Reklam
Reklam
BORSA
Ramazan Öztürk Avatarı
Ramazan Öztürk tarafından
24 Mart, 2024 14:21 tarihinde yayınlandı
0

Karabük nüfusunun yüzde 16.58’inin borsada hesabı var

Borsada yatırıcının 1.8 milyonu İstanbul’da yaşarken, nüfusa oranla hisse senetlerine en yoğun ilgi ise Karabük’te görüldü. Karabük nüfusunun yüzde 16.58’inin borsada hesabı olduğu belirtildi.

Sözcü Gazetesi yazarlarından Tolga Uğur’un yapmış olduğu habere göre illerin nüfus oranına bakıldığında borsaya en yoğun ilginin Karabük’te görüldüğü ortaya çıktı.

Karabüklüler borsayı sevdi şeklinde Sözcü Gazetesinde yer verilen haber şu şekilde yer aldı.  Borsada yatırımcı sayısı 8 milyonun üzerinde seyretmeye devam ederken vatandaşlar, yüksek enflasyon ortamında tasarruflarını koruyabilmek için pay senetlerine yönelmeye devam ediyor. Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun (MKK) güncel verilerine göre borsadaki neredeyse her 4 yatırımcıdan biri İstanbul’da yaşarken nüfusa oranlayarak bakıldığında borsaya en yoğun ilginin Karabük’te görüldüğü ortaya çıkıyor. Türkiye nüfusunun yüzde 9.7’si, yani yaklaşık her 10 kişiden biri borsa yatırımcısı. MKK verilerine göre 8 milyon 297 bin yatırımcının 1 milyon 882 bini İstanbul’da bulunuyor. İstanbul, borsadaki yatırımcıların yüzde 22.6’sına ev sahipliği yapıyor. İstanbul’un ardından 842 bin 690 yatırımcı ile Ankara ve 519 bin 955 yatırımcı ile İzmir sıralanıyor. Borsaya en ‘soğuk’ il ise Ardahan oldu. Ardahan’da yalnızca 4 bin 804 pay senedi yatırımcısı bulunuyor. Ardahan’ı 5 bin 448 yatırımcı ile Bayburt ve 7.777 yatırımcı ile Tunceli takip ediyor.

MUŞ SON SIRADA

Nüfusa oranlayarak bakıldığında ise en ‘borsacı’ il Karabük çıkıyor. Karadeniz şehrinde 42 bin 327 hisse senedi yatırımcısı bulunuyor ve il nüfusunun yüzde 16.58’inin borsa hesabı var. Borsa yatırımcılığında Karabük’ü, Başkent Ankara takip ediyor. Ankara’da yaşayanların yüzde 14.52’si borsada. Eskişehir yüzde 12.06 ile üçüncü sırada, İstanbul yüzde 12.02 ile dördüncü sırada ve Denizli ise yüzde 11.64’lük oranla beşinci sırada yer alıyor. Borsaya en düşük ilgi ise Muş’ta görüldü. Muş’ta yaşayanların sadece yüzde 3.27’sinin borsada hesabı var. Muş’un ardından en düşük oranlar yüzde 3.48 ile Ağrı ve yüzde 3.69 ile Şanlıurfa’da tespit edildi.

İstanbul Ankara’yı 7’ye katladı

MEGAKENT İstanbul, borsadaki portföy büyüklüğünde diğer şehirleri katlamış durumda. İstanbul’daki 1.8 milyon yatırımcının borsada 2 trilyon 193 milyar lirası var. İstanbul’un ardından en büyük portföye sahip Ankara’da ise 315.5 milyar liralık hisse yatırımı bulunuyor. Bir başka ifadeyle İstanbul’un portföy büyüklüğü, Ankara’dan yaklaşık 7 kat daha büyük. Borsa yatırımcılığının en sık görüldüğü il olan Karabük’te ise 11.6 milyar liralık hisse senedi bulunuyor. MKK’nın verilerine göre borsadaki pay senetlerinin toplam büyüklüğü 12.5 trilyon TL, halka açık kısımların büyüklüğü ise 5.1 trilyon lira seviyesinde.

Bizi sosyal medyadan takip edin
beun zonguldakta duzenlenen sinai mulkiyet haklari farkindalik calistayinda yerini aldi O8sx6Ix4
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Mayıs, 2026 12:45 tarihinde yayınlandı
0
0

BEUN, Zonguldak’ta düzenlenen Sınai Mülkiyet Hakları Farkındalık Çalıştayı’nda yerini aldı

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN); Zonguldak Valiliği, Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı, Zonguldak Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ve Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğiyle gerçekleştirilen “Zonguldak Sınai Mülkiyet Hakları Farkındalık Çalıştayı” yoğun katılımla gerçekleştirildi.

Dedeman Otel’de düzenlenen çalıştay; kamu kurumlarını, üniversiteyi, sanayi kuruluşlarını ve iş dünyasını aynı platformda buluşturarak fikirden üretime, üretimden markalaşmaya uzanan sürecin ele alındığı önemli bir organizasyona sahne oldu.

Programa; Zonguldak Vali Yardımcısı Muammer Balcı, Zonguldak Belediye Başkan Yardımcısı Erol Yılmaz, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Metin Vural, BEUN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mehmet Türkmen Köse, Amelebirliği Başkanı Veli Köktürk, şirket temsilcileri ile çok sayıda akademisyen, iş insanı ve öğrenci katıldı.

Program saygı duruşu ve müzik dinletisiyle başladı

Program, aziz şehitlerin anısına gerçekleştirilen saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından BEUN Devlet Konservatuvarı akademisyenleri tarafından gerçekleştirilen müzik dinletisi katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı.

Vural: “Ortak akıl ve iş birliği büyük önem taşıyor”

Açılış konuşmasını yapan Zonguldak Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Metin Vural, sınai mülkiyet haklarının günümüzde kalkınmanın önemli unsurlarından biri hâline geldiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Bugün burada şehrimizin ortak hedefler doğrultusunda bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bilginin, emeğin ve yenilikçi fikirlerin korunması artık yalnızca bireysel olarak değil; toplumsal ve ekonomik bir sorumluluk hâline gelmiştir. Bu anlamlı organizasyonun gerçekleştirilmesine katkı sunan başta Zonguldak Valiliğimiz olmak üzere, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitemize, Cumhuriyet Başsavcılığımıza, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansımıza, Ticaret ve Sanayi Odamıza ve emeği geçen tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Üniversite-sanayi iş birliğinin güçlenmesiyle birlikte şehrimizin üretim ve girişimcilik alanında daha güçlü bir noktaya ulaşacağına inanıyorum.”

Prof. Dr. Saraç: “Bilgi ancak korunduğunda toplumsal değere dönüşür”

BEUN Sınai Mülkiyet Hakları Birimi Sorumlusu Prof. Dr. Şenay Saraç ise konuşmasında sınai mülkiyet haklarının önemine dikkat çekerek konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün Üniversitemiz öncülüğünde Zonguldak’ta önemli bir çalıştayın gerçekleşmesine imza atıyoruz. Bizler akademisyenleri olarak bilgiye, üretime ve yenilikçi fikirlere değer veren ortak bir anlayışı güçlendirmenin oldukça önemli olduğunu ifade ediyoruz. Günümüzde kalkınmanın temelinde artık yalnızca üretmek yoktur. Üretilen bilgiyi koruyabilmek, markalaştırabilmek ve ekonomik değere dönüştürebilmek yer almaktadır. Patentten markaya, tasarımdan coğrafi işaretlere kadar uzanan sınai mülkiyet hakları; ülkelerin rekabet gücünü doğrudan etkileyen önemli alanlardan biridir. Özellikle üniversiteler; bilgi üreten, teknoloji geliştiren ve topluma yön veren stratejik merkezler hâline gelmiştir. Bu noktada Sayın Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’in ortaya koyduğu vizyon ve destekler bizler için son derece kıymetlidir. Üniversitemizde bilimsel üretimin korunmasına yönelik oluşturulan farkındalık sayesinde önemli başarılara imza atılmıştır. Son dört yılda yürütülen çalışmalar neticesinde Üniversitemizin Türk Patent ve Marka Kurumu üniversiteler sıralamasında 19’uncu sıraya yükselmesi bizler adına büyük bir gurur kaynağı olmuştur.”

Prof. Dr. Kutoğlu: “Üniversite-sanayi iş birliği şehrimizin kalkınması için oldukça önemlidir”

BEUN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ise çalıştay kapsamında yaptığı konuşmada sınai mülkiyet haklarının ekonomik kalkınma açısından da büyük önem taşıdığını ifade ederek şu sözleri ifade etti:

“Bugün burada üniversite, kamu kurumları ve sanayi kuruluşlarının ortak hedefler doğrultusunda bir araya gelmesi oldukça kıymetlidir. Bilgi üretiminin hızla arttığı çağımızda, üretilen fikrin korunması ve toplumsal faydaya dönüştürülmesi büyük önem taşımaktadır. Üniversiteler olarak bizler bulunduğu şehirlerine, bölgelerine ve ülkelerine değer katan kurumlardır. Bu nedenle üniversite-sanayi iş birliğinin güçlendirilmesini son derece kıymetli buluyoruz. Bu anlamlı çalıştayın düzenlenmesine öncülük eden ve üniversitemizde bilimsel üretim ile sınai mülkiyet kültürünün gelişmesine büyük katkı sağlayan Sayın Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’e şükranlarımı sunuyorum. Aynı zamanda Zonguldak Valiliğimize, Cumhuriyet Başsavcılığımıza, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğümüze, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansımıza, Ticaret ve Sanayi Odamıza, katkı sunan tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki bugün burada ortaya konulan fikir alışverişi ve iş birliği ortamı, şehrimizin geleceği adına önemli kazanımlar sağlayacaktır.”

Rektör Özölçer: “Bilimsel üretim ülkemizin geleceğine yön veren stratejik bir güçtür”

Program kapsamında değerlendirmelerde bulunan BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, sınai mülkiyet haklarının hukuki olmasının yanı sıra aynı zamanda bilimsel, ekonomik ve toplumsal kalkınmanın önemli bir parçası olduğunu ifade ederek şu sözleri dile getirdi:

“Çağımızda milletlerin gerçek zenginliği; insan aklının ortaya koyduğu bilgi, teknoloji ve yenilikçi fikirlerle ölçülmektedir. Üreten, araştıran ve geliştiren toplumlar; ancak ortaya koydukları bu değerleri koruyabildikleri ölçüde önemli başarılara imza atabilirler. Üniversiteler günümüzde yalnızca eğitim veren, bireyleri mesleğe hazırlayan bilim yuvaları değildir. Nitelikli ve çözüm sağlayan bilgileri ortaya koyan, teknoloji geliştiren, topluma yön veren ve ülkesinin kalkınmasına katkı sunan öncü merkezlerdir. Bizler de Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak bilimsel çalışmaları yalnızca akademik bir çıktı olarak görmüyoruz. Bu çıktıları aziz ülkemizin geleceğine katkı sunan önemli bir güç olarak değerlendiriyoruz.

Gençlerimizin araştıran, sorgulayan, üreten ve fikir geliştiren bireyler olarak yetişmesini son derece önemsiyoruz. Çünkü inanıyoruz ki fikir korunursa üretim büyür, üretim büyürse kalkınma güçlenir. Üniversitelerimizin bilgi birikimi ile sanayimizin üretim gücü birleştiğinde ortaya yalnızca ekonomik değer koyulmayacak. Aynı zamanda güçlü bir gelecek vizyonu da ortaya çıkacaktır. Bu vesileyle böylesine kıymetli bir çalıştayın düzenlenmesinde emeğ geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Çalıştay yoğun ilgi ile tamamlandı

Alanında uzman isimlerin sunumlarıyla devam eden çalıştayda; patent süreçleri, marka yönetimi, teknoloji transferi, girişimcilik ekosistemi, coğrafi işaretler ve üniversite-sanayi iş birliği gibi birçok önemli konu ele alındı. Yapılan sunumların ve konuşmaların ardından çalıştay sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin