Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi tarafından Öğretim Üyesi Dr. Ekrem Durmaz’ın yürütülücüğünü yaptığı proje hibe almaya hak kazandı.
Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Ekrem Durmaz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Farklı Atık Kağıtlardan Elde Edilen Nanoselüloz Türleri ve Lignin Takviyesi ile Yapılan Kaplama İşleminin Ambalaj Kağıtlarının Özellikleri Üzerine Etkisi” isimli proje, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Modülü hibesi almaya hak kazandı. Prof. Dr. Saim Ateş’in araştırmacı olduğu projede hem fazla miktarda açığa çıkan atık kağıtların değerlendirilmesi bakımından yeni bir alternatif oluşturmayı hem de nanoselüloz üretimi için gerekli olan ağartılmış kağıt hamuru, oduna bağlı hammadde ihdiyacı olmaksızın daha uygun maliyetle ürünlere ulaşılması hedefleniyor.
12 ay sürmesi hedeflenen projede hakkında konuşan Dr. Öğretim Üyesi Durmaz, “Hali hazırda endüstriyel ambalaj kağıtlarında sıvı bariyer özelliği sağlayan sentetik polimerlerin yerine atık kağıtlardan elde edilen ve tamamen doğal biyo-bozunur sıvı bariyer malzemesi olan nanoselüloz süspansiyonlarının üretimini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca bu proje kapsamında Nanoselüloz süspansiyonlarının üretiminde ve bu süspansiyonlarla yapılan kaplama işlemlerinde tamamen çevre dostu yöntemler takip edilecek ve üretilecek nihai ürünler çevreye duyarlı ve sürdürülebilir özelliğe sahip olacaktır” dedi.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal ise proje çalışmalarından dolayı akademisyenleri tebrik ederek, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir projelere destekleri için Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a ve YÖK üyelerine, proje çalışmalarında kurumu teşvik eden yaklaşımlarından dolayı TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a teşekkür etti.
Projede araştırmacı olarak yer alan Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyelerinden Dr. Öğretim Üyesi Ekrem Durmaz ve Prof. Dr. Saim Ateş’i tebrik eden Rektör Topal, başarılarının devamını diledi.