Reklam
Reklam
kastamonu universitesinden antakyaya umut tasiyan kopru zMC6ZrqP
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Ağustos, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
0

Kastamonu Üniversitesi’nden Antakya’ya umut taşıyan köprü

Kastamonu Üniversitesi tarafından hazırlanan üç proje ile afetlerin yaralarını sarmaya çalışan Antakya’da çocuklara yönelik iklim krizi, tabiat sevgisi ve ekolojik istikrar mevzularında çalışmalar düzenlendi.

Kastamonu Üniversitesi, sanatın birleştirici gücüyle çocuklara hem umut hem de farkındalık kazandıran üç manalı toplumsal sorumluluk projesini Hatay’ın Antakya ilçesinde hayata geçirdi. Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Grafik Tasarımı Kısmı Dr. Öğretim Üyesi Sofya Cihan Canbolat yürütücülüğünde gerçekleştirilen “Masallarla Yeşeren Düşler: İklim ve Sanat Atölyesi”, “İzini Bırak: Boya, Bas, Eğlen” ve “Düşler ve İzler: Çocukların Gözünden” Standı, Antakya’daki Defne Döver İlkokulu-Ortaokulu’nda çocuklarla buluştu.

Kastamonu Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi takviyesiyle hayata geçirilen projeler, afetlerin yaralarını sarmaya çalışan kentte çocuklara iklim krizi, tabiat sevgisi ve ekolojik istikrar bahislerinde farkındalık kazandırmayı hedefledi. Atölyeler iki farklı yaş kümesinde planlandı; 6-8 yaş ortası 18 öğrenci ve 9-11 yaş ortası 12 öğrenci hem öğrendi hem de üretti.

Etkinliklerde Dr. Öğretim Üyesi Canbolat’ın kaleme aldığı “Rüzgara Fısıldayan Küçük Yaprak” ve “Taşların Fısıldadığı Kent: Antakya” isimli masallar, çocuklara tabiat ve etraf şuurunu ilham verici bir lisanla aktardı. Masal anlatımlarının akabinde yapılan drama çalışmaları, öğrencilerin tabiatla empati kurmasını sağladı. Akabinde çocuklar, hissettiklerini renkli çizimlere dönüştürerek kendi özgün sanat yapıtlarını ortaya koydu.

Atölyelerde ortaya çıkan tüm özgün çalışmalar, “Düşler ve İzler: Çocukların Gözünden” başlıklı stantla sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Stant, çocukların fikirlerinin yanı sıra tabiata olan hassaslıklarını da gözler önüne serdi.

Projeye Mersin’deki Yenice Özel Eğitim Uygulama Okulu ile Hüseyin Polat Özel Eğitim Uygulama Okulu’nun değerli Görsel Sanatlar Öğretmeni İstek Deniz de istekli olarak dayanak verdi.

Dr. Öğretim Üyesi Sofya Cihan Canbolat, projeye katkı sunan Kastamonu Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’ne, Kastamonu Truva Kitap & Cafe’ye, Değişim Oyuncak&Kırtasiye’ye, Yakup Ağa Çekme Helva’ya ve Çobanoğlu Çekme Helva’ya teşekkür ederek, “Bu katkılar sayesinde çocuklarla birlikte tabiata ve hayal gücüne uzanan bu seyahati daha güçlü kıldık” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
iranin trabzon baskonsolosu mohebati dunya iranlilarin dimdik dayanmasina cok sasirdi RFF6bp13
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Mayıs, 2026 16:52 tarihinde yayınlandı
0
0

İran’ın Trabzon Başkonsolosu Mohebati: “Dünya, İranlıların dimdik dayanmasına çok şaşırdı”

İran İslam Cumhuriyeti’nin Trabzon Başkonsolosu Naser Mohebati, dünyanın İranlıların saldırılara dimdik dayanmasına çok şaşırdığını belirterek, “Ülkemiz bir iki günlük kültüre sahip değil. Tarih boyu kültürümüz ve medeniyetimiz var. Bu kolaylıkla yıkılmaz, yakılmaz” dedi.

İran İslam Cumhuriyeti’nin Trabzon Başkonsolosu Naser Mohebati, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde bölgedeki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. İran’ın kültürel yapısına vurgu yapan Mohebati, savaş ve müzakere süreçlerine dair mesajlar verdi. İran’ın tarih boyu kültürü ve medeniyeti olduğunu kaydeden Mohebati, “Bizim rehberimiz şehit oldu. Kendisi de bunu istiyordu. Liderimiz bununla çok iftihar ediyordu. Şehit olmayı arzu ettiğini çok tekrar etmişti. Çok insanlar vardı hak yolunda çalışanlar, gazilerimiz. Tarih boyunca kültürümüzde olanlar şehadeti arzu etmişlerdi, şehit oldular. Çocuklarımızın şehit olmasına çok üzüldük. Dünya, İranlıların dimdik dayanmasına çok şaşırdı. Nasıl olur da bir ülkeyi bombalarsın da memleketin lideri, insanları şehit olur ama o ülke dağılmaz ve yıkılmaz? Bizim kültürümüzde bu var. Ülkemiz bir iki günlük kültüre sahip değil. Tarih boyu kültürümüz ve medeniyetimiz var. Bu kolaylıkla yıkılmaz, yakılmaz. Ekonomimizin, insanlarımızın, binalarımızın yıkılması mümkün müydü? Ülke dimdik dayandı, istikrarını kaybetmedi. İran bunu gösterdi. İran’ın halkı önemliydi” diye konuştu.

“Müzakere olurken yeni savaş başlattılar”

Müzakere sürecine de değinen Mohebati, “Geçen sene savaştan 12 gün önce İran, ABD ve Avrupa ülkeleriyle konuşurken onlar bize saldırı yaptılar. Son savaştan 1 gün önce İran müzakeredeydi, karar verilmişti. Müzakere olurken yeni savaş başlattılar. Bu gösterir ki; onların hedefleri hiçbir zaman müzakere değildi. Müzakereden zaman kazanırlar, silahlanırlar ve büyük bir savaşa yeniden başlarlar. İran şimdi diyor ki, ‘savaşları bitirin, müzakere yapalım, konuşalım’. Bu mühim bir mesajdı” şeklinde konuştu.

“Türkiye’nin tüm telaşı bu savaşı bitirmekti”

Türkiye ile İran’ın ilişkilerine de değinen Mohebati, “İran dedi ki, ‘Ben Türkiye toprağına hiçbir zaman füze göndermedim’ ve göndermez. Türkiye ile İran’ın kardeşliği çok istikrarlıdır. Tarih boyu böyledir ve çok önemlidir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan iyi mesajlar gönderdi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan çok iyi mesajlar verdiler. Bu konuda Türkiye’yi kendimize kardeş biliriz. Türkiye’nin tüm telaşı bu savaşı bitirmekti” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin