Kastamonu Üniversitesi, THE 2025 Dünya Üniversite Sıralamasında
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Ekim, 2024 16:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Kastamonu Üniversitesi, THE 2025 Dünya Üniversite Sıralamasında

Kastamonu Üniversitesi, dünyanın en prestijli yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarından biri olan Times Higher Education (THE), 2025 yılına ait Dünya Üniversite Sıralaması’nda Türkiye’deki 91 üniversite arasında 34. sırada yer aldı.
2024 yılında Times Higher Education (THE) Dünya Üniversite Sıralamasına ilk kez giren Kastamonu Üniversitesi, Türkiye’de 36. sırada yer almıştı. Kastamonu Üniversites, toplam 100’den fazla ülkeden 2 bin 92 üniversitenin yer aldığı 2025 yılına ait THE verilerine göre 1501+ bandında yer alarak, dünyanın en seçkin üniversiteleri arasına girdi. Türkiye genelinde ise 2024 yılı verilerine göre iki basamak yükselen Kastamonu Üniversitesi, sıralamaya giren 91 üniversite arasından 34. sırada yer alma başarısı gösterdi. Kastamonu Üniversitesi, bu önemli başarıyla Times Higher Education 2025 sıralamasında da Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden biri olmayı başardı.

Kastamonu Üniversitesi, THE 2025’te 5 alt alanda yükseliş gösterdi
Kastamonu Üniversitesi, eğitim kalitesi, araştırma ortamı, araştırma kalitesi ve uluslararası görünüm gibi temel alanlarda gösterdiği artışla dikkat çekti. 2024 yılında Kastamonu Üniversitesi, eğitim (teaching) kategorisinde 11.6 puan almışken, 2025 yılında bu alanda aldığı puan 15.0’a yükseldi. Endüstri ve Uluslararası Görünümde de Yükseliş Endüstri iş birlikleri (industry) kategorisinde ise 2024 yılında 15.9 puan alan Kastamonu Üniversitesi, 2025 yılında bu puanı 16.5’e yükseltti.
Kastamonu Üniversitesi, araştırma kalitesinde 25 bölgesel kalkınma odaklı ihtisas üniversitesi arasında 3. sırada yer aldı. Araştırma kalitesi (research quality) kategorisinde Kastamonu Üniversitesi, 2024’te aldığı 35.8 puanı 2025 yılında 43.5’e çıkararak, Türkiye’de sıralamaya giren 91 üniversite arasından 26. sıraya yerleşti. Araştırma çevresi (research environment) alanında ise Kastamonu Üniversitesi bölgesel kalkınma odaklı ihtisas üniversiteleri arasında da 3. sıraya yerleşti. Araştırma çevresi kategorisinde 2024 yılında 11.6 olan puan, 2025’te 11.9’a yükseldi. Bu yükseliş ile birlikte Kastamonu Üniversitesi araştırma çevresi kategorisinde Türkiye’de 43. sırada yer aldı. Kastamonu Üniversitesi’nin uluslararası görünümü (international outlook) de 2024’te 35.5 puandan 2025 yılında 37.2 puana çıkarak dikkat çekici bir artış sergiledi. Kastamonu Üniversitesi, Türkiye’de sıralamaya giren üniversiteler arasında ise bu alanda 29. sırada bulunuyor. Kastamonu Üniversitesi, bölgesel kalkınma odaklı ihtisas üniversiteleri arasında ise uluslararası görünüm alanında 2. sırada yer aldı.

"Başarımızın temelinde özverili çalışmalar yatıyor"
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu Üniversitesi’nin akademik ve idari personeli ile öğrencilerinin özverili çalışmaları sayesinde THE Dünya Üniversite sıralamasında yer aldığını belirtti. Kastamonu Üniversitesi’nin kalite standartlarını ve başarı grafiğini daha da yukarılara taşımayı hedeflediklerini vurgulayan Rektör Topal, kalite standartları ve uluslararasılaşma konularında teşvik ve desteklerinden dolayı Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve YÖK üyelerine teşekkürlerini iletti. Başarılarının temelinde özverili çalışmaların yattığını ifade eden Rektör Topol, ayrıca bu süreçte emeği geçen tüm Kastamonu Üniversitesi çalışanlarına ve öğrencilerine de teşekkür etti.

