Kapatılmayan kombi daha az yakıyor - Karabük Haber Postası
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Ocak, 2024 13:27 tarihinde yayınlandı
0
0

Kapatılmayan kombi daha az yakıyor

Evlerde doğal gazı daha verimli ve tasarruflu kullanmak için bilgiler veren Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Levent Bilir, “Enerji tasarrufu için öncelikle binalarda izolasyon sağlanmalı. Kombiyi ise gün içerisinde açıp kapatmak yerine belirli bir derecede tutmak enerjiden ve faturadan tasarruf sağlayacak” dedi.

Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Levent Bilir, evlerde ısınmak için kullanılan doğal gazdan daha fazla verim alınması önerilerinde bulundu. Konutlarda enerjiden tasarruf sağlamanın ilk adımının izolasyon ile başladığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Levent Bilir, “İzolasyonu iyi bir binada, iç ortam sıcaklığı çok fazla değişkenlik göstermeyecek. Bu nedenle ilk olarak yakıt kullanmayarak tasarruf yapabiliriz. Konutlarda izolasyon, ilerleyen zamanlarda zorunlu hale gelecek. Bu durumda binaların ısı kaybı azaldığı için doğal olarak yakıt da daha az kullanılacak. Genellikle doğal gazı kullanırken kombiyi aralıklı olarak çalıştırıyoruz. Bu başta yakıt tasarrufu sağlar gibi görünse de aslında kombi ısıtmayı durdurduğu için evin duvarlarının soğumasına neden oluyor. Bu nedenle kombiyi devamlı ama düşük kademede çalıştırmak yakıt tasarrufu sağlayacak bir çözüm. Ancak son kademeye getirip devamlı çalıştırmayın” dedi.

“20 santigrat dereceye kadar konfor sıcaklığı düşürülebilir”

Kombinin sıcaklığını kişinin kendi sıcak konforuna göre ayarlanması gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Bilir, “Bu sıcaklığı ayarlarken duvarların sıcaklığını da dikkate almalıyız. Yaşam alanları ortalama 21-22 santigrat derece olarak düşünülüyor. Ama bu durum insandan insana göre değişebiliyor. 20 santigrat dereceye kadar konfor sıcaklığı düşürülebilir. Bu sıcaklığı sabit olarak evin içerisinde tutabilmek için kombinin sürekli düşük kademede, 24 saat ya da gün içerisinde uzun süreli olarak çalışması doğalgazda tasarruf sağlayacak bir çözüm. Ayrıca evin daha az kullanılan bölgeleri olan banyo, hol ve giyinme odaları 18 santigrat dereceye kadar düşürülebilir” diye konuştu.

“Doğru montajlanmış çift camlı pencereler kullanılmalı”

Apartmanlarda dairelerin duvarlardan ısı alışverişi yaptığını belirten Dr. Levent Bilir, “Yasal bir zorunluluğu olmasa da apartmanda kombisi olan herkes, evlerinde kombiyi çalıştırmalı. Evlerde mümkün olduğunca doğru montajlanmış çift camlı pencereler kullanılmalı. Öte yandan kombi ve peteklerin bakımları düzenli aralıklarla yapılmalı. Peteklerin bakımı da ısı verimliliği açısından büyük önem arz ediyor. Petekler, bazı durumlarda hava yapabiliyor. Böyle durumlarda içindeki havayı alırsak petek tekrar eskisi gibi ısıtmaya başlayacaktır” ifadelerine yer verdi.

“Elektrikli ısıtıcı yerine mümkünse klima kullanalım”

Elektrikli sobaların veriminin düşük olduğunu belirten Dr. Levent Bilir, “Eğer evlerimizde doğal gaz yoksa, elektrikli ısıtıcı yerine mümkünse klima kullanalım. Direkt sadece rezistanslı ısı veren elektrikli ısı cihazları yerine yeni nesil klimalar, elektrik verimi açısından çok daha verimli. Klima, ilk yatırım açısından elektrikli sobadan pahalı olsa da zaman içerisinde o fark zamanla kapanır” diye belirtti.

Bizi sosyal medyadan takip edin
fqfqfqf
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
23 Nisan, 2026 13:02 tarihinde yayınlandı
0
0

SoGreen ve 2026 kalkınma programı Karabük’te anlatıldı

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ev sahipliğinde, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) iş birliğiyle “Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş (SoGreen) Projesi Geri Ödemeli Finansman ve 2026 Yılı Yerel Kalkınma Hamlesi Programı Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi.

Toplantıda, bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak destek mekanizmaları ve yatırım fırsatları hakkında katılımcılara kapsamlı bilgi verildi. 2026 yılı için güncellenen yatırım başlıkları ve başvuru süreçlerine ilişkin genel çerçevenin sunulduğu etkinlikte, programın sağladığı teşvik unsurları, başvuru koşulları ve Karabük özelinde öne çıkan yatırım alanları da özetlendi.

BAKKA Yenilik ve Rekabetçilik Birimi yetkilisi Alper Erenler tarafından yapılan sunumda ise Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş (SoGreen) Projesi Geri Ödemeli Finansman Programı detaylandırıldı. Programın amacı ve öncelikleri ile yararlanabilecek ve yararlanamayacak sektörler paylaşılırken, son başvuru tarihinin 8 Mayıs 2026 olduğu belirtildi. Desteklenecek sektörler arasında imalat, turizm ve bitkisel üretim alanlarının yer aldığı ifade edildi.

Ayrıca 2026 Yılı Fizibilite Desteği Programı hakkında da bilgilendirme yapıldı. Programın amacı, başvuru yapabilecek kurum ve kuruluşlar ile öncelikli destek alanlarına ilişkin temel başlıklar katılımcılarla paylaşıldı.

KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz, toplantıya katılım sağlayan tüm kurum ve sektör temsilcileri ile BAKKA yetkililerine teşekkür etti.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin