blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Temmuz, 2024 20:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu Üniversitesi’nin 7. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Sempozyumuna destek

Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından bu yıl 17’incisi düzenlenecek olan “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Sempozyumu”, TÜBİTAK tarafından desteklenecek.

Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin 3-5 Ekim 2024 tarihlerinde düzenleyeceği “17. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Sempozyumu” başlıklı etkinlik TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen “2223-B Yurt İçi Bilimsel Etkinlik Düzenleme Desteği”nin 2024 yılı 2. Dönemi başvuruları sonuçlandı. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Sempozyumu, eğitim teknolojileri alanında önemli bir buluşma noktası olup, akademisyenler, araştırmacılar, öğretmenler ve sektör profesyonellerini bir araya getiriyor. Bu yıl 17. kez düzenlenecek olan sempozyumda, teknolojinin eğitimde kullanımı, yenilikçi öğretim yöntemleri, dijital öğrenme materyalleri ve benzeri konular ele alınacak.

Sağlan destek, sempozyumun daha geniş kitlelere ulaşmasına ve daha fazla akademik çalışmanın paylaşılmasına imkan tanıyacak. Sempozyum süresince gerçekleştirilecek paneller, atölye çalışmaları ve sunumlarla katılımcılar, eğitim teknolojilerindeki en son gelişmeleri ve uygulamaları takip edebilecek.

Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kaçar, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Sempozyumu’nun 17. kez düzenleniyor olmasının eğitim teknolojilerinin gelişimine ve akademik bilgi paylaşımına verdikleri önemin bir göstergesi olduğunu belirtti. TÜBİTAK’ın desteğiyle gerçekleşecek olan bu etkinliğin, eğitimde yenilikçi çözümler ve teknolojilerin uygulanabilirliğini tartışmak için bir platform sunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kaçar, katılımcıların burada edinecekleri bilgilerle eğitim süreçlerine katkı sağlayacaklarına inandığını ifade etti.

Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal ise, Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenecek olan 17. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Sempozyumu’nun eğitim ve teknoloji alanında yeni ufuklar açmasını temenni ederek, TÜBİTAK’ın desteğiyle bu tür bilimsel etkinliklerin daha geniş kitlelere ulaşmasının ve daha fazla akademik çalışmanın paylaşılmasının mümkün olduğunu belirtti. Ayrıca, sempozyumun bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığı, iş birliklerinin kurulduğu verimli bir etkinlik olmasını diledi. Projede ve sempozyumun düzenlenmesinde yer alan akademisyenleri tebrik eden Rektör Topal, destekleri için Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a ve YÖK üyelerine, teşviklerinden dolayı TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a teşekkür etti.

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Ocak, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Bu sanatın tarihi M.Ö. 4 binli yıllara dayanıyor

Tarihi M.Ö 4 binli yıllarına kadar dayanan Kaytan dokumacılık unutulmaya yüz tutmuş el sanatları ortasında yerini alsa da, günümüzde düzenlenen kurslar sayesinde yaşatılmaya çalışılıyor.

Kaytan (Çarpana) dokuma, M.Ö 4 bin yıllarında günümüze kadar gelen dokuma tekniği olurken, Anadolu’da çok eski bir gelenek olarak sürdürülüyor. Çarpana dokumalar, başka dokumalar üzere bilhassa turistlerin ağır olduğu yerlerde ilgi görürken, üretimin eski dokumalarla çok benzerlik göstermemesi ilginin az olmasına neden oluyor. Çarpana genelde, sepet, çuval, heybelerde sap olarak hayvanların koşum gruplarında (süslemede), bayan giysilerinde (baş süslemesinde, çocuk kundağı, beşik v.s) erkek giysilerinde (barutluk, fişek çantası, kılıç askısı v.s) günümüzde ise mesken aksesuarlarında, giysi aksesuarlarında kullanılıyor.

Trabzon’da Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde Alacahan’da faaliyet gösteren ‘Kaytan’ dokuma kurslarına gençler de ilgi göstermesi dikkat çekti.

Ortahisar Halk Eğitim Merkezi Kaytan dokuma usta öğreticisi Aslı Kurnaz, Kaytan dokumanın tarihinin milattan önceye dayandığını belirterek “Kaytan dokuma çok eski yıllara dayanıyor. Tarihi M.Ö 4 binli yıllarına kadar gidiyor. Günümüzde Trabzon’un Şalpazarı, Tonya ve Düzköy’de kaytan dokuma hala devam etmekte. Kaytan, Türkiye’nin birçok yerinde dokunuyor lakin metotlarımız farklı olup çıkan sonuç birebirdir ikisi de iptir. Kartlarla dokunan, tezgâhlarda dokunanlar var. Daha evvelce toprağa çakılı dokunurmuş biz de sınıf ortamında tezgâhlarda dokuyoruz. Evvelden yük ipi, sepet bağı, nesil bağı olarak kullanılıyordu. Artık biz bunlarla çanta sapları, bileklikler, kolyeler, küpeler, masa örtüleri kemer üzere bir çok eserlere uyguladık. Kaytan dokuma unutulmaya yüz tutmuş dokumaların ortasında içinde yer alıyor. Kurslarımıza bu yıl bayağı talep var. Ortalarında 18 yaşında olan kursiyerler bile var” dedi.

Kursiyerlerden 18 yaşındaki Ceren Buyruk, kaytan öğrenmenin kendisi için eğlenceli olduğunu söz ederek “Yaz mevsiminden beri kursa geliyorum. Benim için eğlenceli güzel” tabirlerini kullanırken, Yıldız Erten ise ” Emekli memurum. Kursa yeni başladım. Kaytan öğrenerek kendimi rahatlatıyorum” diye konuştu.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.