Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
07 Kasım, 2024 16:37
blank
İhlas Haber A.

Kastamonu Üniversitesi’nde 100 fidan dikildi

A+ A-

Milli Ağaçlandırma Günü etkinlikleri çerçevesinde Kastamonu Üniversitesi’nde akademik ve idari personel tarafından 100 adet fidan toprakla buluşturuldu.
Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisas Üniversitesi olan Kastamonu Üniversitesi, sürdürülebilir çevre bilincini artırmak ve küresel iklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunmak amacıyla akademik ve idari personelin katılımıyla fidan dikim etkinliği düzenledi.Personel Daire Başkanlığı koordinasyonunda, Orman Fakültesi yürütücülüğünde ve Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü’nün destekleriyle gerçekleştirilen etkinlik, Kuzeykent Kampüsü’nde Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin karşısındaki alanda yapıldı. Etkinliğe, rektör yardımcıları Prof. Dr. Ömer Küçük, Prof. Dr. Mehmet Atalan ile Genel Sekreter V. Dr. İbrahim Demirbaş’ın yanı sıra akademik ve idari personel katıldı.
Etkinlikte küresel iklim değişikliğinin etkilerine dikkat çeken Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, “Bu tür etkinlikler, hem iklim değişikliğiyle mücadeleye hem de ‘İklim Değişikliğine Dirençli Kampüs’ projemize katkı sağlamak açısından büyük önem taşıyor. Akademik ve idari personelimizin bu çalışmalara gösterdiği destek, çevreye olan bağlılığımızı ve sürdürülebilir bir gelecek için kararlılığımızı yansıtıyor” dedi.
Etkinlikte, Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esra Nurten Yer Çelik de, fidan dikimi hakkında bilgi vererek, katılımcılara dikim süreci ve doğru fidan dikimi teknikleri konusunda rehberlik etti.
Konuşmaların ardından, akademik ve idari personel tarafından 100 adet fidan toprakla buluşturuldu.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

07 Kasım, 2024 16:45
blank
İhlas Haber A.

Kastamonu’yu hayvancılıkta şaha kaldıracak projede sona yaklaşıldı

A+ A-

Kastamonu’nun Devrekani ilçesinde inşa edilen yapımı tamamlandığında 500’den fazla kişiye istihdam imkanı sunacak olan Devrekani Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) Organize Sanayi Bölgesi’nde, sona yaklaşıldı. Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, fizi çalışmaların yüzde 60 oranında tamamlandığını söyledi.
Devrekani Belediyesi’nin girişimleri sonucunda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 268 milyon 790 bin TL’ye ihale edilen, Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesinde çalışmalar sürüyor. Çalışmalar çerçevesinde yüklenici firma tarafından Devrekani Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesinin altyapı ve elektrik şebekesi yapım çalışmaları devam ediyor. Hummalı bir şekilde süren çalışmaların 2025 yılının Eylül ayında tamamlanması hedefleniyor. OSB’deki yer tahsislerinin de 3 ay sonra yapılmaya başlanılması amaçlanıyor.
Devrekani Tarıma Dayalı İhtisas OSB’nin faaliyete geçmesiyle birlikte 500’den fazla kişi istihdam edilecek. Türkiye’nin önemli hayvancılık merkezlerinden bir tanesi olan Kastamonu’da yapılacak Devrekani Tarıma Dayalı İhtisas OSB ile birlikte bölgeye ekonomik olarak katkı vermesi ve hayvan sayısında da ciddi artışın oluşması hedefleniyor.
“OSB’miz, 2025 yılının Eylül ayında ilgili sözleşme gereği bitmiş olacak”
Çalışmalarla ilgili bilgi veren Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, “Organize sanayi bölgemizin kuruluş işlemleri yaklaşık 8 yıl önce başladı ve 20 Eylül 2023 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığında ihalemiz yapılarak yüklenici firmamıza teslim edildi. İhale bedelimiz 268 milyon 907 bin lira olarak gerçekleşti. Yapılan ihalede parsel kazı ve dolguları yapılacak ki bu bizler için son derece önemliydi. Bilindiği üzere Devrekani’de Kurtşeyh Mahallesi’nde bin 290 dekar alanda mülkiyeti tamamen hazineye ait düşük vasıflı bir merada kuruluyor. Arazideki kot farklarından dolayı bizim bir takım çalışmalarda bulunmamız gerekiyordu. Bu kredilendirme çerçevesinde kazı dolgu işlerini de bu ihale çerçevesinde yüklenici firmamız yapacak ve 3 milyon metreküp bir kazı dolgu çalışması yapılması bekleniyor. İkincisi alt yapı ile ilgili yapılacak çalışmalar yollardır. Bununla ilgili plan ve proje işlemleri yaklaşık 1,5 yıl öncesine kadar teknik olarak hazırlanıp onaya sunuldu. Üçüncüsü alt yapı ve içme suyudur. Dördüncü alt yapı yağmur suyu ve beşinci alt yapı ise elektrik dağıtım şebekeleridir. Altıncı alt yapımız çevre aydınlatması ve yedinci alt yapı çalışması da telefon şebekesiyle ilgilidir. Bunların hepsi firmamız tarafından yapılacak. Projemiz, 2025 yılının Eylül ayında ilgili sözleşme gereği bitmiş olacak” dedi.
“Bölgemize Et ve Süt Kurumunun gelmesi için çalışmalarımız sürüyor”
Devrekani’ye Et ve Süt Kurumunun gelmesini planladıklarını anlatan Başkan Altıkulaç, “Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı Beyefendi, Kastamonu’muza yaptıkları ziyarette bölgemize Et ve Süt Kurumunun bir et kombinesini planladıklarını ifade ettiler. Bununla ilgili biz, aramızda bir kez daha fikir alışverişinde bulunduktan sonra bir heyetle birlikte Tarım ve Orman Bakanlığını ziyaret ederek, bu yol haritasının ne şekilde olacağını öğrenip, o yol haritası çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.
“Şu anda fiziki gerçekleşme yüzde 60 civarında bulunuyor”
Devrekani İhtisas OSB’de fiziki gerçekleşmenin yüzde 60 civarında olduğunu belirten Başkan Altıkulaç, “1 yıl önce çalışmalarına başladığımız Devrekani Tarıma Dayalı İhtisas Besi OSB’nin finansal büyüklüğü 500 milyon liradır. Bin 290 dekar alan üzerinde Devrekani OSB’yi inşa ediyoruz. 81 parselimiz bulunuyor. Bunlardan 12 tanesi işletme parseli, diğerleri de üretime yönelik parsellerdir. En büyük hedefimiz özellikle hayvancılıkla ekonomisini ayakta tuttuğu için Et ve Süt Kurumu’nun gelmesiyle ilgili çalışmalarımız sürüyor. Altyapısını bitirmeye çalıştığımız, halen çalışmaların sürdüğü Organize Hayvancılık Bölgesinde çalışmaları artık bitirme noktasına getirdik. Yaklaşık 3 ay sonrasında parsellerin tahsislerine başlamayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
“3 ay içerisinde parselleri tahsis etmeye başlayacağız”
81 parselin 51 tanesi için müracatların yapıldığını kaydeden Başkan Altıkulaç, “Tahsisleri kısa sürede müracaat edenlere yaparak, 51 kişiye parsellerini tahsis edip üretime geçireceğiz. Burada en az 500 kişinin çalışacağını öngörüyoruz. İşsizlikle alakalı problemi hem Devrekani’de hem de Kastamonu’da tamamen çözeceğini düşünüyoruz. Devrekani, 854 kilometrekare yüz ölçüme sahip. Bunun 200 kilometrekaresinde tarım yapılıyor. Tarım alanında da arazilerde üretilen, tarlalarda yetiştirilen ürünlerin kolay bir şekilde Devrekani OSB’ye satılarak çiftçilerimize ekonomik değer getireceğini planlamaktayız. Sanayi bölgemiz faaliyete geçtiğinde tarım anlamında satılamayan hiçbir şey kalmayacak. Bununla birlikte her yıl 20 bin besi hayvanı burada beslenecek ve ülke ekonomisine ciddi katkı sunacak. Devrekani OSB, bölgemizi kesinlikle kalkındıracak bir projedir. Burasının çalışmalarını 7 yıldır sürdürüyoruz. Elhamdülillah artık son aşamaya geldik, gerçekten bu noktada çok heyecanlıyız. Çünkü bölgenin kalkınmasını tetikleyecek bir proje. Bununla birlikte OSB’de üretimi görmek, tarıma dayalı ekonominin canlandığını, bölgemizde işsizliğin tamamen bittiğini görmek gerçekten bizleri çok heyecanlandırıyor” ifadelerini kullandı.
“Devrekani OSB çok güzel oluyor, buradan herkes ekmek yiyecek”
Devrekani ilçesinde Kızılcık köyünde ikamet eden Mehmet Aygün, OSB’deki çalışmaların tamamlanmasını heyecan ile beklediklerini belirterek, “Devrekani’ye görülmemiş hizmetler yapıldı. Sayın başkanımızdan Allah yüz bin kere razı olsun. Burası Devrekani’nin gözbebeği bir yer. Allah razı olsun başkanımızdan. Daha iyilerini de başkanımıza yapmayı nasip etsin. Başkanımız gerçekten çok çalışkan ve sevilen birisi. Kendisi çok iyidir, ilçemize bir hayli proje hazırlayıp yaptı. Atık su arıtma tesisini yaptı, halı saha yaptı, güneş enerjisi santrali yaptı, Devrekani İhtisas OSB’ye yapıyor. İlçemiz için en önemli hizmet hayvan çiftliği. İlçemizin geçimi hayvancılıktan. Bu konuya da el atıldı. Başkanımızdan memnunuz. İnşallah bundan sonrada daha güzel çalışmalarda bulunur. Devrekani OSB, çok güzel oluyor. Kalkınma yeri, nereden bakarsanız 500’e yakın kişi oradan ekmek yiyecek. Hayvancısı, tırcısı, işçisi bunların hepsi ekmek yiyecek. Devrekani’de işyeri sayımız az, başkanımızdan Allah razı olsun, bizim için böyle iş sahaları açıyor, başkanımız bir şeyler yaptı, yapmaya da devam ediyor” dedi.
Devrekani ilçesi Başakpınar köyünde ikamet eden Mustafa Baştaş da, “Devrekani için OSB büyük bir yatırım. Her yer ilçemizde güzelleşiyor. Ben, Devrekani OSB’ye gittim gördüm. Şu anda orada düzleştirme çalışması yapılıyor. Altyapısını yapıyorlar. Çok güzel, koskoca devasa bir yer olmuş. Yapıldığı zaman daha güzel olacak, emeğe geçen herkesten Allah razı olsun” diye konuştu.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçınar Eczanesi
Gökçınar Eczanesi
Adres

100.Yıl Mahallesi 3 Nolu Cadde Bahçeşehir Sitesi A Blok No:4 Karabük

Telefon

(370) 433-7119

Öztürk Eczanesi
Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Koç Eczanesi
Koç Eczanesi
Adres

Emek Mahallesi, Akıntürk Sokak No:19-24 Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 413-3070

Yeni Zümrüt Eczanesi
Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500