Kastamonu Üniversitesi, KBRN projesiyle afet müdahalesine bilimsel katkı sunacak - Karabük Haber Postası
Karabük
İmsak 05:28
Güneş 06:53
Öğle 13:03
İkindi 16:24
Akşam 19:03
Yatsı 20:23
İftara kalan --:--
kastamonu universitesi kbrn projesiyle afet mudahalesine bilimsel katki sunacak iH4giqv7
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
16 Nisan, 2025 16:07 tarihinde yayınlandı
0
0

Kastamonu Üniversitesi, KBRN projesiyle afet müdahalesine bilimsel katkı sunacak

Kastamonu Üniversitesi, hazırladığı KBRN projesiyle afet ve acil durumlarda alanda vazife yapan birinci müdahale gruplarının gözetici donanımları kullanımına bağlı olarak karşılaştıkları fizyolojik yükler ve kalp suratındaki parasempatik cevap değişikliklerini araştıracak.

Kastamonu Üniversitesi Bozkurt Meslek Yüksekokulu Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı Dr. Öğretim Üyesi Nuray Demiralp’in yürütücülüğündeki Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer (KBRN) Ferdî Esirgeyici Donanımların Birinci Müdahale Gruplarında Kardiyak Parasempatik Karşılıklar ve Fizyolojik Adaptasyon Etkisi” başlıklı proje, TÜBİTAK 1002-B Süratli Dayanak Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Projede, afet ve acil durumlarda alanda misyon yapan birinci müdahale gruplarının KBRN ferdî esirgeyici donanımları (KKD) kullanımına bağlı olarak karşılaştıkları fizyolojik yükler ve kalp suratındaki parasempatik karşılık değişiklikleri bilimsel olarak incelenecek. Proje ile ayrıyeten bu donanımların fizyolojik adaptasyon üzerindeki tesirlerinin kıymetlendirilmesi ve operasyonel performansı etkileyen temel sıhhat parametrelerinin belirlenmesi amaçlanıyor.

Proje grubunda, Dr. Öğretim Üyesi Serdar Akyel ve Prof. Dr. Hürmüz Koç araştırmacı olarak yer alırken, Sıhhat Bilimleri Üniversitesi’nden Prof. Dr. Levent Kenar ise danışman olarak projeye katkı sunuyor. Ayrıyeten projede bir lisans öğrencisi de bursiyer olarak vazife alacak.

Proje çıktılarının, KBRN olaylarında misyon alan çalışanın iş sıhhati ve güvenliği standartlarının geliştirilmesine, eğitim programlarının tekrar yapılandırılmasına ve KKD kullanımına bağlı fizyolojik tesirlerin azaltılmasına katkı sağlaması bekleniyor. Bu tarafıyla proje, afet idaresi kapasitesinin bilimsel temelde güçlendirilmesine yönelik bir adım olarak bedellendiriliyor.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, proje takımını tebrik ederek, “Üniversitemizin bilimsel araştırma potansiyeline sağladıkları katkılardan ötürü araştırmacılara teşekkür ediyorum” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
kpyeni 14
Asuman Doğan Avatarı
Asuman Doğan tarafından
16 Mart, 2026 12:24 tarihinde yayınlandı
0
0

Karabük’te 18 Mart Çanakkale Zaferi programı açıklandı

Karabük Valiliği, ‘Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümü dolayısıyla düzenlenecek 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Programının detaylarını açıkladı.

Valilik tarafından yayımlanan programa göre, anma etkinlikleri 18 Mart 2026 Çarşamba günü gün boyu farklı noktalarda gerçekleştirilecek.

Program kapsamında ilk tören saat 10.00’da Karabük Şehitler Anıtı’nda yapılacak. Buradaki törende çelenklerin sunumu gerçekleştirilecek, ardından saygı duruşunda bulunulacak ve İstiklal Marşı okunacak. Programda ayrıca saygı atışı yapılacak, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar gerçekleştirilecek ve şiirler okunacak. Törenin sonunda şehit kabirlerine karanfil bırakılarak dua edilecek.

Anma programı kapsamında saat 12.30’da Çamlık Camii’nde şehitler için mevlit programı düzenlenecek.

Günün son etkinliği ise saat 14.00’te 100. Yıl Kültür Merkezi salonunda gerçekleştirilecek. Programda tiyatral oratoryo sahnelenecek.

Yetkililer, Karabük halkını 18 Mart ‘Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümünde düzenlenecek anma programlarına katılmaya davet etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin