Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Karabük’te Eğitim Öğretim Faaliyetleri Değerlendirildi

Gündem Yayın: 14.01.2023 16:29
Yazar:
Karabük’te Eğitim Öğretim Faaliyetleri Değerlendirildi

Karabük İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akabş, basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda 2022 yılındaki çalışmaları değerlendirdi. 2022 yılında gerçekleştirdikleri çalışmalarla okul öncesini yaygınlaştırdıklarını ifade eden Müdür Akbaş, Meslek Liselerinin öneminden de bahsederek, “Kazandırdığımız alt yapı desteği ile Meslek Liselerimizde üretim çalışmaları yıllar itibariyle artan bir ivme ile 2022 yılında 1 milyon TL ciro yaptı. 2023 yılında hedef 1.5 milyon TL olarak belirlendi” dedi.

il Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş, Esentepe Öğretmen Evinde basın mensupları ilke bir araya gelerek 2022 yılı eğitim öğretim faaliyetleri hakkında kapsamlı açıklamalarda bulundu. Akbaş yaptığı açıklamada,   “İl Genelinde 191 okulda (171 resmi, 20 özel) toplam 36.706 öğrenci (33.916 resmi, 2.790 özel) , 3.423 öğrenci ile eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. İl genelinde derslik başına 18 öğrenci düşmektedir. Ayrıca 2.430 öğrenci Açıköğretime devam etmektedir. Okul öncesi eğitimi yaygınlaştırdık. Okul öncesi eğitimin kapsamını genişlettik. 5 yaş net okullaşma oranını %99’a yükselttik.

2022 Ağustos ayı itibariyle Temel Eğitimde 10.000 Okul Projesini başarıyla tamamladık. Proje kapsamında 4 Anaokulu yapımı yapım programına alındı. Bakanlıkça gönderilen 1.2 milyon bütçe ile 18 Yeni anasınıfı açıldı. 128 okulda iyileştirme çalışmaları gerçekleştirildi. 25 okulda Destek Eğitim Odası açıldı. 11 okula Bilgisayar Laboratuvarı kuruldu, 176 adet bilgisayar kazandırıldı. Öğrencilerimize temel eğitim seviyesindeyken, çevre bilincini, sürdürülebilirlik kavramını benimsetmek, buna ilişkin uygulamaları göstermek ve uygulatmak amacıyla Bakanlığımızca hazırlanan “Çevre Dostu 1000 Okul Projesi” kapsamında 2 milyon maliyetle 6 ilçemizde 6 Çevre Dostu Okul oluşturduk.

Millî Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut Özer’in “Anadolu’ya Dönüş Projesi olarak nitelendirdiği ve eğitimin kalitesini artırmak ve eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla başlatılan Köy Yaşam Merkezleri projesi kapsamında Karabük İlinde 595 bin TL bütçe ile 5 adet Köy Yaşam Merkezi oluşturduk. Bakanlığımızın Ücretsiz Ders Kitapları Projesi kapsamında İlimiz genelinde 2022-2023 eğitim öğretim yılı için toplam 344.500 ders kitabının dağıtımı yapılarak okulun ilk gününde sıralarında hazır edildi. Öğrencilerimizin yardımcı kaynak ihtiyacının ücretsiz giderilmesi amacıyla Bakanlığımızca 2’nci sınıftan 12’nci sınıfa kadar tüm eğitim seviyelerinde hazırlanan 227.000 adet Yardımcı Kaynak Destek Paketi tüm öğrencilerimize ulaştırılmıştır. 2022-2023 eğitim öğretim yılında Karabük ilinde 3.000 öğrenci ücretsiz öğle yemeği hizmetinden yararlanmaktadır. Öğretmenevleri ve pansiyonlarda hazırlanan 3 kap sulu yemek servislerle okullarımıza dağıtılarak öğrencilerimize servis edilmektedir.

Türkiye genelinde 193 öğrenci, İlimizde ise 5 öğrenci hiç hata yapmadan birinci olmuştur. İlimiz nüfus/öğrenci sayısı oranına göre Türkiye’nin önde gelen illeri arasında yer almaktadır. 2022 YKS sonuçları doğrultusunda alınan veriler doğrultusunda İlimizin kitlesel başarısının önceki senelere göre arttığı gözlemlenmektedir. Müdürlüğümüzce YKS puan türlerine göre başarı sırası ilk 20.000’i baz alarak gerçekleştirilen çalışmada farklı ortaöğretim okullarımızdan sınava giren 112 öğrencimizin Türkiye Geneli ilk 20.000 içerisinde yer aldığı görülmektedir” dedi.

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİNE KAYITLI ÖĞRENCİ SAYIMIZ 3 BİNE YAKLAŞTI

Mesleki Eğitim Merkezine kayıtlı öğrenci sayısının 3 bine yaklaştığını belirten Müdür Akbaş, “2021 Aralık ayı itibariyle 15 meslek lisemizde Mesleki Eğitim Programı uygulanmaya başlanarak 366 olan Mesleki Eğitim Merkezi öğrenci sayısı 1 yılda 3 bine yaklaşarak 2.828 oldu. Son 2 yılda hazırladığımız SOGEP ve BAKKA projeleri ile Meslek Liselerimize 4,5 milyon TL’lik makine ve teçhizat kazandırdık. Kazandırdığımız altyapı desteği ile Meslek Liselerimizde üretim çalışmaları yıllar itibariyle artan bir ivme ile 2022 yılında 1 milyon TL ciro yaptı. 2023 yılında hedef 1,5 milyon TL olarak belirlendi. Mesleki ve teknik eğitim kurumlarının sektör liderleri ile yoğun bir şekilde etkileşim hâlinde olmaları eğitim-istihdam-üretim üçgeninin güçlenmesi amacıyla fabrikalar kuran fabrika KARDEMİR Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile İkili Mesleki Eğitim Uygulama Protokolü imzaladık Protokol kapsamında 2021-2022 eğitim öğretim yılında 30, 2022- 2023 eğitim öğretim yılında 30 olmak üzere toplam 60 öğrencimizin uygulamadan yararlanmasını sağladık” dedi.

“KÜTÜPHANESİZ OKULUMUZ KALMADI”

Kütüphanesiz okul kalmadığını  ifade eden Akbaş, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Bakanlığımızca gerçekleştirilen “Kütüphanesiz Okul Kalmayacak” projesi kapsamında İlimizde de kütüphanesi olmayan okullarda yeni kütüphaneler kuruldu, mevcut kütüphanelerde zenginleştirme çalışmaları yürüttük. Bu kapsamda okullarımızın tamamına kütüphane kurarken ayrıca 9 tane Sıfır Atık Kütüphanesi yaptık. Kitap Sayımız %100 Arttı Tüm okullarımızda kütüphane kazandırırken kitap sayımızı da arttırdık. Kasım 2021 tarihinde 91.703 olan kitap sayısını 2022 Aralık ayı itibariyle 201.621’e yükselttik. Fatih Projesi kapsamında etkileşimli tahtası olmayan okulumuz kalmadı. Fatih Projesi kapsamında okullarımıza şimdiye kadar 1.854 Etkileşimli Tahta, 167 Çok Fonksiyonlu Yazıcı, 519 Web Kamera, 6.412 Tablet Bilgisayar ve 5.441 internet erişim noktası gönderdik.

2022 yılında İlimizde bulunan 6 Halk Eğitim Merkezimizde açılan 2.136 kursa 63.342 kursiyerin katılımın sağladık. COVİD-19 salgını öncesi 29.000 olan kursiyer sayısını 63.000 e taşıdık. Covid-19 salgını sonucu ortaya çıkan sorunları öğretmen, veli ve öğrenci işbirliği ile aşabilmek, bu sorunlarla baş edebilmenin yollarını hep birlikte bulabilmek için Bakanlığımız tarafından Aile Okulu Projesi hazırlanıp, Aile Okulu Eğitimleri başlatıldı. İlimizde 10 farklı konuda açılan 111 kursa 80 erkek, 2391 kadın olmak üzere toplam 2.671 kursiyerin katılımın sağladık.

Karabük İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz İle Türkiye Sakatlar Derneği Karabük Şubesi arasında imzalanan İşbirliği Protokolü ile Karabük Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde “Tekerlekli Sandalye Tamir Atölyesi” oluşturduk.

Gençlerimizin okuyan, okuduğunu anlayan, millî ve manevi değerlerimizi bilen ve sahip çıkan, Milletimizin alî hedefleri doğrultusunda geleceği imar edecek bireyler olarak yetişmelerine katkı sunmak amacıyla “Anadolu Mektebi Yazar Okumaları” projesini İlimizde de hayata geçirdik. Proje çalışmaları 50 okulumuzda (22 lise, 28 ortaokul) 90 öğretmen ve 1.309 öğrenci ile devam etmektedir. 2022 yılında İlimizden hazırlanan 7 proje Ulusal Ajans tarafından kabul edilerek Hibe almaya hak kazanmıştır. 7 proje ile toplamda 362.329 avro hibe desteği alınmış. Geçtiğimiz yıl coşkuyla kutladığımız, bilime, sanata ve zanaata doyduğumuz TÜBİTAK 4007 Bilim Şenliğimizin bu yıl ikincisini gerçekleştirildi. Projemizin uygulamasında hedef kitlemiz olan okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerimiz 6-7-8 Ekim tarihlerinde 3 günde toplam 84 atölyede etkinlik yapmışlardır.

