Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Karabük’te Polis, Yanlış Okula Gelen Öğrencilere Yardım Etti

Manşet Yayın: 08.06.2024 13:06
A+ A-
Karabük’te Polis, Yanlış Okula Gelen Öğrencilere Yardım Etti

Karabük’te Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girmek için Antalya’dan gelen iki aday, yanlış kampüse gelince sınava 10 dakika kala polis ekiplerinin yardımıyla sınav merkezine yetiştirildi.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) düzenlenen 2024 yılı YKS’nin ilk oturumu TYT, ülke genelinde olduğu gibi Karabük’te de saat 10.15’de başladı. Saatler öncesinden sınava gireceği Karabük Üniversitesine gelen adaylar dolayısıyla araç yoğunluğu yaşandı. Bu yıl araçların üniversite geçişine izin verilmesi sonucu uzun araç kuyrukları nedeniyle bazı öğrencileri sınav merkezlerine motorize trafik ekipleri ve polis otoları ile yetiştirdi.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girmek için yaklaşık 800 kilometrelik uzaklıkta olan Antalya’dan geldikleri öğrenilen iki aday Karabük Üniversitesi Merkez Yerleşkesine geldiklerinde sınav yerlerinin Safranbolu’daki Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi olduğunu fark ettiler. Büyük panik yaşayan öğrencilerin yardımına üniversite önünde bekleyen Trafik Şube Müdürü Aydemir Şahin yetişti. Şahin, öğrencileri ekip otosuna bindirirek vakit geçmeden Safranbolu ilçesindeki sınav merkezine yetiştirildi.
Dışarıda bekleyen bazı aileler çocukları için Kuran-ı Kerim okurken, sınav merkezlerine yakın yerlerdeki veliler bölgeden uzaklaştırıldı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kardiyoloji uzmanı uyardı: “Ani kardiyak ölüm ve kalp krizi riskine dikkat”

Sağlık Yayın: 30.09.2024 12:22
İhlas Haber Ajansı
A+ A-
Kardiyoloji uzmanı uyardı: “Ani kardiyak ölüm ve kalp krizi riskine dikkat”

Ani kardiyak ölümün en sık nedeninin tanı konulmamış kardiyovasküler hastalıklar olduğunu söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Yaşan, “Çocuklarda başlıca neden doğuştan gelen kalp hastalıkları iken erişkinlerde en sık neden koroner arter hastalığıdır. Ani kardiyak ölümde kilit nokta, ölümün ani ve beklenmedik olmasından dolayı olayın çevrede şok ve travmaya neden olmasıdır” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Mustafa Yaşan, ani kardiyak ölüm ve kalp krizi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Ani kardiyak ölümün, semptomların başlamasından sonraki bir saat içinde ani bilinç kaybı ile kendini gösteren kardiyak nedenlere bağlı doğal ölüm olarak tanımlandığını belirten Uzm. Dr. Mustafa Yaşan, “Ani kardiyak ölümde kilit nokta, ölümün ani ve beklenmedik olmasından dolayı olayın çevrede şok ve travmaya neden olmasıdır. ABD’de yılda 300 bin kişi, Türkiye’de ise yılda yaklaşık 70 bin, günde ise 190 kişi ani kardiyak ölüm nedeniyle kaybediliyor“ diye konuştu.

“En sık nedeni tanı konulmamış kardiyovasküler hastalıklar”

Ani kardiyak ölümün en sık nedeninin tanı konulmamış kardiyovasküler hastalıklar olduğunu söyleyen Dr. Yaşan, “Çocuklarda başlıca neden doğuştan gelen kalp hastalıkları iken erişkinlerde en sık neden koroner arter hastalığıdır. Koroner arter hastalığı kalbi besleyen damarlarda ateroskleroz denilen iltihabi yağ damlacıkları nedeniyle meydana gelen daralmalar sonucu oluşur. Bu iltihabı yağ plaklarının henüz tahmin edilemeyen bir zamanda ani olarak yırtılması ve damar içinde pıhtı oluşturması kalp krizine neden olur. Kalp krizi ise ani kardiyak ölümün ana nedenidir” şeklinde konuştu.

“Genellikle ilk semptom göğüs ağrısıdır”

Kalp krizi sırasında genellikle hissedilen ilk semptomun göğüs ağrısı olduğunu belirten Uzm. Dr. Yaşan, “Göğüs ağrısı iman tahtasının altında, sıkıştırıcı ya da baskı tarzında olup sıklıkla terlemenin eşlik ettiği bir ağrıdır. 10 dakikadan uzun sürer ve her iki kola, karına ve çeneye yayılabilir, beraberinde bulantı, kusma, nefes darlığı olabilir” ifadelerini kullandı.

“Acil bir şekilde sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır”

Kalp krizi geçiren bir hastanın yapması gereken en önemli durumun acil bir şekilde bir sağlık kuruluşuna başvurması olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Yaşan şunları söyledi:

“Erken dönemde hastane başvurusu hem ölüm riskini hem de kalpte meydana gelecek kalıcı hasarı belirgin bir şekilde azaltır. Kalp krizi riski yüksek kolesterol, hipertansiyon, şeker hastalığı, ailesinde erken yaşta kalp krizi geçiren birisi olması durumlarında artıyor. Bu nedenle öncelikle yüksek kolesterol, hipertansiyon ve şeker hastalıklarını hekim kontrolünde etkin şekilde tedavi edilmesi gerekir. Düzenli hekim kontrollerine gitmek çok önemlidir. Bir diğer önemli risk faktörü ise sigaradır. Sigara mutlaka bırakılmalıdır. Düzenli hızlı tempo yürüyüş yapmak, fazla kilo almamak diğer önemli koruyucu faktörlerdir.”

“Covid aşılarının etkisi var mı?”

Dr. Yaşan, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Yakın zamanda yayınlanan ve ilaç şirketleri ile ilgisi olamayan yaklaşık 10 milyon aşı olan ve olmayan kişilerin karşılaştırıldığı bir çalışmada, aşı olan kişilerde kısa ve uzun dönemde kalp hastalıklarının daha az görüldüğü saptandı. Ani kardiyak ölümü önlemek için hastanın hastaneye erken dönemde ulaştırılmasının yanı sıra; hastaneye ulaşana kadar başta beyin olmak üzere hayati organlara kan akışını idame ettirmek için kalp masajı yapılması çok önemlidir. Bu nedenle toplum genelinde kalp masajı, ilk yardım eğitimleri ve insanların kalabalık olarak bulunduğu yerlerde kardiyak şok cihazlarının olması hayatidir.”

Nöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Asuman Eczanesi
Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455