Reklam
Reklam
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Haziran, 2025 15:24 tarihinde yayınlandı
0

Karabük’te ilk kez yapılan ameliyatla 10 Yıldır yürüme zorluğu çeken hasta sağlığına kavuştu

10 yıldır yürümekte zorlanan 69 yaşındaki Hayriye Kalender, Sağlık Bakanlığının onayı ile Karabük’te ilk kez gerçekleştirilen total femur protezi operasyonu sayesinde sağlığına kavuştu.
Bartın’da yaşayan ve yaklaşık 10 yıldır yürüme güçlüğü çeken Kalender, Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğine başvurdu. Yapılan tetkikler sonucu hastaya total femur protezi ameliyatı uygulanmasına karar verildi.
Operasyon, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Uygar Daşar ve ekibi tarafından hastanede ilk kez gerçekleştirildi. Kalça ve diz eklemleriyle birlikte uyluk kemiğinin tamamının protezle değiştirildiği ameliyat başarıyla tamamlandı.
Ameliyat sonrası yeniden yürümeye başlayan Hayriye Kalender, sağlık çalışanlarına teşekkür ederek, “Uygar hocamız ve ekibi sayesinde ben yürümeye başladım. On senedir yürüyemiyordum. Allah’ım bin kere razı olsun. Ekibinden de hastanesinden de çok memnunum” dedi.
Daha önce iki kez ameliyat olduğunu belirten Kalender, bu süreçte zorluklar yaşadığını ancak Karabük’teki operasyonla umut bulduğunu ifade etti.
Ameliyat süreci hakkında bilgi veren Prof. Dr. Uygar Daşar, hastanın daha önce farklı merkezlerde birçok kez ameliyat geçirdiğini aktararak, “Hem diz hem kalça protezi daha önce yapılmış ancak bu operasyonlar sonrası kemik dokusu protezi tutamayacak hale gelmişti. Bu nedenle standart protezlerle çözüm mümkün değildi” şeklinde konuştu.
“Burada bu ameliyatı gerçekleştirmenin teknik olarak zor olduğunu çünkü kullanılacak malzemelerin çok farklı olduğundan bahsettik” diyen Daşar, “Ancak anladığım kadarıyla başka bir yere gidecekti. Maddi manevi çok fazla imkanları yoktu. Çok sabır gösterdi. Altı aylık süre içinde biz böyle bir hastamızın bilgilerini, filmlerini, kan sonuçlarını hepsini birleştirdik. Sağlık Bakanlığı’nın bir uygulaması var. Bilimsel kurula böyle hastaları bilgilendiriyoruz ve bu konuda çeşitli özel implant talebinde bulunuyoruz. Bu özel protez, genellikle kemik tümörlerinde kullanılan ve tüm uyluk kemiğini, kalça ve diz eklemleriyle birlikte kapsayan bir yapı” ifadelerine yer verdi.
Ameliyatla birlikte hastanın diz ve kalça ekleminin implanttan oluştuğunu, diz ile kalça eklemi arasındaki uyluk kemiğinin tamamen alındığını kaydeden Daşar, Sağlık Bakanlığının desteğiyle yaklaşık 300-400 bin lira değerindeki implantın ücretsiz olarak temin edildiğini söyledi.
Prof. Dr. Daşar, bu operasyonun Karabük’te ilk kez gerçekleştirildiğini dile getirerek hem hastane hem bölge için önemli bir adım olduğunun altını çizdi.

AW469322 04
AW469322 02
Bizi sosyal medyadan takip edin
artvin barajinda gercegi aratmayan kurtarma tatbikati lv91secu
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Haziran, 2026 04:45 tarihinde yayınlandı
0 0

Artvin Barajı’nda gerçeği aratmayan kurtarma tatbikatı

Artvin Barajı’nda gerçekleştirilen acil durum tatbikatında, yangın nedeniyle türbin bölümünde mahsur kalan personel, AFAD ve arama kurtarma ekiplerinin çalışmasıyla başarıyla kurtarıldı.

Artvin-Yusufeli kara yolunun 40. kilometresinde bulunan Artvin Barajı’nda, olası afet ve acil durumlara karşı hazırlık seviyesinin artırılması amacıyla kapsamlı bir tatbikat gerçekleştirildi. Gerçeğini aratmayan tatbikatta, yüksek gerilim hattında meydana gelen arıza sonucu trafolarda patlama ve ardından yangın çıktığı senaryosu uygulandı.

Senaryo gereği çıkan yangına itfaiye ekipleri müdahale ederken, yoğun dumandan etkilenerek türbin bölümünde mahsur kalan personelin kurtarılması için AFAD ve Çoruh Arama Kurtarma ekipleri harekete geçti. Merdiven ve asansörlerin kullanılamadığı senaryoda ekipler, halat sistemleri kurarak mahsur kalan personele ulaştı. Personel, ipli erişim teknikleri kullanılarak bulunduğu noktadan güvenli şekilde tahliye edilerek sağlık ekiplerine teslim edildi.

Artvin İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Arama Kurtarma Operasyon Şefi İsmail Hanlıoğlu koordinasyonunda gerçekleştirilen tatbikata, AFAD, Yusufeli Belediyesi İtfaiyesi, jandarma, Çoruh Arama Kurtarma Derneği ve Artvin Barajı çalışanlarından oluşan 40 personel katıldı.

Tatbikatın ardından açıklamalarda bulunan Artvin AFAD İl Müdürlüğü Şube Müdürü Ömer Burak Korucu, çalışmanın amacının acil müdahale ekiplerinin kapasitesini geliştirmek ve personelin yangın konusundaki farkındalığını artırmak olduğunu söyledi. Korucu, “Paydaş kurumlarımızla koordineli şekilde yürüttüğümüz tatbikatta yangına müdahalenin ardından içeride mahsur kalan personele statik istasyon kurularak iple erişim sağlandı. Yaralı personel güvenli şekilde tahliye edilerek sağlık ekiplerine teslim edildi. Tatbikatımıza toplam 40 personel katılırken, müdahale ekibimiz 17 kişiden oluştu. Tatbikatımızı başarıyla tamamladık. Bundan sonra da bu çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Artvin’in afet ve acil durumlar açısından çeşitli riskler barındırdığına dikkat çeken Korucu, her türlü olumsuz duruma hazırlıklı olmak amacıyla personelin düzenli tatbikatlarla eğitim ve tecrübelerinin artırıldığını ifade etti.

Artvin Barajı İdari İşler Sorumlusu Hakan Öztürk ise AFAD, jandarma, itfaiye ve Çoruh Arama Kurtarma ekiplerinin katılımıyla kapsamlı bir tatbikat gerçekleştirildiğini belirterek, “İlk olarak yangın senaryosu uygulandı, ardından içeride mahsur kalan personelin kurtarma çalışması gerçekleştirildi. Tatbikata katılan tüm ekiplere teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Çoruh Arama Kurtarma Derneği Başkanı Tolga Şatır da tatbikatta aktif görev aldıklarını ifade ederek “Bu tür çalışmalar hem ekiplerimizin kendisini geliştirmesi hem de olası afet ve acil durumlara hazırlıklı olunması açısından büyük önem taşıyor. Amacımız, Artvin’de yaşanabilecek her türlü afette AFAD’a destek olmak ve topluma fayda sağlamaktır” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin