Ihlas Haber Ajansı tarafından
16 Nisan, 2025 16:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu Üniversitesi, KBRN projesiyle afet müdahalesine bilimsel katkı sunacak

Kastamonu Üniversitesi, hazırladığı KBRN projesiyle afet ve acil durumlarda alanda vazife yapan birinci müdahale gruplarının gözetici donanımları kullanımına bağlı olarak karşılaştıkları fizyolojik yükler ve kalp suratındaki parasempatik cevap değişikliklerini araştıracak.
Kastamonu Üniversitesi Bozkurt Meslek Yüksekokulu Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı Dr. Öğretim Üyesi Nuray Demiralp’in yürütücülüğündeki Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer (KBRN) Ferdî Esirgeyici Donanımların Birinci Müdahale Gruplarında Kardiyak Parasempatik Karşılıklar ve Fizyolojik Adaptasyon Etkisi" başlıklı proje, TÜBİTAK 1002-B Süratli Dayanak Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Projede, afet ve acil durumlarda alanda misyon yapan birinci müdahale gruplarının KBRN ferdî esirgeyici donanımları (KKD) kullanımına bağlı olarak karşılaştıkları fizyolojik yükler ve kalp suratındaki parasempatik karşılık değişiklikleri bilimsel olarak incelenecek. Proje ile ayrıyeten bu donanımların fizyolojik adaptasyon üzerindeki tesirlerinin kıymetlendirilmesi ve operasyonel performansı etkileyen temel sıhhat parametrelerinin belirlenmesi amaçlanıyor.
Proje grubunda, Dr. Öğretim Üyesi Serdar Akyel ve Prof. Dr. Hürmüz Koç araştırmacı olarak yer alırken, Sıhhat Bilimleri Üniversitesi’nden Prof. Dr. Levent Kenar ise danışman olarak projeye katkı sunuyor. Ayrıyeten projede bir lisans öğrencisi de bursiyer olarak vazife alacak.
Proje çıktılarının, KBRN olaylarında misyon alan çalışanın iş sıhhati ve güvenliği standartlarının geliştirilmesine, eğitim programlarının tekrar yapılandırılmasına ve KKD kullanımına bağlı fizyolojik tesirlerin azaltılmasına katkı sağlaması bekleniyor. Bu tarafıyla proje, afet idaresi kapasitesinin bilimsel temelde güçlendirilmesine yönelik bir adım olarak bedellendiriliyor.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, proje takımını tebrik ederek, "Üniversitemizin bilimsel araştırma potansiyeline sağladıkları katkılardan ötürü araştırmacılara teşekkür ediyorum" dedi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
23 Nisan, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu Üniversitesi’nde 4 lisans programı daha akredite edildi

Kastamonu Üniversitesi’nde Öğretmenlik Eğitim Programları Kıymetlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD) tarafından 4 lisans programı daha akredite edildi.
Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi bünyesindeki Fen Bilgisi Öğretmenliği, İlköğretim Matematik Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği ve Toplumsal Bilgiler Öğretmenliği lisans programları, Öğretmenlik Eğitim Programları Kıymetlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD) tarafından 3+2 yıl mühletle akredite edildi. Kelam konusu akreditasyon, 1 Mayıs 2028 tarihine kadar geçerliliğini koruyacak. EPDAD tarafından verilen akreditasyon ile Eğitim Fakültesi’nin öğretmenlik alanındaki nitelikli ve esaslı eğitim anlayışı bir kere daha tescillenmiş oldu.
Dört programın tıpkı anda akreditasyon kazanmasının büyük bir memnunluk ve gurur kaynağı olduğunu söz eden Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kaçar, bu muvaffakiyetin güçlü akademik takım, öğrenci odaklı yaklaşım ve daima uygunlaştırma anlayışının bir sonucu olduğunu vurguladı.
Akreditasyon sürecinde katkı sunan öğretim üyeleri, öğretim vazifelileri, araştırma vazifelileri ile sürece takviye veren Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal’a teşekkür eden Prof. Dr. Kaçar, "Bu süreç, sadece mevcut durumu değerlendirmekle kalmayıp, programlarımızın ulusal ve milletlerarası seviyede sürdürülebilir kaliteye ulaşmasını da hedeflemektedir. Yapılan çalışmalar, mezunlarımızın mesleksel yeterliliklerinin ve istihdam imkanlarının artmasına da değerli katkılar sunacaktır" dedi.
Fakültedeki akreditasyon çalışmalarının, 2025 yılı içinde müracaatları kabul edilen Türkçe Öğretmenliği ve Okul Öncesi Öğretmenliği lisans programlarıyla sürdürüleceğini belirten Prof. Dr. Kaçar, bu durumun Kastamonu Üniversitesi’nin ve fakültenin eğitim kalitesine verdiği ehemmiyetin bir göstergesi olduğunu tabir etti.
Prof. Dr. Kaçar, öğretmen yetiştirme alanındaki akademik standartların daima olarak güzelleştirilmesi için çalışmaların kararlılıkla devam edeceğini de kelamlarına ekledi.
Konuya ait değerlendirmelerde bulunan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal ise, EPDAD tarafından tescillenen bu muvaffakiyet nedeniyle tüm akademik ve idari işçiye teşekkür etti.
Bu muvaffakiyetin, özverili çalışmalarla mümkün olduğunu belirten Rektör Topal, sürece katkı sunan öğrenci ve mezunların da takviyelerinin son derece kıymetli olduğuna dikkat çekti.
"Akreditasyon sırf bir evrak değil; tıpkı vakitte kalite garantisi, daima gelişim ve ulusal/uluslararası seviyede tanınırlığın bir göstergesidir" diyen Rektör Topal, öğretmen adaylarının daha donanımlı yetişmesine katkı sunan bu sürecin, eğitim dünyasında fark oluşturan bireylerin yetişmesine imkan sağlayacağını belirtti.
Akademik standartların daima güzelleştirilmesi için çalışmaların sürdürüleceğini belirten Rektör Topal, bu süreçte verdikleri dayanaklardan ötürü herkese teşekkür etti.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.