KARDEMİR A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, üretim kapasitesini 3,5 milyon ton seviyelerine çıkarmak için kurulması planlanan yeni yüksek fırın yatırımının, "Yeşil Çelik" hedefine uygun teknolojiyle gerçekleştirilmesi için teknik araştırmaların devam ettiğini söyledi.
Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, yeni yüksek fırın kurmak için çalışmaların devam ettiğini belirterek, hedeflerinin yüksek fırını yeşil çelik üretimine uygun teknolojiyle yapılacağını ve bununla ilgili olarak da araştırmaların devam etiğini ifade etti.
Özellikle son çeyrek yüzyılda dünyada benzerine az rastlanan doğa olaylarıyla karşı karşıya kalındığını belirten Demir, Avrupa Yeşil Mutabakat bildirisinin, iklim kriziyle mücadelenin en önemli yazılı belgesi olduğunu hatırlatarak, "Bu bildiriye göre Avrupa, 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını yüzde 50-55 oranında azaltmayı ve 2050 yılına kadar ise karbon nötr olmayı en önemli hedefi olarak ortaya koymuş durumda. Yine Cumhurbaşkanlığımızca Yeşil Mutabakat Eylem Planı konulu genelge Temmuz 2021'de Resmi Gazete'de yayımlanmış ve Ticaret Bakanlığımızca da eylem planı yürürlüğe konulmuştur" dedi.
Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizmasının gelecek yıllarda küresel ticaretin dinamiklerini değiştirmesinin beklendiğini belirten Demir, "Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması uygulamasıyla birlikte, yüksek emisyonlarda üretim yaparak ürünlerini Avrupa’ya ihraç eden şirketlerin, yeni vergi yükü ile karşı karşıya kalması, emisyonlarını azaltmayan şirketlerin Avrupa pazarındaki rekabet güçlerinin zayıflaması öngörülmektedir. İhracatının yarıya yakınını Avrupa pazarına yapan ve Avrupa Birliği ile ticari ve siyasi alanda yakın ilişkiler içerisinde bulunan Türkiye’nin bu önemli düzenlemenin dışında kalması söz konusu değildir" dedi.
Çimento, alüminyum, gübre, elektrik sektörleri gibi çelik sektörünün de bu yeni düzenlemenin doğrudan etkileyeceği öncelikli sektörler arasında yer aldığını vurgulayan Demir; " Bu nedenle, diğer tüm sektörlerde olduğu gibi tüm dünyada çelik üreticileri de karbondan arınmaya odaklanmış durumdadır. Bu kapsamda yönetimimiz, Yeşil Mutabakat ve Sınırda Karbon Düzenlemesini sektörü daha yeşil ve temiz kılmasına imkân tanıyan bir fırsat olarak değerlendiriyor ve karbon emisyonlarımızı, su kullanımını ve biyo çeşitlilik üzerindeki tüm olumsuzlukları azaltmayı, üretim proseslerinde verimliliklerimizi artırmayı ve sürdürülebilir üretim ve başarıları yakalamayı hedeflemektedir. Bu nedenle, üretim kapasitelerimizi 3,5 Milyon ton seviyelerine çıkarmak için kurulması planlanan yeni yüksek fırın yatırımımızın, yeşil çelik hedefine uygun teknolojiyle gerçekleştirilmesi için teknik araştırmalarımız devam edam etmektedir.
Yine bu sürece paralel olarak, şirketimizin yeşil çelik yol haritasının hızlandırılması, yeni teknolojilerin takibi, şirketimize ait karbon emisyonlarının yönetilmesi, kaynak verimliliğinin arttırılması, enerji verimliliği projelerinin geliştirilmesi, operasyonel iyileştirmelerle yeşil mutabakata uyum sağlanması amacıyla şirketimizde “Karbonsuzlaştırma Çalışma Grubu” oluşturulmuş ve çalışmalarına başlamıştır.
Yeşil çelik yol haritamıza uygun şekilde üretim için çalışmalarımız devam ederken, diğer yandan da üretim içindeki katma değerli ürün miktarını artırmak için planlanan yatırımlarımız devam etmektedir. Çelikhane Yeni Sürekli Döküm Makinası, Vacuum Degassing, Çubuk Kangal Haddehanesi Sızıng Block gibi önemli yatırım projelerimiz de hızla tamamlanarak, nihai ürün içerisindeki katma değerli ürün miktarı artırılacaktır" diye konuştu.