Reklam
Reklam
karadenizin derinleri hayalet aglarla dolu IJXEwhzy
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Mayıs, 2025 12:15 tarihinde yayınlandı
0

Karadeniz’in derinleri hayalet ağlarla dolu

Su altı kamerasına yansıyan hayalet ağların imgesi Karadeniz’in önemli manada risk altında olduğunu gözler önüne sererken, Karadeniz’in Avrupa’nın en kirli denizlerinden biri olduğu belirtildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Mühendisliği Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Erüz, Karadeniz’deki hayalet ağlara dikkat çekerek “Her yıl çok önemli ölçüde yüzlerce balık ağı ve donanımı bir biçimde kaybolup denize gidiyor” dedi.

Avrupa Birliği (AB) BlackNETs ’Karadeniz’i Sessiz Katiller Hayalet Ağlardan Kurtarma Projesi’ kapsamında KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi Çamburnu Kampüsü’nde öğrencilere yönelik deniz ekosistemleri, biyoçeşitlilik, hayalet ağlar, sorun ve tahlil bahisli eğitim verildi.

Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz bilimleri ve Teknolojisi Mühendisliği Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Erüz, Karadeniz’in Avrupa’nın en kirli denizi olduğuna dikkat çekerek “Karadeniz, dünya denizleri ortasında eşsiz, yarı kapalı bir denizdir ve hacminin yüzde 86’lık kısmı anoksik-oksijensiz olması dolayısı ile benzersizdir. Yalnızca yüzde 14’ü oksijenli olan ve yüzeye yakın 100-200m lik üst kısmında üstyapılı organizmalar ve balıkların yaşayabildiği çok kırılgan bir su kütlesi ve denizdir. Karadeniz etrafında yaşayan 160 milyon insanın ürettiği katı, sıvı ve gaz kirleticilerden ağır formda etkilenen Avrupa’nın en kirli denizidir. Aktiflik gerçekleştirdiğimiz BlackNETs projesi, bilhassa Karadeniz’deki ’Sessiz Tuzaklar-Hayalet ağlar’ olmak üzere deniz çöpü kirliliğini azaltmak için milletlerarası iştirakle hudut ötesi farkındalık ve hareketlerde bulunmayı amaçlanmaktadır. Projenin temel gayesi terk edilmiş, kazara kaybolmuş yahut atılmış balıkçılık araçlarının Karadeniz’in su kütlesi ve bentik ekositem üzerindeki tesirini belirlemek ve en aza indirmektir. BlackNETs ’Karadeniz’i Sessiz Katiller Hayalet Ağlardan Kurtarma Projesi’ Interreg NEXT Karadeniz Havzası programı ve Avrupa Birliği tarafından desteklenmiştir. Projede öncelikle hayalet ağ meselesinin durumunu ve terk edilmiş balıkçılık araçlarının seçilen bölgelerde Türkiye’de, Trabzon kıyılarında birikim noktalarını belirlemek için balıkçılar ve uzmanlara dönük bir anket çalışması yürütüldü. Balıkçılar ve paydaşlar için hayalet ağlar anketi hayalet ağların varlığını, ölçülerini, çeşitlerini ve artış eğilimlerini anlamamıza yardımcı olarak Karadeniz’deki sorun hakkında kapsamlı bir bakış açısı sağlaması amaçlanmaktadır. Ayrıyeten birikim bölgelerine ilişkin birikim alan dataları belirlenerek, bu bilgilerden hayalet ağ ve donanımların birikim alanları ve e sıcak noktaların bir haritasını oluşturmamızda yardımcı olmuştur” dedi.

Her yıl yüzlerce balıkçı ağı Karadeniz’e gidiyor

Her yıl çok ölçüde yüzlerce balıkçı ağı ve donanımı kaybolup denize gittiğini kaydeden Erüz, “Her yıl çok önemli ölçüde, yüzlerce balıkçı ağı ve donanımı bir formda kaybolup Karadeniz’e gidiyor. Karadeniz, bilhassa bizim kıyılarımız çok sonlu av alanı olan bir deniz. Hasebiyle hayalet ağ dediğimiz ağlar denizimizi, ekosistemi, biyoçeşitliliği ve balık stoklarınıa çok önemli tehdit ediyor. Zira plastik kökenli, yüzebilen ağlar denizde kaldığı sürece, onlarca yıl denetimsiz avlanmaya, öldürmeye devam ediyor. Balıkçının denetimi dışına çıktığı için de artık avladığı balıklar da hiç bir halde insanlara da deniz canlılarına da yararı yok. Bu tehdit ve sorunu azaltmak için ‘BlackNETs’ projemizi eş vakitli olarak dört ülke; Romanya, Bulgaristan, Gürcistan ve Türkiye iştirakinde yapılıyor. Balıkçılık hedefiyle kullanılan ağların bir formda denize bırakılmış olanların geri toplanması ve azaltılması gerekiyor” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
mahalle sakinlerinden baskan cetinkayaya tesekkur ziyareti xnpM185P
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Mayıs, 2026 16:52 tarihinde yayınlandı
0 0

Mahalle sakinlerinden Başkan Çetinkaya’ya teşekkür ziyareti

Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, 100. Yıl Mahallesi sakinleriyle bir araya gelerek mahallede yürütülen ve planlanan çalışmaları değerlendirdi.

Karabük Belediyesinde gerçekleştirilen ziyarette, 100. Yıl Mahallesi’ne yönelik altyapı, asfalt, kaldırım ve park yatırımları ele alındı.

Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, 100. Yıl Mahallesi Muhtarı Bahri Yılmaz ve mahalle sakinlerinden oluşan heyeti makamında kabul etti.

Ziyarette mahallede tamamlanan çalışmalar ile planlanan altyapı ve üstyapı yatırımları değerlendirildi. Muhtar Bahri Yılmaz, mahalleye kazandırılan hizmetlerden dolayı Başkan Çetinkaya’ya teşekkür etti. Mahalle sakinleri de gerçekleştirilen yatırımların yaşam kalitesini artırdığını belirterek, asfalt serimi, kaldırım yenileme ve park yapımı gibi taleplerini iletti.

Başkan Özkan Çetinkaya, mahallelerin ihtiyaçlarını saha ziyaretleriyle yerinde tespit ettiklerini belirterek, vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda çalışmaların sürdürüleceğini ifade etti. Çetinkaya, asfalt, kaldırım ve park yatırımlarına öncelik vereceklerini kaydederek kamu kaynaklarını etkin şekilde kullanarak mahallelerin eksiklerini gidermeyi hedeflediklerini söyledi.

Ziyaret, görüş alışverişi ve hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin