Kastamonu Üniversitesi, QS 2025 Dünya Üniversiteleri bölgesel sıralamasında Avrupa’da listeye girebilen toplam 685 üniversite arasında 601+ olarak yer aldı.
Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS, her yıl düzenlenen üniversiteler başarı sıralamasını açıkladı. Avrupa’da listeye girebilen toplam 685 üniversite arasında 601+ olarak yer alan Kastamonu Üniversitesi, Türkiye’de 66. sırada, Batı Asya’da ise92 üniversite arasında 61. sırada yer aldı.
QS, 2025 yılı için hazırlanan dünya üniversiteleri bölgesel sıralama listesinde “akademisyen başına düşen atıf”, “akademisyen/öğrenci oranı”, “uluslararası araştırma ağlarındaki görünüm”, “uluslararası öğrenci oranı”, “uluslararası akademisyen oranı”, “mezun istihdamı”, “sürdürülebilirlik alanındaki faaliyetler”, “işverenlere göre saygınlık” ve “akademisyenlere göre saygınlık” husularını dikkate alıyor. Genel değerlendirmede Kastamonu Üniversitesi, uluslararası öğrenci oranı, akademisyen başına düşen atıf sayısı ve fakülte başına düşen makale oranı kategorilerindeki bilime yaptığı katkılar ile adından söz ettiriyor.
Genç bir üniversite olarak Kastamonu Üniversitesi’nin önemli bir listede yer almasının geleceğe yönelik çalışmalarda teşvik edici olduğunu söyleyen Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, gerek akademisyenlere araştırma-geliştirme imkanlarını gerekse öğrencilere akademik, sosyal ve kültürel imkanları daha da iyileştirerek yenilikçi projelerle toplumsal ve ekonomik fayda üretme bilinciyle çalıştıklarını vurguladı. Rektör Topal, ayrıca başarılı olmak için üniversitenin tüm süreçlerinde sürdürülebilir bir kalite odaklı eğitim anlayışı ve sistemi oluşturmanın önemli olduğunu, stratejik hedef olarak bu anlayışı benimsemek ve stratejik plan hedefleri doğrultusunda sürdürülebilir bir performans gösterme amacında olduklarını ifade etti. Özverili çalışmanın başarının temeli olduğunu belirten Rektör Topal, bu başarıların elde edilmesinde emeği geçen tüm akademik ve idari personeli tebrik etti.


Kastamonu Üniversitesi, QS 2025 Dünya Üniversiteleri bölgesel sıralamasında
Başkan Çetinkaya’dan ücretsiz ulaşım ve park vurgusu
Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, 65 yaş altı emeklilerin toplu taşımadan ücretsiz yararlanmasına ilişkin uygulamanın, İdare Mahkemesi kararı doğrultusunda sona ereceğini, bu gruba yönelik indirimli tarife için belediye meclisinde çalışma yapılacağını bildirdi.
Çetinkaya, basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda belediye çalışmaları hakkında bilgi vererek gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Parklara zarar verenlere yönelik sert açıklamalarda bulunan Çetinkaya, kamu malına zarar verilmesine kesinlikle müsaade etmeyeceklerini söyledi.
Parklara zarar verenler nedeniyle güvenlik önlemlerinin artırılacağını ve kamera sistemlerinin devreye alınacağını aktaran Çetinkaya, şunları söyledi: “Bu şehre böyle saldım çayıra mevlam kayıra çöpümü atarım, burayı yakarım mantığıyla zarar veremez. Şimdi kameralar geliyor parklara. Kendi evladım olsun, kendi babamın oğlu olsun; o salıncağın zinciri kıranı yamultacağım. Devlet düşmanlığı bu. Yani bugün sen koskoca masayı yakmak için yarım saat uğraşıyorsun ya, utanmasa soba kurup yakacak yani. Zoruma gidiyor. Beş kuruş para bulacağım diye kapı kapı gez, çocuğun yüzüne unut, gece 1’lerde uykusuz, araba içinde uyuyup gel, şuraya bir park yap. Gelsin parkı yaksın. Bu tarz tipleri Karabük’te istemiyoruz kardeşim. Yakalarsam suyun elektriğini keserim, sosyal tesislere girişlerini yasaklarım, otobüse binişlerini yasaklarım. Parka, devlet malına zarar verenin otobüslere sokmam, suyunu keserim, belediyede ne kadar imkanı varsa engellerim. Şuradaki iki güzel çocuk, şurada mutlu olacak. Sen de keyifle kendini ispat edeceksin. Salıncağı tekmele, masayı yık, yak. Hayır efendim, buna müsaade edemeyiz. Devlet malına zarar verenin kesinlikle tahammül etmeyeceğiz.”
Toplu taşımada ücretsiz taşıma konusunun kendi dönemlerinden önce yargıya taşındığını belirten Çetinkaya, İdare Mahkemesinin verdiği karar doğrultusunda hareket etmek zorunda olduklarını söyledi.
Mahkeme kararının belediyeye tebliğ edildiğini ifade eden Çetinkaya, “Biz belediyeler kanundan büyük kuruluşlar değiliz. İdare Mahkemesi bizim üst makamımız. Ücretsiz taşıma konusu ile ilgili mahkemenin kararını uygulamak zorundayız.” dedi.
Kararın hemen uygulamaya alınmadığını kaydeden Çetinkaya, 65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz toplu taşıma hakkının devam edeceğini belirterek, “65 yaş altına da indirim getiririz.” ifadelerini kullandı.
Geçen yıl yaşanan su sıkıntısına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Çetinkaya, depolardaki doluluk oranının geçen yıl 6’da 1 seviyesine kadar düştüğünü söyledi.
Sağlık Bakanlığına yaptıkları başvuru sonrası arıtmaya giden suyun vatandaşların kullanımına yönlendirildiğini aktaran Çetinkaya, bu yıl ise 8 sondaj kuyusu açıldığını ifade etti.
Vatandaşlara su kullanımında tasarruf çağrısında bulunan Çetinkaya, israfa karşı duyarlı olunmasını istedi.