HALKI KUCAKLAMAK
blank
Mustafa AKAY tarafından
17 Aralık, 2024 14:14 tarihinde yayınlandı
A+ A-

HALKI KUCAKLAMAK

MUSTAFA AKAY

Vali Mustafa Yavuz'un ziyaretlerini ilgi ve memnuniyetle izliyoruz. Bir yöneticinin halkla sık sık bir araya gelmesi takdir edilecek bir davranış biçimidir. O nedenle Sayın Vali’yi kutluyoruz.
Ülkemizde valilik önemli bir kurumdur. Bir ilde bulunan kurumlar A'dan Z'ye Vali’nin emrindedir.
Vali, bir anlamda orkestra şefi gibidir.
Kendisine bağlı olan kurumları ne kerte uyumlu yönetirse, o denli başarılı olur.
Eskiden babacan valilerimiz vardı. Şimdilerde, onlar artık görülmez oldular.
Bir vali, halkına ve emrinde çalışanlara kaşı, hoşgörülü ve kucaklayıcı olursa başarısı artar. Valinin başarısının artması, ilin de başarılı olmasıyla sonuçlanır.
O nedenle, valinin yaptığı ziyaretler önemlidir. Bu ziyaretlerde, halk dinlenir, sorunlar birinci ağızdan öğrenilir ve çözüme odaklanılır. Esnafa, taksi duraklarına yapılan ziyaret de bu anlamda değerlidir.
Sayın Vali’nin, resmi kurum ve kuruluşlarla, sivil toplu örgütlerine yaptıkları ziyaretler de bir şeylerin gündeme gelmesinde yararlı olur. Bu ziyaretlerin diğer kesimlere de yansıması ise, çok daha iyi verim alınmasına yol açar.
Örneğin Sayın Vali, köylere gidip, köy kahvesinde köylüyle söyleşide bulunursa, o köyü motive eder. Valinin bir işçiyle oturup çay içmesi, sohbet etmesi harika sonuçlar doğurur.
Valiler, her ne kadar Cumhurbaşkanı’nın temsilcisi iseler de bir partinin elemanı olamazlar. Her siyasi partiye eşit davranmak ve yaklaşmak durumundadırlar. Çünkü valiler siyasetçi değil, devlet adamı olmak zorundadırlar. Sadece iktidar partisiyle ilişki kurup, diğer siyasi partileri yok sayar bir tutuma giren valiler, değerlerini yitirirler.
Bazı valiler protokole sıkışıp kalırlar. Dört duvar arasında oturarak, geleni dinlemekle zaman geçirirler. Oysa ilde Cumhurbaşkanı’nın temsilcisi olan Vali, halkın ayağına gitmesi gereken kişidir bize göre.
Kapanan bir köy yolunu valinin görmesi, çözümünü kolaylaştırır.
Vali, oturduğu yerden değil, gezdiği, gördüğü yerlerden soruna çare bulmalıdır.
Bazı, valililerimizin bunu yaptığını görüyoruz.
Vali, halkla iç içe bir davranış sergilerse, alt kademedekileri de harekete geçirir. Bürokrasi valiyi örnek alır. Hele hele yıllarca görev yaptıkları halde, köyü, köylüyü bilmeyen kaymakamlar ders alırlar.
Vali, şefkatli ise, emrindekiler de ona uymaya çalışırlar.
Valiler elbette demokrat olmalılar ama otoritelerini de sarsmamalıdırlar.
Karabük'ün ilk Valisi Cemal Ayman, böyle birisiydi. Sabahın altısında korumasız, araçsız Karabük Caddeleri’nde dolaşır, dururdu. Onun için bir iz bıraktı.
Zonguldak'ın efsane valilerinden Nevzat Ayaz da halk tipi valilerin örneklerinden birisiydi. Gittiği köylerde yer sofrasına, bağdaş kurarak oturur, köylüyle yemek yer, bu arada da onları dinlerdi.
Karabük'ümüze gelen valilerimizden Cemalettin Sevim de ayrım yapmaz her yeri ziyaret ederdi. Hele hele Can Direkçi'nin bu konularda hakkı yenmezdi. Son dönem valilerinden Kemal Çeber'de bu tür valilere örnek gösterilebilecek yöneticilerdendi.
Her ne kadar tanışmasak da basından izlediğimize göre, Karabük Valisi Mustafa Yavuz, iz bırakacak valilerden birisi olacak gibi geliyor bize.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.