Asuman Doğan tarafından
14 Mart, 2025 11:28 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’te Gebelere Ücretsiz Tdab Aşısı Uygulaması Başlıyor

Boğmaca hastalığına karşı koruyuculuğu artırmak amacıyla, halen uygulamada olan

Tetanos-Difteri (Td) Aşısı yerine, her gebelik döneminde Tetanos - Difteri - Aselüler Boğmaca (Tdap) Aşısı ücretsiz olarak uygulanacak.

Karabük İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, anne ve bebek sağlığını korumak, özellikle yenidoğan döneminde hayati risk oluşturan boğmaca hastalığına karşı bağışıklık sağlamak amacıyla bu uygulamanın başlatıldığı belirtildi. Tdap aşısının, gebelik sırasında anneden bebeğe geçen antikorlar sayesinde doğumdan sonra bebekleri de koruduğu vurgulandı.

İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, gebelerin bağlı oldukları Aile Sağlığı Merkezleri'ne başvurarak aşılarını ücretsiz yaptırabileceklerini ifade etti. Ayrıca, gebelere aşı ile ilgili detaylı bilgilendirme ve danışmanlık hizmetinin de verileceği kaydedildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Mayıs, 2025 16:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Üniversite öğrencileri Hıdırellez’i kutladı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Türk Edebiyatı ve Şiiri Araştırmaları Topluluğu, baharın habercisi Hıdırellez’i klâsik etkinliklerle kutladı. Kutlamalarda yapılan çeşitli oyunlarla öğrenciler eğlenceli vakit geçirdi.
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi yanında yer alan yeşil alanda gerçekleştirilen kutlamalar, hem eğlenceli hem de kültürel istikametiyle dikkat çekti. Şenlik, OMÜ öğretim üyelerinden Prof. Dr. Bekir Şişman’ın açılış konuşmasıyla başladı. Şişman, konuşmasında Hıdırellez’in kökenine ve kültürel manasına değinerek, "Türkler baharın gelişini iki farklı tarihte kutlamaktadır: Nevruz ve Hıdırellez. Nevruz, İslamiyet öncesine dayanan ve Doğu Türklüğü tarafından kutlanan bir bayramken; Hıdırellez, İslam sonrası devirde Hızır ve İlyas figürleri etrafında gelişen bir inanışla Batı Türklüğünde benimsenmiştir. Bu özel gün, Hızır ile İlyas’ın yeryüzünde buluştuğu gün olarak kabul edilir. Hızır, güç durumda kalanların yardımına koşan, uğradığı yerlere bolluk ve rahmet getiren bir figürdür. ‘Kul bunalmayınca Hızır yetişmez’ kelamı, bu anlayışın halk ortasındaki ifadesidir" dedi.
Kutlamalarda klâsik oyunlar ve etkinlikler ilgiyle karşılandı. Yumurta tokuşturma, halat çekme, ip atlama, çuvalla koşu, kaşıkla yumurta taşıma, yakartop, çömlekten mani çekme üzere pek çok oyunla öğrenciler keyifli vakit geçiridi.
Etkinlik, akademisyenler ve öğrencilerin ağır iştirakiyle, sevinçli ve manalı bir atmosferde sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.