Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Kastamonu Üniversitesi’nde 18 Mart sergisi

Kastamonu Yayın: 20.03.2024 16:36
İhlas Haber Ajansı
Kastamonu Üniversitesi’nde 18 Mart sergisi

Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi tarafından düzenlenen “18 Mart Çanakkale Zaferi Öğretim Elemanları Karma Sergisi” Merkez Kütüphane Güzel Sanatlar Galerisi’nde açıldı.

Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi tarafından 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. yıl dönümü dolayısıyla, küratörlüğünü Öğretim Görevlisi Dr. Mustafa Kartal’ın yaptığı ve 22 akademisyenin farklı tekniklerde 24 çalışmasının yer aldığı “18 Mart Çanakkale Zaferi Öğretim Elemanları Karma Sergisi” sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Türk ulusunun var olma savaşının anlatıldığı karma sergiye Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ömer Küçük, Prof. Dr. Mehmet Atalan, Prof. Dr. Kasım Yenigün, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Erol Yıldır, akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Türk Tarihinin dönüm noktası olan ve binlerce insanın can verdiği Çanakkale Savaş’ının, askerlerin yaşadığı zorlukların anlatıldığı sergide Çanakkale ve Türk kahramanlığının önemi vurgulandığı sergi, 22 Mart 2024 tarihine kadar sanatseverler ile buluşacak.

Serginin açılışında konuşan Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Erol Yıldır, Türk tarihinin bir dönüm noktası olan Çanakkale Savaşlarında yazılan kahramanlık destanını sanatçıların gözü ile anlatmaya çalıştıklarını kaydetti.

Çanakkale Savaşları’nda görülen birlik beraberlik ve dayanışmanın günümüzde de devam etmesi temennisinde bulunan Prof. Yıldır, sergiye katkıda bulunan tüm akademisyenlere teşekkür etti.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Çöl tozuna karşı uzmanından korkutan uyarı: “Ölüme kadar götürebilir”

Dünya Yayın: 03.05.2024 20:00
İhlas Haber Ajansı
Çöl tozuna karşı uzmanından korkutan uyarı: “Ölüme kadar götürebilir”

Afrika üzerinden gelen toz taşınımı nedeniyle geçtiğimiz gün Bolu’da gökyüzünün renk değiştirmesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. İlhan Sağsen, renk değişiminin normal olduğunu ancak çöl tozlarının insan ölümüne kadar götürebileceğini söyledi.

Afrika üzerinden gelen toz taşınımı nedeniyle Bolu’da gökyüzü kırmızı, mor ve sarı renklerine büründü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz gün Bolu için sarı kodlu uyarı yapılmıştı. Yapılan açıklamada toz taşınımının meydana getireceği başta sağlık problemleri olmak üzere görüş mesafesinde azalma, hava kalitesinin düşmesi, çamur yağışı ve ulaşımda aksamalar konusunda uyarı yapıldı. Sarı kodlu uyarı verildiği kentte toz bulutunun etkisi tekrar görüldü. Toz taşınımı nedeniyle geçtiğimiz gün akşam saatlerinde kentte gökyüzü kırmızı, mor ve sarı renge büründü. Bolu Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren İklim Değişikliği ve Enerji Çalışmaları Merkezi Başkanı ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Doç. Dr. İlhan Sağsen, toz taşınımının etkileri hakkında İHA’ya özel açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. İlhan Sağsen, toz taşımının ciddi sağlık problemlerinin oluşturabileceğini dile getirdi.

“Hayat kaybetme noktasına kadar getirebilecek ciddi bir problem”

Toz taşınımının olumsuz etkilerinden bahseden Doç. Dr. İlhan Sağsen, “İnsan sağlığına olumsuz etkileri var. Özellikle yetkililerin uyarıları; nefes darlığı ve alerjileri olan insanların daha çok kapalı alanlarda kalması yönündeydi. Bunun dışında daha fazla solunum problemlerine, halsizlik, baş ağrısı gibi sağlık problemlerine yol açtığı biliniyor. Havada ciddi partikülleşme olması insan sağlığını ciddi şekilde etkiliyor. 1952 yılında da Londra sisi yaşanmıştı. Kış ayında fazlaca kömür harcanmış, yakılmış ve hava sirkülasyonunun olmamasıyla şehre çöken karbondioksit yaklaşık 5 binin üzerinde insanın ölümüne sebep olmuştu. Bu kamuoyunu ilgilendiren, daha çok kamuoyunu bilinçlendiren ilk çevre-sağlık problemi ilişkisi. Bu çöl tozları da aslında yine bunun bir benzeri şekilde sağlık problemlerine hatta hayat kaybetme noktasına kadar getirebilecek ciddi bir problem” diye konuştu.

“Havanın kararması, kırmızılaşması, havanın kalitesini bozması ve sağlık problemlerine sebep oluyor”

Havanın kırmızı renk olmasının normal olduğunu söyleyen Sağsen, “Kırmızı hava olması normal çünkü çöl tozları geliyor. Dolayısıyla bu ince partiküller çok uzun kilometreleri aşıyor. Çöl tozları okyanusları geçiren ve Amerika kıtasına kadar ulaşan aynı zamanda bizim coğrafyamızda da Almanya, Türkiye’ye ulaşan hatta Çin’de yine aynı şekilde bu tozların etki bıraktığını görüyoruz. Bu tozun 2-3 günlük etkisi oluyor. İşte bu etki havanın kararması, kırmızılaşması, havanın kalitesini bozması ve sağlık problemlerine sebep oluyor. O yüzden bunun oluşturduğu bu görsellik bu noktada normal” dedi.