2022 yılında İlimiz yapım programında yer alan 3 okulumuzun (Eskipazar Ortaöğretim Pansiyonu, Şehit Umut Aytekin Ortaokulu, Şehit Metin Arslan İlkokulu) inşaatları tamamlanarak hizmete açılmıştır. Ayrıca 2022 yılında yapımına başlanan 8 okul inşaatımızda çalışmalar devam etmektedir. Bakanlığımızca öğrencilerimizin daha dayanaklı ve sağlıklı fiziki ortamlarda eğitim öğretim faaliyetlerine ulaşımını sağlamak amacıyla yeni okul yapımının yanı sıra mevcut okullarımızın durumları ile ilgili depremsellik analizleri yaptırılarak dayanaklılık durumları tespit edilmektedir. Bu kapsamda 2022 yılında 1 okulun güçlendirme çalışmaları tamamlandı. 8 okul binası güçlendirme çalışmaları ise halen devam etmektedir.” (Nurettin Acar)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kastamonu Üniversitesi ile Karaganda Buketov Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı

Kastamonu Yayın: 28.04.2024 08:12
İhlas Haber Ajansı
Kastamonu Üniversitesi ile Karaganda Buketov Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı

Kastamonu Üniversitesi ile Kazakistan’ın Karaganda Buketov Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, beraberinde Dış İlişkiler Ofisi Genel Koordinatörü Doç. Dr. Mustafa Öztürk Akcaoğlu ve Öğretim Görevlisi Mehmet Bolluk ile birlikte Kazakistan’ın Karaganda şehrinde bulunan Karaganda Buketov Üniversitesi’ni ziyaret etti. İki üniversite arasındaki iş birliğini güçlendirmek ve ortak çalışmalar yapmak amacıyla gerçekleştirilen törende bir protokol imzalandı.

Görüşmelere ve imza törenine, Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Karaganda Buketov Üniversitesi adına Rektör Vekili Prof. Dr. E. M. Tajvaev, Rektörlük Ofisi Başkanı Serik Kalkamanov ve birçok akademisyen katıldı.

İki üniversite arasında imzalanan anlaşma ile Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü ile Karaganda Buketov Üniversitesi Ekonomi Fakültesi Turizm Bölümü, ayrıca Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü ile Karaganda Buketov Üniversitesi Filoloji Fakültesi Kazak Dili ve Edebiyatı Bölümleri arasında çift diploma programlarını da içeren iş birliği sağlanacak.

İmza töreninde konuşan Kastamonu Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, 2022’de başlayan Mevlana Programı iş birliğinin bu protokolle genişletildiğini ve imzalanan belgenin iki ülke arasındaki tarihi ve kültürel bağları akademik iş birliğiyle daha da güçlendireceğine inandıklarını belirtti. Rektör Topal, protokolün üniversitelerin ve ülkelerin birbirini daha iyi tanımasına ve iş birliği potansiyelini daha etkin bir şekilde kullanmasına imkan tanıyacağını vurguladı.

Karaganda Buketov Üniversitesi Rektör Vekili E.M. Tajbaev ise bu tür iş birliklerinin öğrenci ve akademisyenlerin kültürel ve akademik deneyimlerini artıracağına inandıklarını ve Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkilerin derinleşmesine katkı sağlayacağını belirtti. Görüşmelerde, iki üniversite arasındaki iş birliğini geliştirme imkanları da ele alındı. Rektör Topal başkanlığındaki heyet, Saryarkinsk Arkeoloji Müzesi, Fizik ve Teknoloji Fakültesi Laboratuvarları ve Karlak Müzesi’ni ziyaret etti. Ziyaretin ikinci gününde Doç. Dr. Mustafa Öztürk Akcaoğlu, Yabancı Diller Fakültesi’ndeki Türk Dili Sınıfı’nda Erasmus+ KA171 Projesi çerçevesinde üniversite yönetimine, fakülte yönetimine ve Türk Dili Bölümü öğrencilerine Kastamonu Üniversitesi hakkında sunum gerçekleştirdi.

Karaganda Buketov Üniversitesi ziyareti sonrasında, Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal başkanlığındaki heyet, T.C. Astana Büyükelçisi Mustafa Kapucu ve Eğitim Müşaviri Ömer İnan ile bir araya geldi. Görüşmelere, Karaganda Buketov Üniversitesi’nde görevli Asuman Ergün de katıldı.

Görüşmelerde, Türkiye ile Kazakistan arasındaki eğitim alanındaki iş birliği imkanları ve potansiyelleri ele alındı. Rektör Topal, Türkiye’nin eğitimdeki deneyimlerini ve kazanımlarını paylaşma konusundaki kararlılığını vurguladı. Büyükelçi Mustafa Kapucu ise, Türkiye-Kazakistan arasındaki eğitim iş birliğinin her iki ülkenin de kalkınmasına önemli katkılar sağlayacağını belirterek, bu tür ziyaretlerin ilişkilerin daha da güçlenmesine vesile olduğunu ifade etti.

Eğitim Müşaviri Ömer İnan da özellikle dil ve kültür alanlarında yapılan iş birliklerinin öğrenci ve akademisyenler arasında köprüler kurarak ilişkilerin derinleşmesine katkı sağlayacağını dile getirdi.