Kastamonu Üniversitesi’nde Cumhuriyet konuşuldu - Karabük Haber Postası
kastamonu universitesinde cumhuriyet konusuldu 9qlP2A23
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
29 Ekim, 2024 12:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Kastamonu Üniversitesi’nde Cumhuriyet konuşuldu

Kastamonu Üniversitesi tarafından düzenlenen “II. Yüzyılın Başında Cumhuriyet” panelinde Cumhuriyet’in Türkiye’deki etkileri konuştu.

Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen “II. Yüzyılın Başında Cumhuriyet” başlıklı panel, Hoca Ahmet Yesevi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Panele, Kastamonu Vali Yardımcısı Hakan Kubalı ile Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kaçar ile birçok akademisyen ve öğrenci katıldı. Panelde, tarih, kültür ve siyaset düşüncesinde Cumhuriyet’in etkileri ve önemi geniş bir perspektiften değerlendirildi. Panelin açılışında konuşan Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kaçar, Cumhuriyet’in tarihi süreçte toplum üzerindeki etkilerinin önemini vurguladı. Cumhuriyet’in toplum yapısını şekillendiren temel unsurlardan biri olarak, özellikle eğitim, kültür ve bilim alanlarında sağladığı gelişim imkanlarını hatırlatan Prof. Dr. Kaçar, bu değerlere sahip çıkılması gerektiğini ifade etti.

Panel, Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şeref Demir’in moderatörlüğünde gerçekleşti. Demir, Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki toplumsal dönüşümleri ele alarak panelistleri ve katılımcıları bilgilendirdi.

Daha sonra konuşan Doç. Dr. Gülten Küçükbasmacı, “Cumhuriyet ve Türk Halk Bilimi” başlıklı sunumuyla Cumhuriyet’in halk kültürü üzerindeki etkilerini irdeledi. Küçükbasmacı, Cumhuriyet’in halk kültürünü canlandırma ve yaygınlaştırma adına gerçekleştirdiği çalışmaları ve bu alandaki kazanımları dile getirerek, halk bilimi açısından Cumhuriyet dönemini önemli bir dönem olarak nitelendirdi. Doç. Dr. Rabia Aktaş ise “Atatürk ve Arkeoloji” başlıklı sunumunda Atatürk’ün arkeolojiye verdiği önemi ve bu alanda yapılan çalışmaların Cumhuriyet’in kültürel mirasa bakış açısında oluşturduğu değişimi anlattı. Aktaş, Atatürk’ün arkeolojik kazı ve araştırmalara duyduğu ilgiyi örnekler eşliğinde aktararak, bu çalışmaların Türkiye’nin tarih ve kültür birikimine katkılarını vurguladı.

Son olarak Prof. Dr. Ercan Çelebi ise “Kastamonu’da İlk Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları” başlıklı konuşmasıyla Cumhuriyet’in ilanının Kastamonu halkı üzerindeki etkilerini ve ilk bayram kutlamalarının coşkusunu katılımcılarla paylaştı. elebi, o dönemin tarihi belgeleri ve fotoğrafları eşliğinde Kastamonu’da yaşanan kutlamaların izlerini gün yüzüne çıkardı.

Panel, panelistlere teşekkür belgeleri takdiminin ardından son buldu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
patlayan komur kazani ve tup villayi kule ceviriyordu XICeTJmA
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Nisan, 2026 12:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Patlayan kömür kazanı ve tüp villayı küle çeviriyordu

Kastamonu’nun Cide ilçesinde kömür kazanı ve tüp patlaması sonucu villada çıkan yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü.

Olay, dün gece saatlerinde Cide ilçesi Cumhuriyet Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Emin Kayran’a ait villada, henüz belirlenemeyen sebeple kömür kazanı ve tüp patladı. Patlamanın ardından çıkan yangını gören vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine Cide Belediyesi itfaiye ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın söndürüldü. Yangında villada büyük oranda maddi hasar meydana geldi.

Yangınla ilgili inceleme başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin