Kastamonu buz kesti: Balık havuzlarının bulunduğu baraj buzla kaplandı - Karabük Haber Postası
kastamonu buz kesti balik havuzlarinin bulundugu baraj buzla kaplandi kLucsaus
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Şubat, 2025 12:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Kastamonu buz kesti: Balık havuzlarının bulunduğu baraj buzla kaplandı

Kastamonu’da tesirli olan soğuk hava sebebiyle balık havuzlarının yer aldığı Kulaksızlar Barajı başta olmak üzere birçok baraj ve dere ve gölet dondu.

Kastamonu’da son 15 gündür tesirli olan kar yağışı yerini soğuk havaya bıraktı. En düşük hava sıcaklığının sıfırın altında 24 derece olarak ölçüldüğü kentteki baraj, göl ve dereler buzla kaplandı. Kastamonu’nun Devrekani ilçesinde içme suyu ve sulama için kurulan 18 milyon 720 bin metreküp su kapasitesine sahip Kulaksızlar Baraj Gölü de büsbütün dondu. Yüzeyi buzla kaplanan baraj yağan karla beyaza büründü. Kafes balıkçılığının yapıldığı barajdaki balık havuzları ile tekneler, yaklaşık 20 santimetrelik buz kütleleri ortasında kaldı.

“Barajın üzeri donmuş ve üzerine de kar yağmıştır”

Devrekani ilçesi Kınık köyü muhtarı Emine Uzun, soğuk olmasına karşın çok hoş görüntülerin ortaya çıktığını belirterek, “Bölgemiz 15 gündür kar yağışı altındadır. Sıfırın altında 23 dereceyi gördük. Soğuk, donuyoruz, üşüyoruz lakin Kınık Barajı ile Kulaksızlar Barajımız, nitekim gezilecek ve görülecek en hoş yerlerden bir adedidir. Herkesin barajlarımızı bu kış hoşluklarını de görmesi için köyümüze bekliyoruz. Şu anda barajın üzeri donmuş ve üzerine de kar yağmıştır. Herkesin gelip görmesi gereken bir yer, görünümü şu anda çok hoş. Hem fotoğraf hem de manzara açısından hem de huzur açısından sahiden tercih edilecek bir bölgemiz var” dedi.

“Kar yağışı ile birlikte barajda su düzeyi de yükselmeye başlayacak”

Devrekani’de Kınık köyünde çiftçilik yapan Caner Seçme ise, “Havaların soğumasıyla ilçemize kar yağdı. Sıcaklık sıfırın altında 23 derecelere kadar düştü. Barajımız da buz tuttu. Kar yağışı nedeniyle yollarımız kapandı. Evimizdeki sularımız da soğuk hava nedeniyle dondu. Bölgemiz yazları sıcak oluyor ancak kış mevsiminde de bir epey soğuk oluyor. Bu yıl biraz fazla kar yağdığından, havalar da soğuduğundan dondu. Bu yıl yaz mevsimi biraz kurak geçti. Barajda su düzeyi azalmıştı. Kar yağışı ile birlikte su düzeyi de yükselmeye başlayacak. Bizler de yaz mevsimi geldiğinde tarlamızı sulamaya devam edeceğiz. İnşallah bu yıl içme suyu derdi da yaşamayacağız” formunda konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
turk dunyasi sehircilik zirvesinde sonuc bildirgesi omude imzalandi awE9Lh4T
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Nisan, 2026 04:07 tarihinde yayınlandı
0
0

Türk Dünyası Şehircilik Zirvesi’nde sonuç bildirgesi OMÜ’de imzalandı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ev sahipliğinde 20-21 Nisan 2026 tarihlerinde Samsun’da gerçekleştirilen Türk Dünyası Şehircilik Zirvesi’nin sonuç bildirgesi, OMÜ Senato Salonu’nda düzenlenen törenle imzalandı.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ev sahipliğinde düzenlen Türk Dünyası Şehircilik Zirvesi sona erdi. Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallılar Heyeti Başkanı Binali Yıldırım’ın da katıldığı zirvede Türk dünyasında sürdürülebilir kentleşme politikalarının geliştirilmesi ve akademik iş birliklerinin güçlendirilmesi amaçlandı. 2 gün süren zirvenin sona ermesiyle sonuç bildirgesi yayınlandı.

TÜŞA’nın kurulması önerildi

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, 5 üniversitenin rektörü ve fakülte dekanlarının katıldığı toplantıda bildirge okundu. Toplanan zirve kapsamında kabul edilen bildirgede, Türk Dünyası Şehircilik Akademisi (TÜŞA) kurulması önerilerek, bu yapının şehirlerin güçlü ve zayıf yönlerini analiz eden, planlama önerileri geliştiren ve bilgi paylaşımını sağlayan bir merkez olması gerektiği vurgulandı. TÜŞA bünyesinde, Türk dünyası üniversiteleri arasında ortak araştırma, proje geliştirme ve bilgi paylaşımını sistematik hâle getirecek dijital bilgi bankaları ve açık veri platformlarının kurulması önerildi.

Akademik iş birlikleri ve değişim programları genişletilecek

Türk Devletleri Teşkilatı ve Türk Üniversiteler Birliği bünyesindeki iş birliklerinin şehircilik, sürdürülebilirlik ve sosyal dirençlilik alanlarını kapsayacak şekilde artırılması gerektiği ifade edilen bildirgede, Türk dünyasına yönelik ortak araştırma ve değişim programlarının akraba toplulukları da kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiği belirtildi. Üniversiteler öncülüğünde teknoparklar ve Ar-Ge iş birliklerinin yaygınlaştırılması, akademinin ürettiği yenilikçi yaklaşımların iyi uygulama örnekleri olarak öne çıkarılması önerilirken, Orhun Değişim Programı’nın şehircilik ve kentsel politika alanlarını önceleyen bir çerçevede genişletilmesi ve kurumsal niteliğinin güçlendirilmesi gerektiği kaydedildi.

Üniversiteler arası ağlar ve öğrenci iş birlikleri güçlenecek

Bildirgede, Türk dünyası üniversiteleri arasında kardeş üniversite, fakülte ve bölüm ağlarının kurulması; bilgi, deneyim ve destek paylaşımının artırılması gerektiği vurgulandı. Ayrıca öğrenci toplulukları için ortak iletişim platformu oluşturulması ve farklı ülkelerden öğrencilerin birlikte çalışabileceği “Sanal Tasarım Stüdyoları”nın yaygınlaştırılması önerildi.

Kentleşme anlayışı çok boyutlu ele alınacak

Kentsel planlama süreçlerinin yalnızca fiziksel dönüşüm odaklı değil; sosyal bütünleşme, yaşam kalitesi ve çevresel sürdürülebilirlik ekseninde akademik perspektifle yeniden ele alınması gerektiği ifade edilen bildirgede, kampüslerde kurulacak deneyim mekânlarının şehirlerin erişilebilirlik ve kamusal alan kalitesini artıracak şekilde tasarlanmasının önemine dikkat çekildi.

Dijital teknolojiler ve veri temelli yaklaşımlar ön planda

Üniversitelerin; afet riski yüksek ve enerji verimliliği düşük yapı stokunu belirlemek amacıyla Coğrafi Bilgi Sistemleri, uzaktan algılama ve dijital ikiz teknolojilerini kullanarak mekânsal envanterler oluşturması gerektiği belirtilen bildirgede, bu verilerin analiz edilerek öncelikli müdahale alanlarının belirlenmesi ve akıllı şehir uygulamalarının ölçülebilir göstergelerle izlenmesine akademik destek sağlanması gerektiği vurgulandı. Ayrıca üniversitelerin şehirlerin iklim risk haritalarının hazırlanması ve güncellenmesine aktif katkı sunması gerektiği ifade edildi.

Su, iklim ve akıllı şehirler için ortak platformlar önerildi

İklim değişikliği ve su güvenliği alanında ortak izleme ve politika geliştirme amacıyla “Türk Dünyası Su Platformu”nun kurulması önerilen bildirgede, karbon ve su ayak izi takibinde ortak metodolojilerin geliştirilmesi gerektiği belirtildi. Türk şehirlerinin performansını değerlendirmek amacıyla “Türk Dünyası Akıllı Şehirler Endeksi” oluşturulması önerilirken, Akıllı Ulaşım Sistemleri alanında ihtisaslaşmış üniversiteler ve akademisyenlerin belirlenerek bilimsel platformlar oluşturulması gerektiği ifade edildi.

Dirençli şehirler için ortak akademik ağ kurulacak

Bildirgede ayrıca üniversitelerin kriz yönetimi ve sosyal dirençlilik alanında veri temelli analizler ve politika önerileri geliştiren akademik merkezler arasında ortak bir ağ kurması önerildi. Türk-İslam şehircilik mirasının görünür kılınmasına yönelik dijital uygulamalar, sanal platformlar ve kültür odaklı akademik çalışmaların desteklenmesi gerektiği de vurgulandı. Türk dünyası yükseköğretim kurumları temsilcileri, “dirençli şehir, güçlü toplum, ortak gelecek” vizyonuyla hazırlanan bu bildirgeye imza atmaktan duydukları memnuniyeti ifade etti.

Program, katılımcıların fikir alışverişinde bulunarak değerlendirme ve geri bildirimlerini sunmalarının ardından tamamlandı.

Sonuç bildirgesine; Kazakistan Atyrau Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salamat Nurmuhanulu Idrissov, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Kuzey Makedonya Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can, Özbekistan Yönetim ve Gelecek Teknolojileri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammadismoil Mahmudov ile OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın imza attı.

Bizi sosyal medyadan takip edin