Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Karabük’te SAĞLIKFEST Düzenlenecek

Manşet Yayın: 17.04.2024 16:12
Karabük’te SAĞLIKFEST Düzenlenecek

Karabük Üniversitesi tarafından sağlık alanında yenilikçi yaklaşımlar geliştirmek amacıyla düzenlenecek Sağlık Bilimleri Festivali “Sağlıkfest”, Türkiye’deki birçok paydaşın katılımıyla 6-7 Kasım’da gerçekleşecek.

Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde sağlık alanında yenilikçi yaklaşımlar geliştirecek ve mevcut yapıyı geliştiren yenilikçi model tasarımlarını ortaya koyacak Sağlık Bilimleri Festivali “Sağlıkfest”, yapılan koordinasyon toplantısı ile ele alındı.

Düzenlenen toplantı Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın başkanlığında, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Ak, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahir Kahraman, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müslüm Kuzu,  Sağlık Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Düha Koç, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Oruç Önalan, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Nihat Yılmaz ve Sağlıkfest İcra Kurulu Üyeleri ile Danışma Kurulu Üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.

Toplantıda konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, ”Karabük Üniversitesi olarak sağlık alanında yenilikçi fikirlerin gelişmesine katkı sunacak Sağlık Bilimleri Festivali ‘Sağlıkfest’ için bir araya geldik. Sağlık alanında yeni yaklaşımlar ortaya konması vizyonu doğrultusunda ilgili birçok paydaşı ortak bir zeminde buluşturacak Sağlıkfest’e ev sahipliği yapmaktan ötürü heyecanlıyız. Sağlıkfest, sadece akademisyenlerin, profesyonellerin ve öğrencilerin bir araya gelmesini sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda sağlık alanına dair yenilikçi yaklaşımlar geliştirecek, mevcut yapıyı geliştiren yenilikçi model tasarımlarının ortaya çıkmasına katkıda bulunacak. Sağlıkfest, sektördeki son gelişmeleri takip etmek, deneyimleri paylaşmak ve geleceğin sağlık profesyonellerini buluştumak için önemli bir fırsat sunacak” diye konuştu.

Sağlıkfest’in yarışma ve festival olmak üzere iki ayrı boyutta düzenleneceğini belirten Rektör Kırışık, “Festivalin alan etkinlikleri kapsamında sağlık alanındaki birçok paydaşı ortak bir zeminde bir araya getireceğiz. Bu anlamda mesleki, kültürel, sanatsal, eğitsel ve sportif içerikli alan etkinlikleri düzenlenecek. Atölye çalışmaları, tiyatro, müzik ve şiir dinletisi, konser, kültürel etkinlikler, spor turnuvaları, kurumsal paydaşların tanıtım, stant ve sergi uygulamaları, imza, söyleşi ve canlı yayın şeklinde çok sayıda etkinlikler planlıyoruz. Katılımcılar, sağlık alanında önemli çalışmalar yapan akademisyenlerden, fikir ve kanaat önderlerinden edinecekleri bilgi ve deneyimlerle sağlık konularında bilgi sahibi olacak” dedi.

Rektör Kırışık, model tasarım yarışmalarıyla gençleri Türkiye’nin ve dünyanın sağlık alanındaki sorunlarına çözüm üretmeye teşvik edeceklerini bildirerek, “Sağlıkfest’in, yarışma boyutunda sağlık alanındaki bulguları, araştırmaları ve gelişmeleri paylaşma imkânı sunuyor, Türkiye Yüzyılında emin adımlarla ilerlememize zemin hazırlamayı amaçlıyoruz. Bu anlamda, gençlerimiz sağlık alanına dair sorunlara çözüm üretecek, tasarladıkları sosyal modelleri proje haline getirerek yarışmalarımıza başvurabilecek” ifadelerini kullandı. Rektör Kırışık, yarışma başvuru süreçleri ile ilgili bilgileri kısa sürede kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti.

