Reklam
Reklam
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Ağustos, 2023 00:36 tarihinde yayınlandı
0

Kastamonu Üniversitesi toplamda; 69 adet patent, yararlı model ve tasarım müracaatında bulundu

kastamonu universitesi toplamda 69 adet patent yararli model ve tasarim muracaatinda bulundu 0 FIgyc9Jn
Kastamonu Üniversitesi; patent, yararlı model ve tasarım çalışmalarını aralıksız devam ederken; patent,faydalı model ve tasarım olarak toplam 69 müracaat gerçekleştirdi.

Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde muvaffakiyet çıtasını her geçen gün yükselten ve bu noktada maksatlarına emin adımlarla ilerleyen Kastamonu Üniversitesi hak sahipliğinde 2019-2023 devrinde; patent, yararlı model ve tasarım olarak toplam 69 başvurusu gerçekleştirildi. Bu müracaatlardan 53 tanesi patent ve yararlı model iken, 16 tanesi ise tasarım başvurusu olarak yapıldı.

Yıllara nazaran; 2020 yılında 6 patent 1 yararlı model, 2021 yılında 9 patent 2 yararlı model ve 5 PCT müracaatı yapıldı. 2022 yılında 14 patent 6 yararlı model ve 2 PCT müracaatı yapıldı. 2023 yılı ikinci çeyrek itibariyle ise 7 patent 1 yararlı model müracaatı ise Kastamonu Üniversitesinin hak sahipliğinde gerçekleştirildi.

Başvurusu yapılan patent ve yararlı modellerden 3 tanesi 2022 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi. 2023 yılında ise 2 patent ve 1 yararlı modele ilişkin tescil süreci tamamlandı.

Kastamonu Üniversitesi, patent ve yararlı model çalışmalarının yanında endüstriyel tasarım çalışmalarına da son yıllarda değerli bir tartı verdi. 2021 yılında 3 müracaat, 2022 yılında 8 ve 2023 yılında ise 5 adet endüstriyel tasarım başvurusu gerçekleştirildi. Başvurusu yapılan dizaynlardan 3 tanesi 2022 yılında 7 tanesi 2023 yılında olmak üzere toplam 10 tanesi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi. 3 tasarım başvurusu yayımda yer alırken, 3 dizayna ilişkin tescil süreci ise devam ediyor.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu Üniversitesi’nin yakalamış olduğu bu ivmede emeği geçen tüm akademik ve idari çalışanı elde edilen muvaffakiyetleri için teşekkür etti.

Rektör Topal, üniversitelerde patent farkındalığının artırılması ve Türkiye’nin teknolojik gelişmesinde kıymetli yer tutan buluş faaliyetlerini daima teşvik eden ve ülkemizde fikri, sınai mülkiyet haklarının gelişimi için üniversitelere verdikleri takviyelerden dolayı Türk Patent ve Marka Kurumu’na teşekkür ederek, üniversitelerde patent farkındalığının ve teknolojik gelişmenin ehemmiyetine vurgu yaptı.

Rektör Topal, tıpkı vakitte üniversitelerde Ar-Ge ve patent çalışmalarına vurgu yapan, teşvik edip destekleyen Yükseköğretim Konseyi Lideri Prof. Dr. Erol Özvar ve YÖK üyelerine şükranlarını sundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
prof dr cihan her yil iki kez asrin felaketini yasiyoruz XGtNcOrl
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Haziran, 2026 20:07 tarihinde yayınlandı
0 0

Prof. Dr. Cihan “Her yıl iki kez asrın felaketini yaşıyoruz

DÜZCE(İHA) – Prof. Dr. Fatma Gökşin Cihan, tütün kullanımını günümüzde insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük önlenebilir halk sağlığı sorunu olarak nitelendirerek sigaranın yol açtığı sağlık, ekonomik ve çevresel zararların boyutlarına dikkat çekti.

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatma Gökşin Cihan, tütün ve tütün ürünlerinin insan sağlığı üzerindeki zararlarına ilişkin önemli bilgilendirmede bulundu.

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniği Sorumlu Hekimi ve Tütün Bağımlılığı ve Tedavisi Eğitici Hekimi Cihan, tütün kullanımını, bugün insanlığın karşılaştığı en büyük önlenebilir halk sağlığı sorunu olarak ifade etti. Tütün kullanımını günümüzde insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük önlenebilir halk sağlığı sorunu olarak nitelendiren Cihan, sigaranın yol açtığı sağlık, ekonomik ve çevresel zararların boyutlarına dikkat çekti.

Sigara dünyada her yıl 8 milyondan fazla insanın ölümüne yol açıyor

Covid-19 pandemisinin üç yılda dünya genelinde yaklaşık 6,5 milyon kişinin yaşamını yitirmesine neden olduğunu hatırlatan Cihan, sigaranın ise her yıl dünya genelinde 8 milyondan fazla insanın ölümüne yol açtığını belirterek, “Bu, kesintisiz ve kronik bir pandemidir” dedi.

Türkiye’de tütün kullanımının yol açtığı can kayıplarının büyüklüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Cihan, “6 Şubat depremlerinde 45 bin vatandaşımızı kaybettik ve haklı olarak bunu ‘Asrın Felaketi’ olarak adlandırdık. Ancak ülkemizde tütün kullanımı nedeniyle her yıl yaklaşık 100 bin insanımız hayatını kaybediyor. Başka bir ifadeyle her yıl iki kez asrın felaketini yaşıyor, her 5 dakikada bir vatandaşımızı toprağa veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Doğaya büyük zarar veriyor

Tütün kullanımının yalnızca sağlık açısından değil çevresel açıdan da ciddi sonuçlar doğurduğunu belirten Prof. Dr. Cihan, Türkiye’de her gün yaklaşık 90 ton sigara izmaritinin doğaya ve çevreye bırakıldığını, bunun yıllık bazda yaklaşık 5 bin çöp kamyonu hacmine karşılık geldiğini söyledi. Ayrıca üretilen her 3 bin paket sigara için bir ağacın yok edildiğini ifade eden Cihan, çocukların da ciddi risk altında olduğunu belirterek Türkiye’de her 100 çocuktan 46’sının sigara dumanına maruz kaldığını kaydetti. Tütün kullanımının sağlık sistemine önemli bir yük getirdiğini vurgulayan Cihan, tedavi maliyetleri, iş gücü kayıpları ve ekonomik zararların halk sağlığını ve ülke ekonomisini olumsuz etkilediğini belirtti. Özellikle gençler arasında sigaraya başlama yaşının düşmesinin gelecek açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu ifade etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin