Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Karabük, Haddecilikte Marka Oldu

Manşet Yayın: 19.12.2023 14:07 |Güncelleme:27.12.2023 16:24
Karabük, Haddecilikte Marka Oldu

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Çapraz,  Karabük’teki haddehanelerin çalışma hayatında en büyük istihdam kapısı olduğunu belirterek, “İlimiz haddehanelerinde yetişen mühendisler, ustabaşılar ve işçiler memleketin dört bir yanında demir çelik sektöründe fabrikalarda görev almış, aranan kalifiye elemanlar olmuştur. Kısacası Karabük bu sektörde bir marka olmuştur” dedi.

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (TSO)  Başkanı fatih Çapraz, Karabük’teki haddehanelerin önemli bir istihdam kapısı olduğunu söyledi. Karabük’teki haddehanelerde yetişen mühendislerin, ustabaşılar ve işçilerin Türkiye’nin dört bir yanında demir çelik sektöründe fabrikalarda görev almış aranan kalifiye elemanlar olduğunu belirten Başkan Fatih Çapraz, bunun artarak devam etmesi ve kalifiye eleman sıkıntısını gidermek için Karabük’teki Meslek Liselerinde açılan Haddecilik Bölümü ile bu sorunun çözüleceğine işaret etti.

Başkan Çapraz; “Ülkemizin imarına, sanayisine hizmet eden haddehaneler aynı zamanda bir okul, bir eğitim yuvası olarak da hizmet vermiştir. İlimiz haddehanelerinde yetişen mühendisler, ustabaşılar ve işçiler memleketin dört bir yanında demir çelik sektöründe fabrikalarda görev almış, aranan kalifiye elemanlar olmuştur. Kısacası Karabük bu sektörde bir marka olmuştur” dedi.

Türkiye’nin  ilk ağır sanayi kuruluşu Demir Çelik fabrikasının Karabük’te temellerinin atılışı ile birlikte zaman içerisinde fabrikanın ürünlerini işlemek üzere Haddehaneler kurulduğunu hatırlatan Başkan Çapraz, “Yıllar içerisinde haddehanelerimizin üretim yöntemleri, makinaları, bilgi gereksinimi ve yasal mevzuatları bu işte çalışacak nitelikli işgücünün eğitimli olması gerekliliğini ortaya koymuştur. Bugün sektörün ülkemizde ki kurucusu KARDEMİR başta olmak üzere ilimizde faaliyet gösteren Haddehaneler çalışma hayatımızda en büyük istihdam kapısı olarak görülmektedir. Ancak yasal mevzuatlar ve çağın gerektirdiği nitelikli personel ihtiyacı Meslek Liselerimizin önemini bir kere daha ortaya koymuştur.

Bu gerçeği gören Karabük Ticaret ve Sanayi Odası, Karabük Özel Sektör Demir Çelik Haddecileri Derneği yakın bir gelecekte ortaya çıkacak bu nitelikli çalışan kaynağını oluşturmak amacıyla İl İstihdam Kurulumuza bölüm açılışı talebinde bulunmuştur. Talebimiz Sayın Valimiz ve kurul üyelerimiz tarafından uygun görülerek İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün de üstün gayretleriyle Haddecilik bölümü açılmıştır.

Yeni açılan bir bölüm olması nedeniyle eğitim ihtiyaçları hızlı bir şekilde giderilmeye çalışılmaktadır. Aynı zam anda eğitim faaliyetlerinin bir bölümü de firmalarımızın fabrikalarında devam ettirilmektedir” diye konuştu.

(Yusuf korkmaz)

 

 

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Uluslararası öğrenciler Tokat’ta iş dünyasıyla buluştu

Eğitim Yayın: 01.05.2024 08:48
İhlas Haber Ajansı

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) ve Tokat Teknopark iş birliği ile 2023 yılında hayata geçirilen “Yabancı Uyruklu Öğrencilere Yönelik Dış Ticaret Eğitim Programı” faaliyetleri devam ediyor.

Program kapsamında eğitim alan uluslararası öğrenciler, Tokat Teknopark A.Ş. koordinasyonunda ve OKA Tokat Yatırım Destek Ofisi Uzmanlarının katılımıyla, Tokat Merkez Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan bir şirketi ziyaret etti.

Çalışma ziyaretinde öğrenciler; işletmelerin dış ticaret faaliyetlerinin iş hayatındaki uygulamalarını, fabrikadaki üretim süreçlerini yakından gözlemleme ve işletme içindeki operasyonları inceleme şansı buldu. Ziyaret öğrencilerin, kendi ülkelerinde hangi hedef pazar ve müşterileri belirleyebileceklerine ilişkin fikir edinme imkanı da sundu.

Ziyaretin sonunda öğrencilere, 12’den fazla ülkeye ihracat yapan firmanın ürünleri, sektörel tecrübesi, teknolojik altyapısı hakkında detaylı bilgi elde edebilecekleri kataloglar verildi. Fabrika çalışma ziyareti, öğrenciler tarafından teorik bilgilerini, sahadaki yansımalarıyla birlikte yorumlayabilecekleri önemli bir deneyim olarak değerlendirildi.

Yabancı uyruklu öğrencilere yönelik dış ticaret programları

OKA tarafından Samsun, Çorum ve Tokat illerinde uygulanan Yabancı Uyruklu Öğrencilere Yönelik Dış Ticaret Programları, dış ticaret alanında Bölgede nitelikli insan kaynağı yetişmesine yönelik etkili bir adım olarak değerlendiriliyor. Programlar, uluslararası öğrencileri bireysel kariyer yolculuklarında bir adım öne taşırken, öğrencilerin bölgenin ekonomik kalkınması için önemli bir rol üstlenmelerine de imkân sağlıyor.

OKA’nın 2022 yılında başlamış olduğu Yabancı Uyruklu Öğrencilere Yönelik Dış Ticaret Programlarına Samsun’da 40, Çorum’da 49, Tokat’ta ise 46 uluslararası öğrenci katıldı. Programlar kapsamında uluslararası öğrencilere Temel Dış Ticaret Eğitimi verildi. “Dış Ticaretin Temel Kavramları, İş ve Görev Tanımları”, “Dış Ticaret Kuralları ve Prosedürleri”, “Teslim Şekilleri”, “İstihbarat, Pazarlama Stratejileri” ve “İletişim” konuları işlendi.

2024 yılı Mart ayı itibarıyla tüm illerde öğrenci-firma eşleştirmelerine yoğunlaşıldı. Böylelikle firmaların talepleri doğrultusunda, öğrencilerin kendi ülkelerinde ticari bağlantılar ve güçlü satış kanalları kurması sağlanacak.