Reklam
Reklam
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Ağustos, 2023 04:12 tarihinde yayınlandı
0

Kastamonu Üniversitesi tematik laboratuvarda tahlil hizmeti veriyor

Kastamonu Üniversitesi, son teknoloji ile donatılmış laboratuvarda, Türkiye’ye genelinde üniversiteler, kamu ve özel bölüm alanlarında tematik tahlil hizmeti vermeye devam ediyor.

Kastamonu Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, üniversitenin değerli ünitelerinden olan Merkezi Araştırma Laboratuvarı’nın, kamu ve özel dalda hizmet vermeye devam ettiği belirtildi. Açıklamada, ülke genelindeki üniversitelere test ve tahlil hizmeti verilerek akademik çalışmalara büyük dayanak sağlandığı aktarıldı. 2022 yılında özel kesimde, Çiftçi Kayıt Sistemi’nde bulunan 288 bireye ve Kastamonu Üniversitesi işçisine de 2 bin 892 tahlilin yapıldığı tabir edildi.

“Bal bölümünde eserin tüketiciye ulaşması hızlandırılıyor”

Tarım ve Orman Bakanlığı’na ruhsat başvurusu yapılarak hizmeti tescilletmeyi hedefledikleri belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Merkezde, toprak tahlillerinin yanı sıra besin mühendisliği kısmındaki tecrübeli akademisyenler tarafından gerek akademik çalışmalar çerçevesinde gerekse özel dalın talebiyle besin tahliller yaparak kelam konusu dalların gereksinimini gidermeye çalışıyor. 2022 yılında Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından bal tahlillerinde akredite olan laboratuvar, ülkenin pek çok yerinden gelen bal numunelerinin tahlilini yaparak ülkemizde bal kalite standartlarının oluşmasına büyük katkıda bulunuyor. Alınan bal örneklerinin özel kesimin ve bal üreticilerinin talepleriyle, balın tazeliğini, olgunlaşma derecesini, bala uygulanan ısıl süreç ve depolama kuralları üzere balın gerçekliği ve kalitesini belirlemede tesirli ’bal tahlil paketleri’ oluşturularak verilen hizmet ile bal bölümünde eserin tüketiciye ulaşması hızlandırılıyor.”

“492 adet tahlil gerçekleştirildi”

Bal tahlil parametre sayısını arttırılması için çalışmaların sürdürüldüğü söz edilerek, “Ayrıca propolis ve kestane balında polen tahlillerinin yapılmaya başlanmasıyla bal tahlil parametre sayısını artırılması hedefleniyor. Yalnızca bu sayede, 2022 yılında TÜRKAK akrediteli bal tahlil laboratuvarına gelen çok sayıdaki numuneye 492 adet tahlili gerçekleştirildi. Tahlil yapılan bal örneklerinin büyük kısmı özel daldan ve arıcılar birliğine kayıtlı bireylerden geldi” denildi.

Toprak, bal ve besin tahlillerinin yanı sıra “su kalite ve kirliliğine” yönelik tahlil imkanına sahip olan laboratuvarda, 2022 yılında 218 tahlil gerçekleştirdiği ve su tahlili hizmeti başta özel dal olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşları, üniversite çalışanı ve çiftçiler başta olmak üzere tüm kesimlere bu hizmetin verilmeye devam ettiği bildirildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
tokatta sel alarmi onlemler ust seviyeye cikarildi LnuxxFnA
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Mayıs, 2026 08:07 tarihinde yayınlandı
0
0

Tokat’ta sel alarmı: Önlemler üst seviyeye çıkarıldı

Tokat’ta muhtemel sel ve su baskınlarına karşı düzenlenen koordinasyon toplantısının ardından açıklama yapan Tokat Valisi Abdullah Köklü, bazı köylerin tedbir amaçlı tahliye edildiğini belirterek vatandaşlara dere yatakları ve riskli bölgelerden uzak durmaları çağrısında bulundu.

Tokat Valiliği koordinasyonunda Tokat AFAD İl Müdürlüğünde Turhal ilçesi sel-su baskını koordinasyon toplantısı düzenlendi. Toplantıya il protokolü ve kurum amirleri katıldı.

Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Tokat Valisi Abdullah Köklü, “Bugün de internet sitelerimizden, sosyal medya valilik hesaplarından bahsettiğimiz gibi önlemlerimizi alıyoruz. Tüm vatandaşlarımızı duyarlı olmaya tekrar davet ediyorum. Burada olan bu afete hazırlıklı olmak. Afete hazırlıklı olmak demek önceden önlem almak demek. Bu sene gerçekten son 60 yılın en kuvvetli yağışlarını yaşadık. Bu yağışlar nedeniyle ilgili kurumlarla toplantısını yaptık. Tokat Valiliği ve tüm kurumlar olarak bölge müdürlerimizle burada sağ olsunlar geldiler. Hazırız inşallah. Hep beraber el birliğiyle atlatmayı ümit ediyoruz. Bazı köylerimizi önleme amaçlı tahliye ettik. Tabii ki bu vatandaşlarımızın can güvenliğini temin etmek için aldığımız kararlar bunlar. Yani iki gün, üç gün vatandaşlarımız dışarıda, canı sağ olsun. Diğer konular çok önemli değil. Vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum. Özellikle dere yataklarından ve güzergahlardaki taşkın olabilecek tehlikeli yerlerden vatandaşlarımız mümkün olduğu kadar uzak dursunlar. Güvenlik güçlerimizin, tarım müdürlüğümüzün, özel idaremizin, Devlet Su İşlerimizin uyarılarına lütfen dikkatle dinlesinler. Onlar için önemli konular. Çünkü biz o planlamaları beraber yapıp vatandaşlarımızı bu konuda uyarıyoruz. O konulara biraz daha dikkat verirlerse memnun oluruz. Turhal derken tüm Tokat vilayetinin toplantısını yaptık. Tabii ki tarım arazilerinde en fazla derenin şehrin içinden geçen yerler biraz daha hassas oluyor. Tural da o ilçelerimizden bir tanesidir. Zaten perşembe gününden beri cuma günü, cumartesi günü tüm özel idare, Devlet Su İşleri, belediye, AFAD, herkes sahada. 24 saat esasına göre dönem dönem bin 200 personelle 500 bandında araca çıktık. Özel sektörden de destek aldık. Gerekiyorsa daha fazla araçla müdahale ederiz. Vatandaşlarımız da duyarlı olurlarsa, bizlere yardımcı olurlarsa çalışmamıza inşallah afeti hep beraber güzel bir şekilde yönetmiş oluruz” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin