Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
27 Ocak, 2024 14:24 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Kar yağışı yüksek kesimlerdeki fındık üreticilerini sevindirirken, sahil kesimindeki üreticiler ise bekleyişte

Giresun’un Keşap ilçesi Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şahin, yüksek kesimlerde mevsiminde yağan karın fındık için yararlı olduğunu ancak sahil kesimlerde ise hala kar beklendiğini söyledi. Fındığın erken tomurcuklanması durumunda zirai don riskleri yaşanabileceğine dikkat çeken Keşap Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şahin, yüksek kesimlerde kar yağışının fındık üreticilerini sevindirdiğini kaydetti. Şahin, yeterince soğuklayamayan fındığın, strese girerek erken tomurcuklandığını ve bunun da zirai dona neden olabileceğini ifade ederek “Fındık için mevsiminde olmayan her şey risk oluşturur. Bu sene hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle fındık yeterince soğuklanamadı bu da erken tomurcuklanması anlamına gelir. Fındık açtıktan sonra yağacak bir kar da zirai don riskini meydana getirmektedir. Bu sene hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyretmektedir. Ancak yüksek kesimlerde yağan kar fındık için oldukça faydalı olurken, sahil kesimleri için aynı şeyi söyleyemeyiz. Şuan orta ve yüksek kesimlerde yağan kar sahil kesimlerine de inerse ve uzun sürerse fındık ve diğer meyveler için o kadar iyidir. Kar yağması demek fındığın açmasını geciktirecek ve zirai don riski azalacaktır. Fındık için en riskli dönem fındık açtıktan sonra yağan kar risk taşımaktadır” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Ekim, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Kastamonu’da patates hasadı sürüyor

Kastamonu’da 7 bin 400 dekar alanda yetiştirilen 30 bin ton patatesin hasadı devam ediyor.
Kastamonu’da 7 bin 400 dekar alanda ekilen patatesin hasadı devam ediyor. Yaklaşık 30 bin ton rekolte beklenirken dekar başına 4 ila 5 ton ortasında eser hasat edildi. Kilogramı 15 ile 20 lira ortasında alıcı bulan patates, bilhassa Devrekani ilçesinde çiftçilerin değerli geçim kaynakları ortasında yer alıyor. İlçede yaklaşık bin 519 dekar alanda yetiştirilen patates, aromasıyla vatandaşlardan büyük ilgi görüyor. İlçede 205 üretici tarafından bu yıl yaklaşık 5 bin ton patates hasat edildi.

"Üretimin ilerileyen yıllarda daha da artacağından son derece ümitliyim"
İlçede sulama sıkıntısının olmamasıyla patateste beklenen rekoltenin yakalandığını tabir eden Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, "Bölgemizin kıymetli tarım eserlerinden bir tanesi patatestir. İlçemizde 5 bin dekara yakın bir patates üretimi var. Patates hasadının da yavaş yavaş artık sonlarına yaklaşıyoruz. Nitekim hem tadıyla hem aromasıyla hem de gerek kızartmalık gerek haşlamalık olarak hoş bir patates üretiyoruz. Biz bizim yıllık üretim rekoltemiz ülke geneline bakıldığı vakit öbür vilayetlerle kıyaslandığı vakit dekara verimlilik manasında çok önemli oransal olarak çok yüksek. Bunun en büyük etkeni sulamayla alakalı. Devrekani’de sulamayla ilgili bir sorunun olmaması patatesi randımanını arttırıyor. Biz, demonstrasyonu Tarım İlçe Müdürlüğümüzle birlikte yapmıştık. Bölgeye en âlâ adapte olan patates tipi hangisi ise kızartmalık olarak ’hangisini üretmeliyiz, haşlamalık olarak hangisini üretmeliyiz’ üzere teknik hususlarda çiftçilerimizi bilgilendirdik. Onlar da üretime kazandırdılar. Biz, hem Kastamonu merkezde, hem İstanbul’da pazar buluyoruz. Çiftçilerimize önemli bir ekonomik gelir sağlıyor. Ben üretimin ilerileyen yıllarda daha da artacağından son derece ümitliyim. Herkese bereketli dönemler dilerim" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin