blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Ocak, 2026 12:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 3dk
Yorum: 0

Kastamonu Üniversitesi’ndeki programlara MEDEK akreditasyon belgeleri verildi

Kastamonu Üniversitesi’nde düzenlenen programda, Tosya, Taşköprü, Cide Rıfat Ilgaz ve Kastamonu meslek yüksekokulları bünyesindeki, akreditasyon almaya hak kazanan programlara MEDEK Akreditasyon Belgeleri takdim edildi.
Kastamonu Üniversitesi’nde, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü ve MEDEK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık’ın katılımlarıyla MEDEK Akreditasyon Belge Takdimi ve "Mesleki Eğitimde +1 Uygulamalı Eğitim Modeli" programı gerçekleştirildi.
Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen program öncesinde, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü ve MEDEK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette, mesleki eğitimde kalite güvencesi, üniversite-sektör entegrasyonu ve uygulama temelli eğitim modelleri üzerine değerlendirmelerde bulunuldu.
Ziyaretin ardından program, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal’ın açılış konuşmasıyla başladı. Konuşmasında meslek yüksekokullarının uygulamaya dayalı eğitim anlayışıyla üniversitelerin önemli birimlerinden biri olduğunu vurgulayan Rektör Topal, "MEDEK akreditasyonları, meslek yüksekokullarımızda yürüttüğümüz eğitim-öğretim faaliyetlerinin ulusal kalite standartlarıyla uyumlu olduğunu ortaya koymaktadır. Amacımız yalnızca belge almak değil; sürekli iyileştirme anlayışıyla öğrencilerimizin mesleki yeterliliklerini ve istihdam edilebilirliğini artırmaktır" ifadelerini kullandı.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü ve MEDEK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ise, "Mesleki Eğitimde +1 Uygulamalı Eğitim Modeli"ne ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Sarıbıyık, modelin öğrencilerin bir dönemlerini tam zamanlı olarak iş dünyasının içinde geçirerek uygulama becerisi kazanmalarını hedeflediğini belirtti.
Konuşmasında uygulama temelli eğitimin mesleki eğitimde vazgeçilmez bir unsur olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sarıbıyık, +1 modelinin öğrenciler açısından en önemli kazanımlarından birinin mezuniyet öncesinde iş tecrübesi edinilmesi olduğunu vurgulayarak, "Normal şartlarda mezun olan bir gencin karşısına ‘tecrüben var mı’ sorusu çıkar. Bu modelde ise öğrenci mezun olduğunda, ‘ben bu işleri yaptım’ diyebiliyor. Üstelik bunu sadece sözle değil; ürettiği çıktılar, dosyalar ve referanslarla ortaya koyabiliyor" dedi.
Model sayesinde öğrencilerin çalışmaya başladıkları kurumlara çok kısa sürede uyum sağladıklarını belirten Sarıbıyık, pek çok öğrencinin işyeri eğitimi aldığı kurumlarda doğrudan istihdam edildiğini, hatta başka işletmelere tavsiye edilerek iş bulabildiklerini ifade ederek, bu durumun öğrenciler açısından son derece kıymetli bir kazanım olduğunun altını çizdi.
Konuşmasında öğretim elemanları boyutuna da değinen Prof. Dr. Sarıbıyık, akademisyenlerin iş dünyasıyla doğrudan temas kurmasının her zaman kolay olmadığını, ancak bu temas sağlandığında çok önemli kazanımlar elde edildiğini belirtti. Öğretim elemanlarının sahaya inmesiyle birlikte ortak çalışmaların başladığını, danışmanlık süreçlerinin geliştiğini ve TÜBİTAK başta olmak üzere çeşitli desteklerle projeler üretildiğini ifade eden Sarıbıyık, "En önemlisi, öğretim elemanının ders içeriği değişmeye başlıyor. Sahaya indiğinizde, anlattığınız bazı konuların artık karşılığı olmadığını çok net görüyorsunuz. ‘Dünyada ne değişmiş, sahada ne oluyor?’ sorusunun cevabı ders notlarına yansımaya başlıyor" diye konuştu.
İş birliğinin daha da genişletilmesinin amaçlandığını ifade eden Prof. Dr. Sarıbıyık, "Ar-Ge’yi merkeze alan eğitim modelini nasıl tanımlıyoruz? Artık üniversite-sanayi iş birliği kavramını daha geniş bir çerçevede ele alıyoruz. Çünkü mesele sadece sanayi değil; sağlık, hizmet ve diğer tüm sektörleri kapsayan iş dünyasıyla bütünleşmiş bir üniversite modelinden bahsediyoruz. Bu doğrultuda mevcut uygulamamızda, gastronomi bölümü hariç tüm birimlerimizde öğrencilerin bir dönem boyunca tam zamanlı işyeri eğitimi almasını hedefliyoruz. Hatta şu anki çalışmamızda bu süreci iki dönem olarak planlıyoruz. Yani klasik bir dönemin tamamının, tam zamanlı olarak işyeri eğitimi şeklinde geçirilmesini öngörüyoruz" diye konuştu.
Programın devamında, Mesleki Eğitim Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MEDEK) tarafından akredite edilen Tosya, Taşköprü, Cide Rıfat Ilgaz ve Kastamonu Meslek Yüksekokulları bünyesindeki, tam ve şartlı akreditasyon almaya hak kazanan programlara MEDEK Akreditasyon Belgeleri takdim edildi.
Programa, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ömer Küçük ve Prof. Dr. Mehmet Atalan, fakülte dekanları, meslek yüksekokulu müdürleri ve akademik personel katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Aylin Sarıoğlu tarafından
24 Ocak, 2026 13:44 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Keltepe’de Kayak Festivali Coşkusu

Karabük Belediyesi’nin bugün Keltepe Kayak Merkezi’nde düzenlediği Kayak Festivali renkli görüntülere sahne oldu.

Festivale Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, AK Parti Karabük Milletvekilleri Cem Şahin ve Ali Keskinkılıç ile CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay katılırken, AK Parti Karabük Milletvekili Cem Şahin’in eşi Esra Şahin ile Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya’nın eşi Derya Çetinkaya da programda yer aldı.

Vatandaşlarla bir araya gelen protokol üyeleri samimi görüntüler oluşturdu. Soğuk havaya rağmen Keltepe’de sıcak anların yaşandığı festivalde, vatandaşların yüzlerinden gülümseme eksik olmadı.

Festival kapsamında kayak gösterileri düzenlenirken, mobil ikram aracıyla vatandaşlara çeşitli ikramlarda bulunuldu. DJ performansı, canlı müzik, oyunlar ve yarışmaların yanı sıra ateş, ışık ve havai fişek gösterileri festivale renk kattı.

Kış turizmine dikkat çekmeyi amaçlayan etkinlik, birlik ve beraberlik mesajları verildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.