Kastamonu Üniversitesi’nden yapay zeka temalı sosyal sorumluluk projelerine destek - Karabük Haber Postası
kastamonu universitesinden yapay zeka temali sosyal sorumluluk projelerine destek ULiikdrr
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Haziran, 2025 20:30 tarihinde yayınlandı
0
0

Kastamonu Üniversitesi’nden yapay zeka temalı sosyal sorumluluk projelerine destek

Kastamonu Üniversitesi Toplumsal Ofisi, yapay zeka temalı toplumsal sorumluluk projelerine takviye vermeyi sürdürüyor.

Kastamonu Üniversitesi Toplumsal Sorumluluk Projeleri Ofisi (Sosyal Ofis), 2025 yılı Mayıs ayında “yapay Zeka” temalı toplumsal sorumluluk projelerini destekleyerek farklı fakültelerden öğrencilerin ve akademisyenlerin yenilikçi fikirlerini pratiğe dönüştürmelerine takviye verdi.

Desteklenen projeler ortasında toplumsal farkındalık, engelli bireylerin hayat kalitesinin artırılması, afet idaresi ve gastronomide dijital dönüşüm üzere geniş bir yelpazede çalışmalar yer aldı.

Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerinden Adem Balcı, “Yapay Zeka Takviyeli Tasarım Araçları ile Toplumsal Farkındalık Atölyesi: Canva Uygulaması” başlıklı projesiyle toplumsal mevzularda tesirli görsel içerikler üretmeyi hedefliyor.

Aynı fakülteden Batuhan Aktaş ise “Yapay Zeka Araçları ile Engelli Bireyleri Tanıştırmak: Speechify ve Google Lookout Uygulamaları” isimli çalışmasıyla görme ve işitme engelli bireylerin teknolojiye erişimini kolaylaştırmayı amaçlıyor.

İrem Kızılırmak’ın hazırladığı “Afetleri Evvelden Görmek: Afet İdaresinde Yapay Zekâ Desteği” başlıklı proje, ihtimal afet risklerinin erken tespiti ve kriz idaresine katkı sağlamayı hedefliyor.

Zeynep Pusmaz ise “Toplumsal Yarar İçin Yapay Zekâ Atölyesi: Konut Bayanlarına Yönelik Bir Uygulama” isimli projesiyle yapay zekâ tabanlı dijital araçların konut bayanlarının toplumsal ve ekonomik hayata iştirakine nasıl katkı sunabileceğini ortaya koyuyor.

Akademisyenler de projeleriyle sürece katkı sağladı. Turizm Fakültesi’nden Araştırma Vazifelisi Dr. Demet Güner’in yürüttüğü “Gastronomide Dijital Dönüşüm: Yapay Zeka Takviyeli Sunum Atölyesi” projesi, gastronomi alanında yapay zeka uygulamalarının kullanımına dair öğrencilere yenilikçi bir perspektif kazandırmayı amaçlıyor.

Abana Sabahat Mesut Yılmaz Meslek Yüksekokulu’ndan Dr. Öğretim Üyesi Rukiye Koçkar ise “Öğrenciler İçin Yapay Zeka Dayanaklı Eğitim: Akıllı TUĞLA ve Etik Öğrenmenin Yolu” başlıklı projesiyle yapay zeka takviyeli eğitim gereçlerinin öğrenci başarısı üzerindeki tesirlerini araştırmayı hedefliyor.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu Üniversitesi’nin yapay zeka teknolojileriyle uyumlu projelere verdiği kıymeti vurgulayarak, “Günümüzde yapay zeka sırf teknolojik bir gelişme değil; birebir vakitte toplumsal, ekonomik ve kültürel alanlarda da dönüşüm imkânlar sunuyor. Üniversitemizde hem öğrencilerimizin hem de akademisyenlerimizin bu değişime ayak uyduran, toplumsal sorumluluk şuuru yüksek projeler üretmesinden memnuniyet duyuyoruz. Bu alandaki çalışmalarımızı daha sistematik bir yapıya kavuşturmak maksadıyla Yapay Zeka Çalışmaları Koordinatörlüğü’nü de kurduk. Toplumsal Ofis’in bu temadaki dayanaklarıyla Üniversitemizin bilimsel üretkenliğine ve toplumsal katkı vizyonuna daha fazla katkı sunmayı hedefliyoruz” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
dikkat dagitan ortama ragmen dikkat cekmeyi basardilar CWuqJHIv
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Nisan, 2026 16:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Dikkat dağıtan ortama rağmen dikkat çekmeyi başardılar

Bartın’da kent meydanında gerçekleşen sessiz kitap okuma etkinliğine katılanlar, çevredeki ses ve gürültüye rağmen pür dikkat kitap okuyarak, dikkat çekmeyi başardı.

Kültür ve Turizm bakanlığı organizesiyle ve 62. Kütüphane Haftası nedeniyle 81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleşen sessiz kitap okuma etkinliği, Bartın Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirildi. İl Halk Kütüphanesi girişimiyle düzenlenen etkinliğe kütüphaneciler, öğrenciler, izciler, gençlik liderleri ve vatandaşlar katıldı. Katılımcılar meydandaki, oynayan çocukların sesi, lunaparktaki çarpışan araç ve salıncakların gürültülerine rağmen 30 dakika boyunca kitap okudu. Dikkat dağıtan ortama rağmen pür dikkat, kitaplarını okuyan grup, alandan geçen bazı insanların dikkatini çekmeyi başardı. Kitap okuyanları gören vatandaşlardan kimisi dikkatle kitap okuyanlara bakarken, kimileri ise cep telefonu ile etkinliği görüntüledi. Bazıları ise alanda bulunan gezici kütüphaneden bir kitap alarak, grubun arasına karıştı.

Etkinlik hakkında bilgi veren İl Halk Kütüphanesi Müdürü Tülay Erduran, ’’Tüm Türkiye genelinde 62. Kütüphane Haftası nedeniyle eş güdümlü olarak Sessiz Kitap Okuma etkinliği düzenlendi. Bartın Halk Kütüphanesi olarak kitap okuma etkinliğini, Bartın Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün destekleriyle Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirdik. Tüm katılımcılara teşekkür ediyoruz’’ dedi.

Meydanda 30 dakika boyunca sessizce kitap okuyan grup, etkinlik sonunda sessizce alandan ayrıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin