Reklam
Reklam

‘Kanserle mücadelede bitkisel ürünlerden kaçının’

kanserle mucadelede bitkisel urunlerden kacinin rKgfQF7k
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
02 Nisan, 2025 12:22 tarihinde yayınlandı
0

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İdris Yücel, “Kanseri yalnızca bitkisel eserlerle tedavi etmek mümkün değildir. Bu nedenle de ilgili tabibe bilgi vermeden bu cins yollara başvurulmamalıdır. Bu çeşit eserler yarardan çok ziyan getirir” dedi.

Kanser, pek çok branş doktorunun bir ortaya gelerek tedavi planladığı; erken teşhisle başarılı sonuçlar alınabilen bir hastalık olarak biliniyor. Lakin günümüzde tıbbi tedavilerin yanında bitkisel eserlere de yönelim olması, tedavide faydadan çok ziyan getirebiliyor. Medicana International Samsun Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İdris Yücel, kanserle uğraşta kritik noktaları açıkladı. Kanserin bedende denetimsiz hücre çoğalması sonucu oluştuğunu tabir eden Yücel, “Bu nedenle de tedaviler farklı olabilmektedir. Kanser tedavisi çok taraflıdır. Hücre yapısına, etkilenen organa ve hastalığın evresine nazaran değişiklik gösterir. Cerrahi, radyoterapi, kemoterapi, hormon terapisi, biyolojik casuslar ve akıllı ilaçlar üzere birçok tedavi yolu mevcuttur. Kimi durumlarda bu tedaviler kombine halde uygulanırken, birtakım durumlarda tek bir sisteme odaklanılabilir” bilgilerini verdi.

Kadınlarda en sık göğüs, erkeklerde prostat kanser görülüyor

Kanserin genetik faktörlerin yanı sıra çevresel, hormonal ve enfeksiyöz faktörlerden de etkilendiğini belirten Prof. Dr. İdris Yücel, “Kadınlarda göğüs kanseri, erkeklerde ise prostat kanseri daha sık görülmektedir. Kanser her evrede tedavi edilebilir lakin erken teşhis tedaviyi kolaylaştırır. Örneğin, her 8 bayandan 1’inin göğüs kanserine yakalanma riski bulunmaktadır. Bu nedenle, bayanların tertipli tarama yaptırmaları büyük ehemmiyet taşımaktadır. Tıpkı biçimde, ailede kolon kanseri hikayesi olan bireyler için kolonoskopi taramaları önerilmektedir. 50 yaş üzerindeki herkesin kolonoskopi yaptırması erken teşhis açısından önemlidir” diye konuştu.

Alınan tedbirlerle kanserin yüzde 40’ı önlenebilir

Kanser hastalarının toplumsal etraflarından izole olmamaları gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Yücel, “Hasta, etrafıyla alakasını sınırlandırmamalıdır. Lakin kemoterapi gören hastaların bağışıklık sistemleri zayıflayabileceği için enfeksiyon riskine karşı kalabalık ortamlarda dikkatli olmaları gerekmektedir. Bunun dışında, hastalar hayatın içinde faal bir halde kalmaya devam etmelidir” dedi.

Beslenmenin kanserden korunmada değerli bir faktör olduğunu belirten Prof. Dr. Yücel, “Yağ tüketimini azaltmak, et tüketimini makul düzeyde tutmak ve yeşillik yüklü beslenmek, çeşitli kanser çeşitlerinden korunmada tesirli olabilir. Alınacak tedbirlerle kanserin yüzde 40’ı önlenebilir” formunda konuştu.

Bitkisel eserler tedavi etmez

Kanser tedavisinde bitkisel eserlerin bir tahlil olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Yücel, “Fitoterapi ile hiçbir kanser çeşidi tedavi edilememektedir. Bilim insanları yıllardır yeni tedaviler geliştirirken, kanseri yalnızca bitkisel eserlerle tedavi etmek mümkün değildir. Bu nedenle de ilgili tabibe bilgi vermeden bu tıp yollara başvurulmamalıdır. Bu cins eserler yarardan çok ziyan getirir” diyerek, hastaların bilimsel tedavilere yönelmeleri gerektiğini belirtti.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Karabük’te asfalt sezonu başladı

karabukte asfalt sezonu basladi FMp8yrSf
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Haziran, 2026 20:52 tarihinde yayınlandı
0 0

Karabük İl Özel İdaresi tarafından 2026 yılı asfalt sezonunun startı Ovacık ilçesinde düzenlenen programla verildi.

Ovacık’ta gerçekleştirilen asfalt serim programına Ovacık Kaymakamı Öznur Güler Kıyak, AK Parti Karabük İl Başkanı Ferhat Salt, İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Okan Kirman, Karabük İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şerafettin Kelleci, İl Genel Meclis üyeleri, kurum müdürleri, köy muhtarları ve vatandaşlar katıldı.

Programda, 2026 yılı asfalt sezonu kapsamında yürütülecek çalışmalar hakkında bilgi verilirken, kırsal bölgelerde ulaşım kalitesinin artırılması amacıyla sıcak asfalt çalışmalarının il genelinde aralıksız sürdürüleceği belirtildi.

Karabük İl Özel İdaresinden yapılan açıklamada, yeni sezonda da vatandaşlara daha güvenli ve konforlu ulaşım imkanı sunmanın hedeflendiği ifade edilerek, belirlenen program doğrultusunda köy yollarında asfalt çalışmalarının devam edeceği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, asfalt sezonunun Karabük’e ve ilçelere hayırlı olması temennisinde bulunularak, sahada görev yapan personele kazasız ve sorunsuz bir çalışma dönemi dilendi.

Bizi sosyal medyadan takip edin