Reklam
Reklam
karekod bulundurmayan isletmelere 105 bin tl para cezasi HXeuEwWU
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Eylül, 2025 16:22 tarihinde yayınlandı
0

Karekod bulundurmayan işletmelere 105 bin TL para cezası

Samsun’da besin satış yerleri ve toplu tüketim yerlerinde besin işletmesi karekodunun (QR kod) görünür bir yerde bulunup, bulunmadığı denetlendi. QR kodu görünür bir yerde olmayan işletmelere de ayrıyeten 105 bin 274 TL idari para cezası uygulanıyor.

Samsun Tarım ve Orman Vilayet Müdürlüğü’nce tarladan sofraya besin güvenilirliği kapsamında işletmelerde bulunması mecburî olan işletme karekodları denetlendi.

28 Temmuz itibariyle zarurî hale getirilen QR kod uygulaması kapsamında yapılan kontrollerde ilgili yönetmelik gereği satış ve toplu tüketim yerlerinde karekodun görünür yerlerde olup olmadığı incelendi.

Denetimler hakkında bilgi veren Samsun Tarım ve Orman Vilayet Müdürü Kemal Yılmaz, “Ülke genelinde şu an bu besin kontrolleri yürütülmekte ve bu besin kontrollerinin yanında tüketicilerin de gittikleri işletmelerde bu işletmenin hakkında yapılan kontroller hakkında bilgi sahibi olabilmeleri ismine yeni bir uygulama geliştirildi. Bu QR kod uygulaması başlangıçta zarurî olmayan uygulama 28 Temmuz itibariyle de zarurî hale getirilmiştir. QR kod uygulaması; işletme hakkında bilgi sahibi olmak isteyen tüketicimiz toplu tüketim yerlerinde ve satış yerlerinde gittiklerinde bu işletmelere işletmenin görünür bir yerine asmış olduğu QR kodu okutmak suretiyle hakkında bilgi sahibi olabilmektedirler. Böylelikle işletmenin kayıtlılık durumunu görebiliyorlar, işletmenin en son ne vakit denetlendiğini görebiliyor ve bu da tüketicimizin bu işletme hakkında bilgi sahibi olmasını sağlıyor. Vatandaşlar QR okutarak işletmenin denetlendiğini görünce huzur içerisinde bu işletmede artık burası bir toplu tüketim yeriyse gönül rahatlığıyla eserleri tüketebiliyor yahut satış yeriyse bu işletmedeki eserleri gönül rahatlığıyla alabiliyor. En güzel denetçi, tüketicinin ta kendisidir. Tüketici bu cins uygulamaları kullanmak suretiyle o işletmeleri birebir vakitte bir yerde de denetlemiş oluyor. Bizlere de bu kontrol faaliyetlerimizde yardımcı olmuş oluyor ve besin güvenilirliğinin sağlanması noktasında da katkı sağlanmış oluyor. Vilayetimizde 13 bin tane besin işletmesi mevcut. Bunların 11 bini toplu tüketim ve satış yerlerinden oluşuyor. Şu an bu karekod uygulaması toplu tüketim ve satış yerlerinde mecburî. Bu 11 bin işletmede QR kodun görünür bir yerinde bulunması gerekiyor. Bu mevzuda yaptığımız ağır çalışmalar sonucunda kıymetli bir ara aldık. Şu an işletmelerimizin tamamına yakını bu QR kod uygulamasını kullanıyorlar. Fakat ben bu vesileyle buradan şayet bu uygulamayı şimdi başlatmayan besin iş yerlerimiz varsa toplu tüketim ve satış yerlerimiz varsa onlara da buradan bir sefer daha hatırlatmak istiyorum. Bir an önce bu karekod uygulamasına işletmelerinde başlasınlar. Bundan sonra yapacağımız kontrollerde, denetimlerde bu karekod uygulamasını başlatmayan işletmelerde idari yaptırım uygulayacağız. Bu türlü bir durumla da karşılaşmamalarını istiyoruz. Bakanlığımız her geçen gün yeni bu tıp uygulamalarla besin güvenilirliğini sağlamaya yönelik ek önlemler almaya bundan sonra da devam edecektir” diye konuştu.

QR kod uygulamasında şimdi işletmenin daha evvelki kontrollerde süreç yapılıp, yapılmadığının görülmediğine değinen Yılmaz, “Şu an itibariyle bu işletmenin en son ne vakit denetlendiğine dair bilgiler var. İşletmenin kayıtlı olup olmadığına dair evraklar var. Biz her geçen gün bakanlığımız yeni uygulamalarla besin güvenliğini sağlamaya yönelik önlemler almaya devam ediyoruz. İlerleyen basamaklarda tahminen bu çeşit uygulamalar da olabilecek. Şu an itibariyle bahse bahis süreçleri göremiyoruz” halinde konuştu.

Öte yandan yapılan kontrollerde işletmesinde QR kod bulundurmayan işletmelere 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sıhhati, Besin ve Yem Kanunu’na istinaden 105 bin 274 TL idari para cezası uygulanıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
wwwwwwwww
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
14 Mayıs, 2026 13:17 tarihinde yayınlandı
0

Üreticilere ‘Uygulayıcı Üretici Belgesi’ eğitimi verildi

Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından üreticilere yönelik düzenlenen “Uygulayıcı Üretici Belgesi” eğitimleri tamamlandı. İl Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen programa, İl Müdürü Yasin Önder, şube müdürleri, teknik personel ve çok sayıda üretici katıldı.

Eğitimler, Müdürlük bünyesinde görevli Ziraat Mühendisi Deniz Oral tarafından “Bitki Koruma Ürünlerinin Uygulanması ve Denetlenmesine Dair Yönetmelik” kapsamında verildi. Programda modern ilaçlama teknikleri, uygulamada dikkat edilmesi gereken kritik noktalar, kişisel koruyucu ekipman kullanımı, iş sağlığı tedbirleri ile çevre ve insan sağlığını koruma yöntemleri detaylı şekilde ele alındı.

Yetkililer, bitki koruma ürünlerinin doğru dozda, doğru zamanda ve güvenli şekilde uygulanmasının toprağın korunmasına, sürdürülebilir üretime ve verimliliğin artırılmasına önemli katkı sunduğunu vurguladı.

Eğitimi başarıyla tamamlayan üreticiler, kendi arazilerinde uygulama yapma yetkisi kazanacak. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Üreticilerimize hayırlı olmasını diliyor; bilinçli, güvenli ve sürdürülebilir tarımsal üretim için çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin