Asuman Doğan tarafından
17 Mart, 2025 10:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’te Sahipsiz Hayvanlar ve Yangın Güvenliği Toplantısı

Karabük Valisi Mustafa Yavuz başkanlığında, sahipsiz hayvanların barınması ve konaklama tesislerinin yangından korunması konularının ele alındığı bir toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıya Vali Yardımcıları Erol Özkan ve Kerem Süleyman Yüksel, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ile ilgili kurum temsilcileri katıldı.

Toplantıda, sahipsiz hayvanların korunması, rehabilitasyonu, sahiplendirilmesi ve kısırlaştırılması konuları ele alındı. Ayrıca, mevcut hayvan bakımevlerinin kapasitelerinin artırılması ve sahipsiz hayvanların kontrol altına alınmasına yönelik önlemler değerlendirildi.

Öte yandan, binaların yangın güvenliğiyle ilgili yapılan denetimlerin sonuçları görüşüldü. İl Özel İdaresi ve belediyelerin konuyu yakından takip etmeleri gerektiği vurgulandı.

Vali Mustafa Yavuz, sokak hayvanlarının korunması kadar vatandaşların güvenliğinin de önemli olduğunu belirterek, “Kapsite artırımı, doğal yaşam alanlarının oluşturulması ve sahipsiz hayvanların kontrol altına alınması için çalışmalarımız sürecek” dedi. Ayrıca, yangın güvenliği konusunda da denetimlerin sıkı şekilde devam edeceğini ifade etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Berkay Doğan tarafından
06 Mayıs, 2025 11:29 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Safranbolu’nun unutulmuş kültürel mirası gün yüzüne çıkıyor

Karabük Üniversitesi Safranbolu MYO El Sanatları Bölüm Başkanı Durmuş Gür, “Safranbolu Kıranköy’de Gayrimüslimlere Ait İşlikler (Şarapbana)” adlı makalesinin yayınlanmasının ardından Safranbolu evlerindeki unutulmuş kültürel miras değerlerinin önemine dikkat çekti.

Dr. Öğr. Üyesi Durmuş Gür, yaptığı açıklamada, Roma ve Bizans döneminde tarım ve ticaretin yoğun olarak yapıldığı Paflagonya bölgesinde Safranbolu'nun tarih boyunca önemli bir merkez olduğunu belirtti.

Gür, Safranbolu’nun Osmanlı dönemiyle birlikte önemli yapılar ve ticaret ağlarıyla öne çıktığını, bölgedeki tarımsal ürünler arasında safran ve üzümün ön planda olduğunu vurguladı. İklim, toprak ve su kaynaklarının yanı sıra, Safranbolu’nun Karadeniz’e yakınlığı sayesinde ticari ağların geliştiğine işaret eden Gür, bölgedeki üzüm bağlarının uzun yıllardır şarap ve sirke üretiminde kullanıldığını kaydetti.

Gür, özellikle Roma ve Bizans dönemlerinde bağların içi ve yakınındaki şarap işliklerinde üretim yapıldığını, Osmanlı döneminde ise bu üretimin evlerde, gayrimüslimlerin zemin katlarındaki şarapbanalarda gerçekleştirildiğini belirtti. 1923-1924 yıllarına kadar Yazıköy ve Kıranköy’de gayrimüslimlerin evlerindeki şarapbanalarda üzüm suyu sıkılarak şarap ve sirke üretildiğinin tespit edildiğini ifade etti.

Çalışma kapsamında, günümüze ulaşmış ve iyi durumda olan Kıranköy, Yazıköy ve Yörük Köyü’nde 20’den fazla sirke ve şarap işlikleri incelendi. Gür, bu yapıların tarihçe, tipoloji, mimari özellikleri, kullanılan malzemeler, teknik ve üslup detayları ile ikonografi ve korunma durumlarının değerlendirildiğini söyledi.

Elde edilen verilerin bölgenin şarap üretimindeki önemini ortaya koyduğunu belirten Gür, kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması adına bu yapıların büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Saffronia 1900 konak ise 125 yıllık taş levhalarla oluşturulmuş işliği ile benzersiz bir örnek sunuyor.

Makalenin Linki için tıklayınız.

blank

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.