Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
03 Eylül, 2014 11:34

Karadeniz ve Balkan Ekonomik ve Politik Araştırmalar Sempozyumu

A+ A-
ZONGULDAK Bülent Ecevit Üniversitesi ve Makedonya Fon Üniversitesi’nin ortaklaşa olarak düzenlediği Karadeniz ve Balkan Ekonomik ve Politik Araştırmalar Sempozyumu Zonguldak’ta başladı. 3-5 Eylül 2014 tarihleri arasında Dedeman Otel’de gerçekleştirilecek olan sempozyumun açılış programı tamamlandı. Sempozyumun açılış konuşmasın BEÜ İİBF Dekanı Prof. Dr. Hasan Vergili yaptı. Vergil, “Merkezi yönetim dışında, belediyeler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör kuruluşlarının da işbirliği sürecinde aktif rol üstlenmeye başvurdukları görülmektedir. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerle işbirliğini imkanlarını artırmak, Karadeniz’de barış, istikrar ve refah içerisinde gelişimini sağlamak amacıyla 1992 yılında kurulmuştur” dedi. BEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Muhlis Bağdigen ise, “Bilhassa deniz taşımacılığının Karadeniz’de önemli işbirliği alanlarından birisi olacağı tartışılmazdır. Yine Karadeniz ve Balkanlar aynı zamanda enerji koridorunun önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Bölgenin enerji koridoru olması sebebiyle enerji alan güvenliğinin sağlanması sürecinde ülkelerin işbirliğinin önemi de hepimizin malumudur. Karadeniz ve Balkan ülkeleriyle ülkemiz arasındaki işbirliği ve karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi için Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü gibi bölgesel düzeyde önemli işlevler gerçekleştirilen kuruluşların yanı sıra kentler ve yerel aktörler düzeyinde oluşturulacak iş birliği ve ağlar bölgenin ekonomik, siyasal, yönetsel, sosyal ve kültürel gelişmelere katkıda bulunacaktır” şeklinde konuştu. Zonguldak Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç da, “Sovyetler Birliğinin dağılması sonrasında Karadeniz kıyısı olan Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Gürcistan ve geniş Karadeniz bölgesi, Balkanlarda Moldova, Makedonya, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Güney Kafkasya’da Azerbaycan ve Ermenistan, içinde yer alan ülkeler Rusya Federasyonu’ndan uzaklaşarak Batı’ya yakınlaşmaya başlamıştır” diye konuştu. Program, açılış konuşmalarının ardından iki gün boyunca oturumlarla sürecek.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

02 Kasım, 2024 12:37
blank
İhlas Haber A.

Hem pekmez ihtiyaçlarını karşılıyorlar hem de kendilerine ekonomik gelir sağlıyorlar

Hem pekmez ihtiyaçlarını karşılıyorlar hem de kendilerine ekonomik gelir sağlıyorlar
A+ A-

Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez besin kaynaklarından biri olan pekmez yapımı, Giresun’un Çanakçı ilçesine bağlı Şadı köyünde imece usulü devam ediyor. Bahçelerinde yetiştirdikleri elmaları geleneksel yöntemlerle pekmeze dönüştüren aileler, hem ekonomik gelir sağlıyor hem de kışa hazırlık yapıyor.
Bahçeden topladıkları ekşi ve tatlı elmaları önce temizleyen daha sonra kaynatıp süzen ve sonra tekrar saatlerce odun ateşinde kaynatarak pekmeze dönüştüren köylüler bahçedeki her bir ürünün değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Komşularına yardım ettikten sonra pekmez yapımı sırasının kendine geldiğini anlatan Ayşegül Cındık, hem kendi ihtiyaçlarını karşıladıklarını hem de ihtiyaç fazlasını satarak aile ekonomilerine katkı sağladıklarını söyledi.
Herkesin hazır almaya alıştığı günümüzde meyvelerin yeterince değerlendirilemediğinden yakınan Cındık, “Köylerimiz çok verimli ne ekersen, ne dikersen ürün veriyor. Becerikli olan çarşıdan, pazardan almadan her türlü ihtiyacını karşılayabilir. Biz de köyümüzde komşularımızla yardımlaşarak bahçelerimizden topladığımız elmaları pekmeze dönüştürüyoruz. Ancak artık eskisi gibi yapabilen yok. Herkes hazıra alışmış. Ancak bizim gibi çok az kişi hala geleneksel yöntemlerle imece usulü pekmez yapımını sürdürüyor. Bugün pekmez yapım sırası bende. Topladığımız elmalarla kış boyunca yetecek pekmezimizi yapmış olacağız. Eşe, dosta dağıttıktan sonra artanı da satıp, ihtiyacımız olan başka şeyler alacağız” dedi.
Pekmez yapımının aşamalarını da anlatan Cındık, “Elmanın içerisindeki çürükleri ayırarak elmaları önce temizliyoruz. Daha sonra haşlanma süreci var, haşlanan elmaları şirahneye koyuyoruz, oradan süzülen suyu tekrar tülbentle süzüyoruz, süzdükten sonra da tekrar tavaya kaynamaya koyuyoruz ve bir müddet kaynadıktan sonra dinlenmeye bırakılarak pekmezi elde ediyoruz" diye konuştu.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Doğa Eczanesi
Doğa Eczanesi
Adres

100. Yıl Mahallesi, Karabük Kastamonu Yolu Üstü Sokak No:59/D Merkez / Karabük

Telefon

(370) 502-0052

Ömür Eczanesi
Ömür Eczanesi
Adres

Bayır Mahalle Kemal Günes Caddesi No:167/A Karabük

Telefon

(370) 424-5714

Cemal Mızrak Eczanesi
Cemal Mızrak Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, Esendere Sokak No:14/1 Safranbolu-Karabük

Telefon

(370) 725-2547

Yeni Zümrüt Eczanesi
Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500