blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Haziran, 2025 20:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu Üniversitesi’nden kırsal kalkınmaya sanatlı destek

Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi tarafından kırsal kalkınmada yaşayan bayanlara takviye olmak maksadıyla sanat yoluyla katkı sunmaya çalışıldı.
Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öncülüğünde Sinop’un Boyabat ilçesinde Bağlıca köyünde hayata geçirilen "Yazmanın İzinde, Gelenekten Çağdaşa: Köy Emeği ile Sanatın Kesişimi" başlıklı proje, kırsal kalkınmaya sanat yoluyla katkı sunmayı hedefledi.
Kastamonu Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi takviyesiyle yürütülen projede, bayanların kültürel üretime iştirakini artırmak ve klasik el sanatlarını yaşatmak amaçlandı. Proje yürütücülüğünü Dr. Merve Mehtap Bulut’un üstlendiği çalışmada, uzman sanatkarlar Doç. Dr. Elif Tarlakazan ve Dr. Öğretim Üyesi Sofya C. Canbolat da yer aldı.
Etkinlik, Bağlıca köyünde sabah saatlerinde başladı. Yaşları 40 ile 90 ortasında değişen bayanlar, klasik taş baskı tekniğini kullanarak kumaşlara desen bastı. Büyük ilgi gören atölye çalışmasında bayanlar üretim sürecine büyük bir heyecanla katıldı. Ortaya çıkan eserler, tıpkı gün saat 14.30’da düzenlenen bir stantla köy halkının beğenisine sunuldu.
90 yaşındaki bayanların dahi üretime faal biçimde katılması, projenin yalnızca sanatsal değil, tıpkı vakitte toplumsal hafızayı canlandıran ve jenerasyonlar ortası transferi teşvik eden bir tarafı olduğunu da ortaya koydu.

Protokolden dayanak mesajı
Serginin açılışı, Boyabat Kaymakamı Enver Yılmaz, Boyabat Belediye Lideri Hasan Kara ve Bağlıca Köyü Muhtarı Satılmış Demir’in iştirakiyle gerçekleştirildi. Aktifliğe bölge halkının yanı sıra Kastamonu Üniversitesi temsilcileri ve mahallî yöneticiler de ağır ilgi gösterdi. Kaymakam Yılmaz ve Lider Kara, projeyi büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, bu tıp üretici ve kapsayıcı çalışmalara her vakit takviye vereceklerini söz etti.

"Çok taraflı bir dönüşüm alanı"
Proje yürütücüsü Dr. Merve Mehtap Bulut, aktifliğe dair yaptığı açıklamada şu tabirleri kullandı: "Bu proje yalnızca bir atölye çalışması değil; bayanların toplumsal hafızaya ve üretime katıldığı, kendilerini tabir ettikleri çok istikametli bir dönüşüm alanıydı. 90 yaşındaki bayanların elleriyle bastığı desenler, bu ülkenin kültürel gücünün ve direncinin birer simgesidir. Mahallî idarelerin güçlü takviyesiyle bu modeli yaygınlaştırmak, bölgemiz ismine çok değerli olacak"

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Ekim, 2025 04:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kaldırıma çarpan otomobil takla attı

Bartın’da denetimden çıkan bir araba takla attı. Araçta bulunan 2 kişi yara almadan kurtulurken, polis aracın şoförünü tespit etmeye çalışıyor.
Bartın kent merkezindeki Hamam Sokak’ta seyreden 74 ABU 862 plakalı araba, yoldan çıkarak kaldırıma çarptı. Takla atan arabada bulunan 2 kişi yara almadan kazayı atlattı. Araçtan çıkan 2 kişi de şoför olmadığını söylerken, polis şoförün belirlenmesi için çalışma başlattı.
Ters dönen araç nedeniyle bir müddet ulaşıma kapanan yol, aracın cazibeli yardımıyla kaldırılmasının akabinde tekrar ulaşıma açıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin