Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
19 Temmuz, 2022 13:53 tarihinde yayınlandı
0

Karabük’te COVİD-19’da Korkutan Tablo

İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Sarı, Karabük’te koronavirüs vaka sayılarındaki artışın her geçen gün devam ettiğini belirterek, geçtiğimiz hafta günlük 50 olan vaka sayısının şimdilerde  300’leri geçtiğini söyledi.  987 Kişinin evlerinde karantinada olduğunu açıklayan İl Sağlık Müdürü Sarı, hastanede ise 15 hastanın bulunduğunu, bunlardan 12 tanesinin serviste yatarak tedavi gördüğünü,  3 hastanın da yoğun bakımda olduğunu bildirdi.

Filyasyon ekiplerinin Kurban Bayramında yoğun bir şekilde çalıştığını ifade eden Sarı; Hastane acillerinde  yeniden bir yoğunluk oluştuğunu belirterek, çok sayıda vatandaşın test vermek için hastanelere başvurduğunu söyledi.

Koronavirüs vakasına bağlı olarak hastanede yatan sayısında ciddi bir artış olmadığını vurgulayan Müdür Sarı, Vatandaşlara kalabalık ortamlara girişlerinde maske takma tavsiyesinde bulunarak, “Vatandaşlarımız Toplu taşıma araçlarında ve kalabalık ortamlarda mutlaka maske taksınlar, sosyal mesafe kurallarına ve hijyene riayet etsinler” dedi.

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDEN COVİD-19 BİLGİLENDİRMESİ

Karabük İl Sağlık Müdürlüğü tarafından vatandaşlara COVİD-19 Bilgilendirmesi yapıldı. Bilgilendirmede;  “COVİD-19 pozitif vaka veya temaslı olarak karantinaya alınan vatandaşlarımıza, filyasyon ekiplerimiz tarafından gerekli hallerde ilaç dağıtımı, test alımı ve istirahat raporu verilmesi sağlanmaktadır.

Bulunduğunuz bölgeye bağlı filyasyon ekipleri, karantinaya alınan kişileri kendi planlamaları doğrultusunda aramakta ve ihtiyaç halinde ziyarete gelmektedir. COVİD-19 tanılı hasta ilaç talebi (65 yaş üstü), COVİD-19 aşı durumu sorgulama, yatağa bağımlı vatandaşlarımızın aşı talebi, test sonucu  öğrenme, rapor alma gibi taleplerini Müdürlüğümüz bünyesinde oluşturulan COVİD-19 Operasyon Çağrı Merkezinin 0370 433 81 53 nolu telefonundan (09.00-19.00 saatleri arası) bilgi alabilirsiniz ” ifadelerine yer verildi.

EN SON ÖLÜM 8 HAZİRAN’DA GERÇEKLEŞMİŞTİ

Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde koronavirüs testi pozitif çıktıktan sonra tedavi altına alınan R.Y (91) yaşamını yitirdi. Bu ölümlerle birlikte Karabük’te vakanın başladığı günden buyana   ölenlerin sayısı 732’ye yükselmiş oldu.  Karabük’te koronavirüse bağlı en son ölüm 8 Haziran tarihinde gerçekleşmişti. (Nurettin Acar)

 

 

Bizi sosyal medyadan takip edin
swaaaaaaa
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
22 Mayıs, 2026 11:10 tarihinde yayınlandı
0

Karabük’te doğurganlıkta alarm veren tablo

Türkiye’de doğurganlık hızındaki düşüş sürerken, Karabük dikkat çeken iller arasına girdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2025 Doğum İstatistikleri’ne göre Türkiye genelinde toplam doğurganlık hızı 1,42 çocuk seviyesine geriledi. Böylece Türkiye, nüfusun kendini yenileme seviyesi olarak kabul edilen 2,10’un oldukça altında kalmayı sürdürdü.

Verilere göre doğurganlık hızının en yüksek olduğu il 3,15 çocukla Şanlıurfa oldu. Onu 2,53 ile Şırnak, 2,23 ile Mardin ve 2,14 ile Diyarbakır izledi.

Listenin diğer ucunda ise dikkat çekici bir tablo oluştu. En düşük doğurganlık hızı 1,09 çocukla Bartın’da kaydedilirken, hemen ardından 1,10 ile İzmir geldi. 1,11 çocuk oranıyla Ankara, Zonguldak, Karabük ve Eskişehir en düşük doğurganlık hızına sahip iller arasında yer aldı.

Özellikle Karabük’ün Türkiye’nin en düşük doğurganlık hızına sahip illeri arasına girmesi, kentteki demografik dönüşümü yeniden gündeme taşıdı. Uzmanlara göre sanayileşme, genç nüfusun büyükşehirlere göç etmesi, ekonomik kaygılar ve evlilik yaşının yükselmesi gibi etkenler Karabük’te doğum oranlarının düşmesinde önemli rol oynuyor. Üniversite kenti kimliği ve yaşlanan nüfus yapısı da bu tabloyu etkileyen faktörler arasında gösteriliyor.

TÜİK verileri ayrıca, 2025 itibarıyla 76 ilin doğurganlık hızının nüfus yenilenme seviyesi olan 2,10’un altında kaldığını ortaya koydu. 2017’de yalnızca 4 ilin doğurganlık hızı 1,50’nin altındayken, bu sayı 2025’te 59 ile çıktı.

Uzmanlar, Karabük gibi düşük doğurganlık oranına sahip illerde uzun vadede yaşlı nüfus oranının artabileceği, iş gücü ve eğitim planlamasında yeni sosyal politikaların gündeme gelebileceği değerlendirmesinde bulunuyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin