Karabük Postası tarafından
23 Ağustos, 2022 14:16 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 1

Karabük’teki Sendikalar Bu Kanun İçin Ne Diyorlar ?

3 Şubat 2022 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilen 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu, 14 Şubat 2021 tarih 31750 sayılı Resmî Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.  Kanunun amacı, eğitim ve öğretim hizmetlerini yürütmekle görevli öğretmenlerin atamaları ve mesleki gelişimleri ile kariyer basamaklarında ilerlemelerini düzenlemek olacak. ÖĞRETMENLİK KARİYER BASAMAKLARI Öğretmenlikte 10 yılını doldurmuş öğretmenlere uzman öğretmenlik imkanı getirilirken, eğitimlerini tamamlayan ve yapılan sınavdan başarıyla geçen uzman öğretmenlerin, hem bir derece alacaklar, hem de maaşlarında  artış olacak.. Yine 10 yıllık uzman öğretmenler,  eğitimlerini tamamlayıp sınavda başarılı oldukları takdirde başöğretmen unvanı ile görev yapacaklar. Yine bu öğretmenlere ilave bir derece verilecek, ayrıca maaşlarında  artış yapılacak. Bu kanuna göre, Öğretmenlik mesleği, adaylık döneminden sonra; ‘öğretmen’, ‘uzman öğretmen’ ve ‘başöğretmen’ olarak üç  basamağa ayrılacak. Ve Uzman Öğretmenlik - Başöğretmenlik sınavı yapılacak. 19 Kasım 2022’de yapılacak sınava Türkiye genelinde 600 Binin üzerinde öğretmenin başvuru yaptığı  ifade ediliyor. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun getirdiği yeni sistemle ilgili olumlu-olumsuz bir çok eleştiri getirilirken, Karabük’te eğitim sendikalarının konuyla ilgili görüşleri merak ediliyor.  

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorumlar

  1. BÜLENT VERGİLİ

    Öğretmenlik Meslek Kanunu İptal Edilmeli, Öğretmenlere Angaryaya Dönüşen Seminer-Sınav Süreci Durdurulmalıdır! Ekonomik ve Özlük Hak Kazanımları Ayrımsız Uygulanmalıdır!
    Siyasi iktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimin asli bileşenlerinin görüşünü almadan, masa başında hazırlanmış meslek kanunu ile eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını tek taraflı olarak düzenlemiştir.
    Bu kanun, muhatabı olan öğretmenlerin iradesi dışında, onların hakları ve taleplerini dikkate almadan hazırlanmış, eğitim emekçilerinin bütün eleştirilerine rağmen, yandaş sendikanın desteği ile iktidar tarafından yasalaştırılmıştır.
    Anayasa Mahkemesi süreci devam ederken yönetmelik yayınlanmış ve öğretmenlik kariyer basamakları sürecinin uygulamasına başlanmıştır. Anayasa Mahkemesi’nin bir an önce bu haksız süreci durdurmaya yönelik olarak karar sürecini hızlandırmasını bekliyoruz. Ayrıca sendikamız tarafından yönetmeliğin bütün maddelerine ilişkin Danıştay’a açılan iptal davası da kamu vicdanını yaralayacak eşitsizlikler ortaya çıkmadan bir an önce sonuçlanmalıdır.
    Sendikamız, bu kanuna dair sürecin en başından bugüne itirazlarını yükseltmiş, gerek eylem ve etkinliklerle, gerekse hukuksal mücadeleyle bu kanunu ve bağlı süreci durdurmaya çalışmıştır.
    Ne yandaş sendika gibi kanunu desteklemiş ne de iyileştirmeler ile kısmi düzenlemeler talep etmiştir. Kanuna muhalefet eder gibi gözüküp üyelerini sınava hazırlama tutumuna da girmemiştir. Eğitim emekçilerinin bu kanun ve yönetmelik kapsamında angaryaya dönüşen, seminer kıskacına alınmasına da sınava da kariyer basamaklarına da karşı olan sendikamız, bu kanunun ve yönetmeliklerin bir an önce iptal edilmesini, öğretmenlere yaşatılan anlamsız, nitelik kazandırmayan ve tersine öğretmen emeğini değersizleştiren bu sürecin bir an önce durdurulmasını talep etmekteyiz.
    Ekonomik krizin derinleştiği bu dönemde eğitim emekçilerinin ekonomik ve özlük hak kazanımlarının kariyer basamaklarına ve sınavlara endekslenmesi asla kabul etmiyoruz.
    Kapsamlı ve bütüncül bir Öğretmenlik Meslek Kanunu, tüm eğitim emekçilerinin ekonomik taleplerini ve başta iş güvencesi olmak üzere öğretmenlerin temel haklarını, sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye almak zorundadır.
    Mevcut meslek kanunu öğretmenlerin ihtiyaçlarını karşılamadığı gibi çalışma barışını ve iş güvencesini de riske atmaktadır.
    İdareci atamalarında mülakat ve yandaş kadrolaşma sorunu var.
    Eğitim sistemindeki değişimlerde öğretmenin iradesinin yok sayılması sorunu var.
    Ataması yapılmayan yüzbinlerce öğretmen, ücretli öğretmenlik adı altında köleleştiriliyor, özel okullarda güvencesiz ağır koşullarda çalıştırılıyor…
    Yani bizim, öğretmenlerin, gerçek sorunları ve gündemleri var. Kariyer hesabına ihtiyacımız yok. Dolayısıyla saydığımız hiçbir sorunumuzun çözümünü içinde barındırmayan bu düzenlemeyi meslek kanunu olarak kabul etmiyoruz, kabul etmeyeceğiz.
    Öğretmenler lehine bir içerik taşıması gereken meslek kanunu, ILO ve UNESCO tarafından 5 Ekim 1966’da kabul edilen “Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı’na uygun şekilde düzenlenmelidir.
    Eğitim Sen olarak, eleştiri ve önerilerimiz doğrultusunda hazırlanacak gerçek bir meslek kanununu talep etmeye devam edeceğiz.
    Eğitim Öğretime Hazırlık Ödeneğinin, Ayrımsız Bütün Eğitim ve Bilim Emekçilerine Bir Maaş Tutarında ve Yılda İki Kez Ödenmesi Sağlanmalıdır
    2020 yılında 1210 TL, 2021 yılında 1250 TL olarak verilen eğitim ödeneği, günümüz enflasyon oranları ve kırtasiye kalemlerindeki ciddi artışlara rağmen, yandaş sendika sayesinde 2022 yılında sadece 1325 TL olarak ödenecektir. Ekonomik krizin geldiği düzey ve enflasyon oranları dikkate alındığında bu rakamın çok yetersiz olduğu açıktır. Gerekli düzenlemeler bir an önce yapılmalı ve eğitim öğretime hazırlık ödeneğinin, ayrımsız bütün eğitim ve bilim emekçilerine bir maaş tutarında ve yılda iki kez ödenmesi sağlanmalıdır.
    Eğitim Sen, tüm eğitim emekçilerinin sesi olmaya devam edecek ve ekonomik, özlük, mesleki, sosyal ve demokratik haklarımız için mücadelesini yükseltecektir.

    YAŞASIN ÖRGÜTLÜ MÜCADELEMİZ!

    Bülent VERGİLİ
    Yürütme Kurulu Adına
    Eğitim Sen İl Başkanı

Yeni yorumlara kapalı.

Namaz Vakitleri

Karabuk
10
Mayıs Cumartesi
1446 HİCRİ Zilkade 12
İmsak Vakti
Şuanki vakit
İmsak
  İmsak
03:45
Güneş vaktine kalan süre
 
  Güneş
05:30
  Öğle
12:51
  İkindi
16:45
  Akşam
20:02
  Yatsı
21:39

Çok Okunanlar

Karabük

Karabük’te TOKİ’den Toplu Konut Hamlesi

Karabük

Başkan Yılmaz’dan İSG Haftası Mesajı: “Önce İnsan, Önce Yaşam”

Karabük

Karabük’te Ormanlara Girişler Yasaklanıyor

Eskipazar

Eskipazar’da ORKÖY Kapsamında Çiftçilere Makine Desteği

Karabük

Cübbeli Ahmet Hoca Karabük’e Geliyor

Karabük

Tokan’dan Sert Tepki: “Bir Taşla İki Kuş Vurulmak İsteniyor”

Karabük

KÖYDES Projeleri ve Yerel Kalkınma Hamlesi Devam Ediyor

Karabük

KARABÜK’TE GAZETECİ OLMAK!

