KAPGEM’den olimpik gelecek için Spor Üniversitesi önerisi - Karabük Haber Postası
kapgemden olimpik gelecek icin spor universitesi onerisi BY4dg9Xb
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Ocak, 2026 12:07 tarihinde yayınlandı
0
0

KAPGEM’den olimpik gelecek için Spor Üniversitesi önerisi

Karabük Üniversitesi (KBÜ) bünyesinde faaliyet gösteren Kamu Politikaları Araştırma ve Geliştirme Merkezi (KAPGEM) tarafından hazırlanan 11. politika raporunda, Türkiye’de sportif başarının kurumsal ve bilimsel bir zemine taşınmasını hedefleyen “Spor Üniversitesi” modeli gündeme getirildi.

KAPGEM tarafından hazırlanan politika raporunda, Türkiye’nin olimpik ve uluslararası sportif başarısını artırmayı amaçlayan “Spor Üniversitesi” modeli kamuoyuyla paylaşıldı.

Karabük Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Şehit Fırat Yılmaz Çakıroğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen tanıtım toplantısına, KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Çepni, Karabük Gençlik ve Spor İl Müdürü Coşkun Güven, dekanlar, yüksekokul müdürleri, akademisyenler, KAPGEM üyeleri ve davetliler katıldı.

Toplantıda konuşan KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Türkiye’nin üniversiteleşme sürecinde yeni bir aşamaya geçtiğini belirterek, tematik üniversite modellerinin giderek önem kazandığını söyledi. Kırışık, “1981’de 19 olan üniversite sayısı bugün 205’e ulaştı. Akademik üretimde ise Türkiye, dünyada 57’nci sıradan 15’inci sıraya yükseldi” dedi.

Spor bilimleri alanında uzmanlaşmış bir Spor Üniversitesi yapılanmasının stratejik önem taşıdığını ifade eden Kırışık, “Olimpik başarıyı artıracak, spor bilimlerinde gelişimi destekleyecek ve uluslararası temsile katkı sunacak bir yapının ülkemize kazandırılması büyük önem taşıyor” diye konuştu. Kırışık, KAPGEM’in rapor kapsamında dünyadaki örnekleri incelediğini de aktardı.

Karabük Gençlik ve Spor İl Müdürü Coşkun Güven ise üniversitelerle spor kurumları arasında geliştirilecek iş birliklerinin sporun yaygınlaştırılması ve nitelikli sporcuların yetiştirilmesi açısından önemli olduğunu belirterek, “Antrenörlerin gelişimine katkı sağlamak için akademik çalışmalardan yararlanmayı önemsiyoruz.” ifadelerini kullandı.

KAPGEM Gençlik ve Spor Politikaları Masası Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Öztürk de rapor sunumunda, lisanslı sporcu sayısındaki artışa rağmen olimpik başarının aynı oranda yükselmediğine dikkati çekti. Öztürk, “2002’de 278 bin olan lisanslı sporcu sayısı 2025 itibarıyla 17 milyonun üzerine çıktı. Ancak bu artış, olimpiyat madalya performansına beklenen düzeyde yansımadı” dedi.

Uluslararası örnekleri değerlendiren Öztürk, Spor Üniversitesi modelinin bazı ülkelerde yüksek olimpik başarı sağladığını belirterek, “Elit spor başarısı; eğitim, bilimsel araştırma, antrenman, psikolojik destek ve performans yönetiminin aynı çatı altında toplandığı bütüncül yapılarla mümkün” değerlendirmesinde bulundu

Raporda, Spor Üniversitesi modelinde akademik takvimin sportif takvime göre esnetilmesi, sporcunun teorik ve uygulamalı süreçlerinin aynı ekosistem içinde yürütülmesi ve federasyon merkezlerinin bu yapı içerisinde konumlandırılması gibi başlıkların sürdürülebilir başarı için kritik olduğu vurgulandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
rizede santiye kavgasi kanli bitti 2 isci yarali p7bDed5j
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Nisan, 2026 12:30 tarihinde yayınlandı
0
0

Rize’de şantiye kavgası kanlı bitti: 2 işçi yaralı

Rize’de dün gece bir inşaat şantiyesinde çıkan tartışma bıçaklı kavgaya dönüşünce 2 işçi yaralandı.

Olay Rize merkeze Hamidiye Mahallesi’nde gece saatlerinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, şantiye çalışanları arasında sebebi henüz bilinmeyen bir nedenle tartışma başladı. Sözlü tartışma bir anda kavgaya ve ardından bıçaklı kavgaya dönüştü. Yaşanan olayda E.S isimli şahıs, E.D. ve B.D isimli iki işçiyi bıçakla yaraladı. Boğaz bölgesinden bıçak darbesi alan ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan E.D.,’nin hayati tehlikesinin devam ederken, karın bölgesinden yaralanan B.D. ise Rize Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. B.D.’nin de yoğun bakımda tedavisinin sürdüğü öğrenildi.

Olayın ardından kaçan E.S. ise kısa sürede polis ekiplerinin çalışmaları sonucu yakalanarak gözaltına alındı.

Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin