Ramazan Öztürk tarafından
10 Mayıs, 2024 11:38 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 1

Karabük’te Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Tanıtıldı

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Türk eğitim sisteminde köklü değişiklikler öngören “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” Karabük’teki  eğitim yöneticilerine tanıtıldı.

Türkiye  Yüzyılı Maarif Modeli tanıtım toplantısı, İl Millî Eğitim Müdürü  Nevzat Akbaş başkanlığında, İlçe Millî Eğitim Müdürleri, Müdürlük Yöneticileri, Merkez İlçe ve Safranbolu Okul/Kurum Müdürlerinin katılımı ile Safranbolu Şehit Murat Akdemir Anadolu İmam Hatip Lisesinde gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda İl Millî Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş Millî Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” ve il geneli devam eden eğitim öğretim faaliyetleri, yönetim faaliyetleri ile inşaat emlak ve destek hizmetleri konularına değinerek yöneticiler ile istişarelerde bulundu.

Yeni müfredatla ilgili  öğretmenlere, öğrencilere ve velilere bilgilendirmelerin yapılmasını isteyen Akbaş,  yeni müfredat ile “Beceri” temeli sadeleştirilmiş ve derinlemesine öğrenme yaklaşımı” geleceğini belirtti.

Akademik başarı ile birlikte sosyal, kültürel, bilimsel ve sanatsal alanlarda kendini gerçekleştiren, sorgulayan, araştıran, millî ve manevî değerleri koruyan, yücelten ve insani değerleri kucaklayan bireyler yetiştirmeyi daha güçlü kılacak ve destekleyecek olan “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” nin önemli derecede katkı sağlayacağını anlatan Akbaş, gerçek anlamda bütüncül bir eğitim yaklaşımı olduğunu söyledi.

Bakanlığın eğitim politikalarını, müfredat ve yönetmelikleri yakından takip etmelerini isteyen Akbaş, başarının anahtarının güçlü iletişim, ortak akıl ve mevzuat çerçevesinde iş ve işlemlerin zamanında yapılması olduğunun altını çizdi.

Eğitim Kenti Karabük Projesine de değinen Akbaş, yapılan eylem planı doğrultusunda okullarda yapılan çalışmalar projenin amacı ve hedefinin yerine getirildiğini belirtti. Bu bağlamda akademik başarı ile birlikte sosyal, kültürel ve sportif başarılarda önemli bir artış yakalandığını dile getirdi.

TÜBİTAK, BAKKA ve AB Projelerine katılım sağlanması gerektiğini vurgulayan  Akbaş, projelerin öğrenci ve öğretmenler üzerinde motivasyon ve çok yönlü gelişimlerine katkı sağlayacağını ifade etti.

Türkiye Yüzyılı perspektifiyle Karabük’ün eğitim öğretim kalitesini daha da arttırmak, okulları etkili okul kapsamında yaşayan bir organizma haline dönüştürmek vizyonu ile çalışmaların başarılı bir şekilde devam ettiğini açıklayan Akbaş, birlik ve beraberlik içerisinde istişare ile yapılan tüm çalışmaların  her zaman başarı getirdiğini aynı düstur ile çalışmaların devam edileceğinin altını çizerek yöneticilere çalışmalarında göstermiş oldukları özveri ve fedakarlıklarından ötürü teşekkür etti.

İl Millî Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş’ın değerlendirmelerinin ardından Ölçme ve Değerlendirme Merkezi öğretmeni Serkan Acar tarafından “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli”‘nin sunumunun yapılması ile toplantı sona erdi.

 

Yorumlar

Yeni yorumlara kapalı.

Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Ocak, 2025 13:20 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Hadrianopolis’te 5. Yüzyıla Ait Askeri Strateji Oyun Taşları Bulundu

Karabük’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti’nde sürdürülen kazılarda, askeri stratejiye dayanan oyunlarda kullanıldığı düşünülen 5. yüzyıla ait kemik oyun taşları bulundu.
Geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılan Hadrianopolis Antik Kenti’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Geleceğe Miras Projesi çerçevesinde yürütülen 2024 yılı kazı çalışmaları sona erdi. Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş’ın başkanlığında SDJ-3 olarak adlandırılan bölgede yapılan çalışmalarda askeri stratejiye dayanan “Ludus Latrunculi” ve “Doudecim Scripta” oyunlarında kullanıldığı düşünülen iki adet kemik oyun taşı bulundu. 5. yüzyıla ait olduğu belirlenen objeler, Batı Karadeniz’in iç kesimlerinde Roma İmparatorluğu’nun askeri varlığını uzun yıllar koruduğunu ortaya koyuyor.

“Askeri stratejiye dayanan oyunlar olduğunu görmekteyiz”
Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, Hadrianopolis Antik Kenti’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Geleceğe Miras Projesi çerçevesinde gerçekleştirilen 2024 yılındaki kazı çalışmalarında önemli arkeolojik bulgulara ve buluntulara rastladıklarını belirtti. Bu buluntuların antik dönemdeki askeri strateji oyunlarına dair önemli ipuçları sunduğunu ifade eden Çelikbaş, “Bu kemik objeler mercimek şeklinde yuvarlak dairesel objeler. Üzerinde semboller var. Dört kollu bir sembol var, bir tanesinde ise sekiz kollu bir sembol ve bu kolların ucunda da kazıma teknikle yapılmış noktalama işaretleri var. Bunlar aslında o taşların yani oyun taşlarının oynayan kişi tarafından stratejisini belirlemeye yardımcı olan semboller. Peki bu oyunlar nedir? Bu oyunlar antik dönemde ‘Ludus Latrunculi’ ve ‘Doudecim Scripta’ oyunları olarak bildiğimiz ve Roma’da sevilerek oynanan oyunlar. Bunlar genellikle kemik taşlarla oynanmaktadır. Aslında baktığımız zaman bu oyunların oynanma yöntemleri, içeriğine baktığımız zaman bunların askeri stratejiye dayanan oyunlar olduğunu görmekteyiz” diye konuştu.

“Bu buluntular Hadrianopolis’te askeri varlığın uzun yıllar boyunca koruduğunu göstermektedir”
Ortaya çıkarılan objelerin milattan sonra 5. yüzyıla ait olduğunu belirten Çelikbaş, şunları söyledi:
“5. yüzyıl bizim için önemli. Çünkü Hadrianopolis’te M.S. 2 yüzyılda bir askeri karargahın varlığını zaten yapmış olduğumuz çalışmalarda tespit etmiştik. Bu ortaya çıkan küçük buluntular ise bu askeri varlığın uzun yıllar boyunca varlığını Hadrianopolis’te koruduğunu bize göstermektedir. Tabii bunu bir tek objeyle söylemek mümkün değil ama çeşitli askeri karargahın olduğunu gösteren objelerin varlığının ortaya çıkması ile bu askeri birliğin olduğunu söyleyebiliriz. Bu birliğin yaklaşık 200-300 yıl boyunca varlığını koruduğuna işaret ediyor.”

“Günümüzde de askeri stratejiye dayanan benzer oyunlar olduğunu söyleyebiliriz”
“Oyunlar dediğim gibi askeri stratejiye dayanan oyunlar” diyen Çelikbaş, “Oynayan kişilerin de büyük ihtimalle asker kökenli olması gerekiyor. Ve günümüzde de yine askeri stratejiye dayanan benzer oyunlar olduğunu söyleyebiliriz. Yani antik dönemde bu taşlarla oynanan oyunlar günümüzde oynanan oyunları kıyasladığımızda aslında benzer oyunları söyleyebiliriz. Nedir bunlar? Günümüzde oynanan ‘Dama’. Bu da bir strateji oyunudur. Yine ‘Amiral Battı’ mesela bu da bir stratejik oyundur. Dijital oyunlara baktığımızda mayın tarlası yine bir askeri strateji oyun olduğunu söyleyebiliriz. Bu oyunlar arasında dediğim gibi benzerlikler ve bağ kurulabilir. Antik dönemden günümüze isimleri değişse de aslında bu oyunların hepsinin askeri stratejiye dayandığını söylemek mümkün” ifadelerini kullandı.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.