Safranbolu

Doğu Eşrefoğlu Altın Safran’da Sürpriz Yaptı

Türkiye

Sırrı Süreyya Önder Hayatını Kaybetti

Video Haberler

Samsun’da sağanak yağmur ve dolu hayatı olumsuz etkiledi

Artvin’in Ardanuç ilçesinde dev kaya yola düştü

Açık unutulan tüp yangına neden oldu

Şeyh Şaban-ı Veli 30. kez dualarla anıldı

Gümüşhane’de ‘Orman Benim’ etkinliği düzenlendi

Çaycuma BİLSEM’de TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı göz doldurdu

Trabzon’da serinlemek için denize giren 2 çocuk boğuldu

Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Mayıs, 2025 04:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun’da sağanak yağmur ve dolu hayatı olumsuz etkiledi

Samsun’da ansızın bastıran sağanak yağmur ve dolu, kentte hayatı olumsuz etkiledi.
Kentte sabah saatlerinde 25 dereceyi bulan hava sıcaklığı, öğlenden sonra yerini sağanak yağışa bıraktı. Saat 17.00 sıralarında başlayan gök gürültülü sağanak kısa müddette şiddetini artırırken, kimi bölgelerde dolu yağışı da tesirli oldu. Ani bastıran yağmura hazırlıksız yakalanan vatandaşlar, ağaç altları ve bina saçaklarına sığındı. Birtakım vatandaşlar ise poşet ve kartonlarla yağmurdan korunmaya çalıştı. Öte yandan sağanak nedeniyle yollarda küçük çaplı su birikintileri oluştu. Sağanakla birlikte arka arda çakan şimşekler, gökyüzünü aydınlattı.
Meteoroloji yetkilileri, yağışların yer yer kuvvetli olabileceği konusunda vatandaşları dikkatli olmaları istikametinde uyardı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Namaz Vakitleri

Karabuk
10
Mayıs Cumartesi
1446 HİCRİ Zilkade 12
İmsak Vakti
Şuanki vakit
İmsak
  İmsak
03:45
Güneş vaktine kalan süre
 
  Güneş
05:30
  Öğle
12:51
  İkindi
16:45
  Akşam
20:02
  Yatsı
21:39

Çok Okunanlar

Karabük

Karabük’te TOKİ’den Toplu Konut Hamlesi

Karabük

Başkan Yılmaz’dan İSG Haftası Mesajı: “Önce İnsan, Önce Yaşam”

Karabük

Karabük’te Ormanlara Girişler Yasaklanıyor

Eskipazar

Eskipazar’da ORKÖY Kapsamında Çiftçilere Makine Desteği

Karabük

Cübbeli Ahmet Hoca Karabük’e Geliyor

Karabük

Tokan’dan Sert Tepki: “Bir Taşla İki Kuş Vurulmak İsteniyor”

Karabük

KÖYDES Projeleri ve Yerel Kalkınma Hamlesi Devam Ediyor

Karabük

KARABÜK’TE GAZETECİ OLMAK!

Safranbolu

Doğu Eşrefoğlu Altın Safran’da Sürpriz Yaptı

Türkiye

Sırrı Süreyya Önder Hayatını Kaybetti

Video Haberler

Samsun’da sağanak yağmur ve dolu hayatı olumsuz etkiledi

Artvin’in Ardanuç ilçesinde dev kaya yola düştü

Açık unutulan tüp yangına neden oldu

Şeyh Şaban-ı Veli 30. kez dualarla anıldı

Gümüşhane’de ‘Orman Benim’ etkinliği düzenlendi

Çaycuma BİLSEM’de TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı göz doldurdu

Trabzon’da serinlemek için denize giren 2 çocuk boğuldu