çırpı ile sağlamlaştırıp yuvayı genişletti. Güvercinlere marul, karnabahar gibi yiyecekler temin etmeye başladığını anlatan Aydın, "Güvercinlerin küçük odun parçaları taşıdığını gördüm. Yuva yapma gayretleri vardı. Biraz daha çalı çırpı toplayıp yuvalarını büyüttüm. Yumurtlayacakları belliydi ve birkaç gün sonra 2 tane yumurta yaptılar. Yavrular dünyaya gelirse buradan düşme ihtimalleri düşüncesiyle yuvayı büyüttük. Yemini, suyunu, marulunu, karnabaharını koymaya başladık. Artık yerinden hiç kalkmıyor. Tamamen yavrularına odaklanmış. Hatta bazen yiyecek koyacağımız zaman kızıyor, müdahale ediyor" dedi.

Ofisine gelen ziyaretçilerin, yuvadaki güvercini görünce sevindiklerini belirten Aydın, "Yumurtlayacakları ve yavrularının çıkacakları günü bekliyoruz. İnşallah onları da görürüz. Yavrularına güvenli bir yer yapmaya çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.