Reklam
Reklam
karadenizdeki ilk insan yerleskesinin buluntulari dikkat cekiyor HOfRenKC jpg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Mayıs, 2024 20:48 tarihinde yayınlandı
0

Karadeniz’deki ilk insan yerleşkesinin buluntuları dikkat çekiyor

SAMSUN (İHA) – Karadeniz Bölgesi’ndeki ilk insan yerleşkesi olarak bilinen Tekkeköy Mağaraları’ndan çıkartılan tarihi eserler görenlerin ilgisini çekiyor.

Samsun’da binlerce yıllık tarihe sahip olan ve insanlığın ilk yerleşkelerinden olduğu düşünülen ’Tekkeköy Mağaraları’ doğal güzelliği ve tarihiyle mest ediyor. Epipaleolitik Çağ, Mezolitik Çağ ve Tunç Çağı’na ait kalıntıları içinde barındıran ve kat kat mağaralarıyla ilk katlı yerleşkeyi gözler önüne seren Tekkeköy Mağaraları, her yıl yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği ilgi odağı olan bir mekan durumunda. Mağaraların bulunduğu alandaki ilk insan yerleşiminde yapılan kazılardaki eserlerden bazıları ise Samsun Müzesi’nde sergileniyor.

Kent merkezinin 17 km güneydoğusunda yer alan Tekkeköy ilçesi, Karadeniz Bölgesi tarihöncesi dönemlerin aydınlatılmasında önemli bir merkez durumunda bulunuyor. Bölgedeki ilk arkeolojik araştırmalar 1941 yılında Türk Tarih Kurumu’nun destekleriyle İ. Kılıç Kökten başkanlığında Tahsin Özgüç ve Nimet Özgüç’ün de içinde bulunduğu bir ekip tarafından gerçekleştirildi. Gün yüzüne çıkartılan birçok eser, diğer tarihi eserler gibi Samsun Müzesi’nde yer alıyor.

Müzede Tekkeköy kazıları için yapılan bilgilendirmede “Fındıcak ve Çınarlık Derelerinin suladığı vadiler ile bu vadiler boyunca yükselen kaya formasyonlarının oluşturduğu kültürel nişler, mağaralar, düz yerleşmeler, açık hava tapınım alanları ve kaya mezarlarıyla temsil edilir. Mağaralarda gerçekleştirilen çalışmalarda Epipaleolitik Dönem’e ait yontmataş aletler ile birlikte hayvan kemikleri ele geçirilmiştir. Düz yerleşmede (tütün tarlası) ve diğer alanlarda ise Kalkolitik Çağ’dan Hellenistik Dönem’e dek uzanan çanak, çömlek, taş, metal ve benzeri kültürel malzemelere rastlanmıştır” ifadeleri yer alıyor.

Samsun Müzesi’nde bölgedeki kazılardan çıkartılan Epipaleolitik Dönem’e ait çakmak taşından dilgi, uç, yonga kızılgeyik boynuzundan sap delikli kazma, Enken Tunç Çağı’ndan çakmaktaşı uç, yonga, çekirdek, dilgi, kenar kazıyıcı, ön kazıyıcı, delici aletler ile kap kaçak yer alıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
2 4
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
17 Mayıs, 2026 13:30 tarihinde yayınlandı
0

İBB teknik heyeti Safranbolu’daki saha çalışmalarını inceledi

Türkiye Belediyeler Birliği’nin (TBB) “Ortak Hizmet Modeli” projesi kapsamında, Safranbolu’da imara açılan Barış Mahallesi’ni ana arterlere bağlayacak ulaşım altyapısı çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

TBB’nin araç desteği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) personel gücüyle yürütülen proje kapsamında, Barış Mahallesi’ni Karabük-Kastamonu karayoluna bağlayacak stratejik yol açma çalışmalarını yerinde incelemek üzere kente gelen İBB Genel Sekreter Yardımcısı Recep Korkut, Yol Yapım ve Altyapı Koordinasyonu Dairesi Başkanı Burak Alp ve Makine İkmal Müdürü Emre Kara, program kapsamında ilk olarak Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse’yi makamında ziyaret etti.

Makam ziyaretinin ardından Belediye Başkan Yardımcısı Taner Timar ile birlikte Barış Mahallesi’ndeki çalışma sahasına geçen heyet, yeni açılan güzergahtaki son durumu değerlendirdi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Belediye Başkanı Elif Köse, yerel yönetimler arası dayanışmanın önemine vurgu yaparak şunları söyledi:

“İmara açtığımız Barış Mahallemizde ulaşım ağını kurmak için büyük bir iş birliği sergiliyoruz. Türkiye Belediyeler Birliği’nin araç parkuru ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin uzman personel desteğiyle, mahallemizi Karabük-Kastamonu karayoluna bağlayacak yol çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu model, kamu kaynaklarının en etkin şekilde kullanıldığı örnek bir çalışmadır. Amacımız, Barış Mahallemizi modern ve ulaşılabilir bir yapıya kavuşturmaktır.”

Sahadaki incelemelerin ardından teknik sürece katkı sunan yöneticilere teşekkürlerini ileten Başkan Köse, şu ifadeleri kullandı:

“Saha çalışmalarımıza bizzat katılarak destek veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Recep Korkut’a, Yol Yapım ve Altyapı Koordinasyonu Dairesi Başkanı Sayın Burak Alp’e ve Makine İkmal Müdürü Sayın Emre Kara’ya nazik ziyaretleri ve kıymetli katkıları için teşekkür ediyorum. Safranbolu’muzun geleceğini bu güçlü iş birlikleriyle inşa etmeye devam edeceğiz.”

İmar yolu açma çalışmaları tamamlandığında, yeni yerleşim bölgesi olan Barış Mahallesi’nin ana yollarla olan bağlantısı doğrudan ve konforlu bir şekilde sağlanmış olacak.

Bizi sosyal medyadan takip edin