Sağlık alanında yenilikçi yaklaşımlar geliştirmek amacıyla düzenlenecek Sağlıkfest, 6-7 Kasım’da Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşecek. Sağlıkfest Model Tasarım Yarışmaları toplamda 6 kategoride lise, lisans ve lisansüstü öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşecek.

Karabukte SAGLIKFEST Duzenlenecek2 jpg

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Dünya Yayın: 30.04.2024 20:48
İhlas Haber Ajansı
Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Samsun’a bu yıl 102,5 milyon TL’lik yatırım yapılacak.

Orman Bölge Müdürlüğü’nün bu yatırım döneminde Samsun’da bulunan 63 projesinin toplam tutarı 102,5 milyon TL. Bu projelerin 42’sini inşaat, 20’sini orman ve 1’ini de hayvancılık projeleri oluşturuyor. Yatırımların 20,5 milyon TL’lik kısmını ağaçlandırma, 46,9 milyon TL’lik kısmını yol yapım/onarın çalışmaları, 12 milyon TL’lik kısmını ORKÖY projeleri, 19,5 milyon TL’lik kısmını fidan üretimi ve 3,5 milyon TL’lik kısmını da odun dışı çalışmalar kapsıyor. 2002 yılında Samsun’da 369 bin 517 hektar alan olan orman varlığı, yapılan çalışmaların ardından 389 bin 478 hektar alana çıkartıldı.

2 milyona yakın 134 türdeki fidan üretilip, Türkiye’ye dağıtılıyor

134 değişik türde fidan üretilen Samsun’da Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bu fidanlar ormanlara dikiliyor, reyonlarda teşhir ediyor ve Türkiye’nin her yerine gönderiliyor. 2024 yılında Samsun’da bulunan Bafra, Vezirköprü ve Samsun fidanlıklarında üretilmesi hedeflenen 1 milyon 850 bin adet fidandan 1 milyon 250 bin adetinin üretimi tamamlandı. Kalan 600 bin fidanının üretimi ise bu yatırım dönemi sonuna kadar tamamlanacak. Ayrıca 2 milyon adet fidanın tamamına ise bakım yapıldı.

Kırsaldan kente göçü önlemek için 12 milyon TL’lik kredi desteği

Orman Köylülerinin Kalkındırılması ve Destekleme Projesi (ORKÖY) faaliyetleri çerçevesinde Samsun’da 2024 yılında süt sığırcılığı (14), üretim geliştirme (traktör-4), tambur (16) ve arıcılık (9) olmak üzere 43 aileye toplamda 12 milyon TL’lik kredi desteği verilecek. ORKÖY kredi destekleriyle proje kapsamında orman köylüsüne ekonomik destek sağlanarak, kırsaldan kente göçün önüne geçilmek amaçlanıyor.

Doğal türler orman köylüsüne gelir kapısı oluyor

Bölge müdürlüğüne bağlı ormanlarda defne, kestane, kocayemiş, taflan, sandal, tavşan memesi, menengiç, mavi yemiş, sumak, ahlat, kuşburnu, kızılcık, yemişen, üvez, yabani erik, böğürtlen, ada çayı, dağ nanesi, kekik, kantaron, sıklamen, salep, alıç ve yabani elma türleri doğal yayılış gösteriyor. Bu kapsamda Samsun’da 25 bin dekar defne ormanından yıllık yaklaşık 1,5 ton üretim yapılırken, köylüye de 16,5 milyon TL gelir sağlıyor. Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanıyor. Yurt dışından oldukça talep gören mantar türü, orman köylülerine önemli bir gelir kapısı sağlıyor. Ayrıca il genelinde 40 bin dekar kestane ormanında yıllık yaklaşık 400 ton üretim yapılıyor ve köylüye 2,4 milyon TL gelir sağlıyor.

Yatırım faaliyetleri kapsamında müdürlük tarafından 2 milyon TL destek ile bu yıl içerisinde 1 adet ekoturizm rotası oluşturulacak.

Bu yıl içerisinde 1,5 milyon TL ödemek ile 1 adet de bal ormanı oluşturulacak.

Müdürlük tarafından ayrıca bu yıl içerisinde 600 bin TL ödenek ile 2 ton tohum üretilecek.